Buss utan passagerare
Resevanorna har förändras under pandemin. Foto: Papper/CC BY-SA 3.0

De undersöker äldres resande under coronapandemin

En forskargrupp i Karlstad får extra pengar för att ta reda på hur äldres resvanor förändras med coronapandemin, och hur det påverkar deras välbefinnande.

Det är det pågående projektet Potential för energieffektivt resande i en åldrande befolkning, som nu förlängs med ett år och får 1,4 miljoner kronor extra från Energimyndigheten.

– Vårt samhälle är konstruerat så att vardagligt resande har en central roll. Vi har dock för närvarande en unik situation med starka rekommendationer av begränsad social interaktion och minskat resande. En särskilt utsatt grupp är de äldre. Att studera kort- och långsiktiga effekter av äldres resande under och efter pågående pandemi kan ge oss unik kunskap inför framtiden, säger projektledare Lars E Olsson, professor i psykologi, i ett pressmeddelande.

I den nya delen av projektet ska forskargruppen titta på hur äldre personer har ändrat sina resvanor. De ska också undersöka hur personerna upplever det och hur det påverkar deras möjligheter att leva livet som de vill. Enkäter skickas ut till deltagare i Bergen, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors och Stockholm. De kommer att följas upp när restriktionerna minskar efter pandemin. Forskarna genomför också intervjuer.

– De data som nu samlas in kommer vi jämföra med liknande data vi samlat in i de fem städerna år 2019 före pandemins utbrott. Detta ger oss möjlighet att analysera olika faktorers betydelse under olika faser av pandemin, säger Lars E Olsson.

Projektet Potential för energieffektivt resande i en åldrande befolkning startade 2018 och genomförs av Lars E Olsson, Margareta Friman och Katrin Lättman vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet i samarbete med det europeiska nätverket BEST, Benchmarking in European service of public transport.

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…