Digitalt stöd för fallförebyggande träning

Ett digitalt program ger stöd och motivation till äldre att fortsätta med fallförebyggande träning, visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

Trots dokumenterat positiva effekter har det visat sig att hälften av alla som påbörjar fallpreventiv träning slutar inom ett år. En möjlig lösning för att det ska vara lättare att träna under längre tid är att äldre personer är mer delaktiga i beslut om sin egen träning. Digital teknik kan då ge stöd för både träning i det egna hemmet och för beteendeförändring, skriver Umeå universitet i en nyhet på sin webbplats.

Den avhandling som Beatrice Pettersson lagt fram vid Umeå universitet baseras på upplevelser av träning med det digitala programmet Säkra steg, jämfört med ett pappersbaserat program. Individuella intervjuer utforskade upplevelserna hos båda träningsgrupperna och I en delstudie utforskades deltagarnas erfarenheter av stöd för beteendeförändring i Säkra steg-programmet.

Deltagarna uttryckte tilltro till sin förmåga att självständigt träna fallförebyggande i hemmet med stöd av ett digitalt eller pappersbaserat program. De många valmöjligheter som gjorde det möjligt att anpassa träningsprogrammet efter egna preferenser och förutsättningar var uppskattade, men vissa kan behöva mer stöd än programmen kan ge för att anpassa träningen. Säkra steg-programmet verkar ha bidragit med ett större stöd för deltagarna att bibehålla sin träning.

– Många alternativ och träningsformer behövs för att kunna möta äldre personers olika förutsättningar, preferenser och motivation. Resultatet i avhandlingen visar att ett digitalt träningsprogram med beteendeförändringsstöd är en sådan möjlighet, säger Beatrice Pettersson.

Relaterat

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.

Fler nyheter

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.

AVHANDLING

Digital fallprevention – egenträning för äldre personer

Beatrice Pettersson, institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering/fysioterapi, Umeå universitet 2021.