Buss utan passagerare
Resevanorna har förändras under pandemin. Foto: Papper/CC BY-SA 3.0

De undersöker äldres resande under coronapandemin

En forskargrupp i Karlstad får extra pengar för att ta reda på hur äldres resvanor förändras med coronapandemin, och hur det påverkar deras välbefinnande.

Det är det pågående projektet Potential för energieffektivt resande i en åldrande befolkning, som nu förlängs med ett år och får 1,4 miljoner kronor extra från Energimyndigheten.

– Vårt samhälle är konstruerat så att vardagligt resande har en central roll. Vi har dock för närvarande en unik situation med starka rekommendationer av begränsad social interaktion och minskat resande. En särskilt utsatt grupp är de äldre. Att studera kort- och långsiktiga effekter av äldres resande under och efter pågående pandemi kan ge oss unik kunskap inför framtiden, säger projektledare Lars E Olsson, professor i psykologi, i ett pressmeddelande.

I den nya delen av projektet ska forskargruppen titta på hur äldre personer har ändrat sina resvanor. De ska också undersöka hur personerna upplever det och hur det påverkar deras möjligheter att leva livet som de vill. Enkäter skickas ut till deltagare i Bergen, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors och Stockholm. De kommer att följas upp när restriktionerna minskar efter pandemin. Forskarna genomför också intervjuer.

– De data som nu samlas in kommer vi jämföra med liknande data vi samlat in i de fem städerna år 2019 före pandemins utbrott. Detta ger oss möjlighet att analysera olika faktorers betydelse under olika faser av pandemin, säger Lars E Olsson.

Projektet Potential för energieffektivt resande i en åldrande befolkning startade 2018 och genomförs av Lars E Olsson, Margareta Friman och Katrin Lättman vid Centrum för tjänsteforskning, CTF, vid Karlstads universitet i samarbete med det europeiska nätverket BEST, Benchmarking in European service of public transport.

Relaterat

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Personalen maktlös under pandemin

Chock, sorg och maktlöshet samt en ständig oro för att själv bli smittad präglade den första tiden våren 2020 vittnar personalen om på…

De stod mitt i en flod av information

Under coronapandemin jobbade vårdpersonalen på som vanligt, men ändå var allt annorlunda. Sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och undersköterskor berättar om hur deras arbetsvardag påverkades…

Fler nyheter

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…