Trots dokumenterat positiva effekter har det visat sig att hälften av alla som påbörjar fallpreventiv träning slutar inom ett år. En möjlig lösning för att det ska vara lättare att träna under längre tid är att äldre personer är mer delaktiga i beslut om sin egen träning. Digital teknik kan då ge stöd för både träning i det egna hemmet och för beteendeförändring, skriver Umeå universitet i en nyhet på sin webbplats.
Den avhandling som Beatrice Pettersson lagt fram vid Umeå universitet baseras på upplevelser av träning med det digitala programmet Säkra steg, jämfört med ett pappersbaserat program. Individuella intervjuer utforskade upplevelserna hos båda träningsgrupperna och I en delstudie utforskades deltagarnas erfarenheter av stöd för beteendeförändring i Säkra steg-programmet.
Deltagarna uttryckte tilltro till sin förmåga att självständigt träna fallförebyggande i hemmet med stöd av ett digitalt eller pappersbaserat program. De många valmöjligheter som gjorde det möjligt att anpassa träningsprogrammet efter egna preferenser och förutsättningar var uppskattade, men vissa kan behöva mer stöd än programmen kan ge för att anpassa träningen. Säkra steg-programmet verkar ha bidragit med ett större stöd för deltagarna att bibehålla sin träning.
– Många alternativ och träningsformer behövs för att kunna möta äldre personers olika förutsättningar, preferenser och motivation. Resultatet i avhandlingen visar att ett digitalt träningsprogram med beteendeförändringsstöd är en sådan möjlighet, säger Beatrice Pettersson.