Digitalt stöd för fallförebyggande träning

Ett digitalt program ger stöd och motivation till äldre att fortsätta med fallförebyggande träning, visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

Trots dokumenterat positiva effekter har det visat sig att hälften av alla som påbörjar fallpreventiv träning slutar inom ett år. En möjlig lösning för att det ska vara lättare att träna under längre tid är att äldre personer är mer delaktiga i beslut om sin egen träning. Digital teknik kan då ge stöd för både träning i det egna hemmet och för beteendeförändring, skriver Umeå universitet i en nyhet på sin webbplats.

Den avhandling som Beatrice Pettersson lagt fram vid Umeå universitet baseras på upplevelser av träning med det digitala programmet Säkra steg, jämfört med ett pappersbaserat program. Individuella intervjuer utforskade upplevelserna hos båda träningsgrupperna och I en delstudie utforskades deltagarnas erfarenheter av stöd för beteendeförändring i Säkra steg-programmet.

Deltagarna uttryckte tilltro till sin förmåga att självständigt träna fallförebyggande i hemmet med stöd av ett digitalt eller pappersbaserat program. De många valmöjligheter som gjorde det möjligt att anpassa träningsprogrammet efter egna preferenser och förutsättningar var uppskattade, men vissa kan behöva mer stöd än programmen kan ge för att anpassa träningen. Säkra steg-programmet verkar ha bidragit med ett större stöd för deltagarna att bibehålla sin träning.

– Många alternativ och träningsformer behövs för att kunna möta äldre personers olika förutsättningar, preferenser och motivation. Resultatet i avhandlingen visar att ett digitalt träningsprogram med beteendeförändringsstöd är en sådan möjlighet, säger Beatrice Pettersson.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell för att arbeta med förebyggande på särskilt boende.

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter operation längre än tidigare.

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och kan fungera som inspiration för kommunerna i utformningen av insatser i omsorgen.

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma till tals är sköra äldre personer. Om detta handlar Isak Berges avhandling.

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren i vårdvetenskap, Marcus Falk Johansson i sin doktorsavhandling: ”For better and for worse, till death do us…

AVHANDLING

Digital fallprevention – egenträning för äldre personer

Beatrice Pettersson, institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering/fysioterapi, Umeå universitet 2021.