Den åldrande befolkningen gör att antalet personer med stora vårdbehov ökar. Forskaren Ariel Almevall har i sin avhandling undersökt hur det är att vara äldre med ett stort vårdbehov, vilka uppfattningar vårdgivare har om gruppens behov och relationen mellan sjuksköterskor och äldre personer. Hon har fokuserat särskilt mycket på äldre änkors livssituation.
Resultaten visar att äldre personer är bra på att bedöma sin egen hälsa, och att de äldre änkorna var nöjda över att de klarade av att bo hemma. Samtidigt orkade de flesta inte lämna hemmet, vilket ledde till att de dagliga rutinerna blev centrala för välmåendet.
– När du har begränsad ork och har med dig en tanke om att du kanske inte lever så länge till krymper tidsperspektivet. Under intervjuerna gick det upp för flera vilka rutiner som var viktiga för dem. Något man kan ta vara på när man möter äldre personer i hemtjänst och hemsjukvård är att föra en kontinuerlig dialog om vardagen. Dialogen kan ses som en gemensam upptäcktsresa över vilka bärande delar som dagen har för just den individen, säger Ariel Almevall i ett pressmeddelande.
I avhandlingens sista studie har hon undersökt relationen mellan de äldre kvinnorna och sjuksköterskorna som ger dem vård. Med fyra till sju besök per dygn har de äldre kvinnornas liv förändrats från att dela sin vardag med en partner till att dela den med vårdpersonal.
– Relationen präglas av både professionalism och ett djup. Båda använder hemmet för att fördjupa relationen. De äldre kvinnorna gör det genom att anpassa hemmet för att sjukvårdspersonalen ska känna sig välkomna, medan personalen visar omtanke, till exempel berömmer hemmet eller hjälper till med mindre saker, säger Ariel Almevall.
– Utifrån vad jag ser i avhandlingen finns det stor potential till utveckling, där dialog med äldre personer är allra viktigast.