Digitalt stöd för fallförebyggande träning

Ett digitalt program ger stöd och motivation till äldre att fortsätta med fallförebyggande träning, visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

Trots dokumenterat positiva effekter har det visat sig att hälften av alla som påbörjar fallpreventiv träning slutar inom ett år. En möjlig lösning för att det ska vara lättare att träna under längre tid är att äldre personer är mer delaktiga i beslut om sin egen träning. Digital teknik kan då ge stöd för både träning i det egna hemmet och för beteendeförändring, skriver Umeå universitet i en nyhet på sin webbplats.

Den avhandling som Beatrice Pettersson lagt fram vid Umeå universitet baseras på upplevelser av träning med det digitala programmet Säkra steg, jämfört med ett pappersbaserat program. Individuella intervjuer utforskade upplevelserna hos båda träningsgrupperna och I en delstudie utforskades deltagarnas erfarenheter av stöd för beteendeförändring i Säkra steg-programmet.

Deltagarna uttryckte tilltro till sin förmåga att självständigt träna fallförebyggande i hemmet med stöd av ett digitalt eller pappersbaserat program. De många valmöjligheter som gjorde det möjligt att anpassa träningsprogrammet efter egna preferenser och förutsättningar var uppskattade, men vissa kan behöva mer stöd än programmen kan ge för att anpassa träningen. Säkra steg-programmet verkar ha bidragit med ett större stöd för deltagarna att bibehålla sin träning.

– Många alternativ och träningsformer behövs för att kunna möta äldre personers olika förutsättningar, preferenser och motivation. Resultatet i avhandlingen visar att ett digitalt träningsprogram med beteendeförändringsstöd är en sådan möjlighet, säger Beatrice Pettersson.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

AVHANDLING

Digital fallprevention – egenträning för äldre personer

Beatrice Pettersson, institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering/fysioterapi, Umeå universitet 2021.