Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.
Trots dokumenterat positiva effekter har det visat sig att hälften av alla som påbörjar fallpreventiv träning slutar inom ett år. En möjlig lösning för att det ska vara lättare att träna under längre tid är att äldre personer är mer delaktiga i beslut om sin egen träning. Digital teknik kan då ge stöd för både träning i det egna hemmet och för beteendeförändring, skriver Umeå universitet i en nyhet på sin webbplats.
Den avhandling som Beatrice Pettersson lagt fram vid Umeå universitet baseras på upplevelser av träning med det digitala programmet Säkra steg, jämfört med ett pappersbaserat program. Individuella intervjuer utforskade upplevelserna hos båda träningsgrupperna och I en delstudie utforskades deltagarnas erfarenheter av stöd för beteendeförändring i Säkra steg-programmet.
Deltagarna uttryckte tilltro till sin förmåga att självständigt träna fallförebyggande i hemmet med stöd av ett digitalt eller pappersbaserat program. De många valmöjligheter som gjorde det möjligt att anpassa träningsprogrammet efter egna preferenser och förutsättningar var uppskattade, men vissa kan behöva mer stöd än programmen kan ge för att anpassa träningen. Säkra steg-programmet verkar ha bidragit med ett större stöd för deltagarna att bibehålla sin träning.
– Många alternativ och träningsformer behövs för att kunna möta äldre personers olika förutsättningar, preferenser och motivation. Resultatet i avhandlingen visar att ett digitalt träningsprogram med beteendeförändringsstöd är en sådan möjlighet, säger Beatrice Pettersson.
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning, går det att se positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det visar en avhandling från Umeå…
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av en seniormottagning i Nacka.
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas, visar sociologen Linn Alenius Wallin i sin doktorsavhandling.
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att lära.
Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga åldern.
Digital fallprevention – egenträning för äldre personer
Beatrice Pettersson, institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering/fysioterapi, Umeå universitet 2021.