Foto: Anna Tärnhuvud/Betaniastiftelsen

Digital opera för ökad livskvalitet

Göteborgsforskare undersöker betydelsen av digital kulturtillgång för välbefinnande och existentiell hälsa hos patienter inom palliativ hemsjukvård.

Metropolitanoperan i New York är en pionjär i digitaliseringen av scenkonst, vars livesändningar på bio har över 24 miljoner besökare sedan starten 2006. Men det finns en målgrupp som är svår att nå: De som inte kan ta sig till varken operascen eller biograf, och som inte själva kan söka sina kulturupplevelser på grund av ålder, sjukdom eller annan funktionsvariation.

Nu ska föreställningar från Metropolitan göras tillgängliga för patienter och närstående i hemsjukvård, samtidigt som forskarna Eva Jakobsson Ung, Helle Wijk och Zahra Ebrahimi undersöker vilka konsekvenser digital kulturtillgång har för hälsa och välbefinnande och funderingar som rör livets mening, ensamhet, död och döende.

Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, konserthuset Studio Acusticum i Piteå och Betaniastiftelsen.

– Vi vill undersöka om högkvalitativa operaupplevelser kan ge ökad livskvalitet, säger Betaniastiftelsens utvecklingschef Ulrika Lind i ett pressmeddelande.

De medverkande i studien får dygnet runt tillgång till tjänsten Met opera on demand och i anslutning till att de tagit del av föreställningar samtalar forskarna med dem om deras upplevelser. Samtalen syftar till att ge deltagarna maximalt utrymme att berätta om sina erfarenheter av digital kulturtillgång.

Eva Jakobsson Ung och Helle Wijk har tidigare undersökt innebörder av musikupplevelser för äldre på särskilda boenden, samt deras närstående och vårdgivare. Studien inkluderar även upplevelser via digital kulturförmedling. Resultaten visar att musikupplevelser väcker minnen, känslor och fascination, samt möjliggör gemenskap och ger upplevelser av harmoni och livskraft.

– Musiken kan inte ersätta medicinsk behandling, men är ett viktigt och kraftfullt komplement, som dessutom inte ger några biverkningar, säger Helle Wijk.

Föreställningarna från Metropolitan görs tillgängliga via Kulturarenan.se, som drivs av Betaniastiftelsen i samverkan med kultur- och vårdaktörer över hela landet. Tjänsten är utvecklad i samarbete med Piteå kommun och med stöd från Kulturrådet och Region Norrbotten.

– För den musikintresserade kan detta innebära att man fortsatt kan ta del av sin favoritmusik även om man är förhindrad att ta sig till scenerna. Musiken blir ens följeslagare i livets alla skeden, säger Studio Acusticums konserthuschef Roger Norén.

Relaterat

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

En äldre kvinna står och tittar ner i sin mobiltelefon.

Fortfarande står fler äldre utanför den digitala världen

När Internetstiftelsen publicerar sin årliga rapport Svenskarna och internet är det återigen de äldre användarna och ickeanvändarna som sticker ut.

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…

Fler nyheter

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…