Ekonomiskt tufft att komma som äldre till Sverige

I sin avhandling har Hanna Mac Innes, vid Göteborgs universitet, undersökt villkoren för migranter som kommer som äldre till Sverige. För många innebär det svårigheter att få ett jobb och tuffa ekonomiska villkor som pensionär.

Avhandlingens omslagDet blir vanligare att människor migrerar sent i livet, något som också har blivit tydligt i Sverige. För äldre personer som kommer till ett land blir livet ofta svårare. Man ska lära sig ett nytt språk och man har kort tid på sig att bygga upp sin pension. Vissa data tyder också på att utrikesfödda inte tar del av omsorgen på samma sätt som inrikesfödda. Hanna Mac Innes, som är verksam på institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet, har skrivit en avhandling där hon undersöker vad ålder betyder för migranter när de ska etablera sig på arbetsmarknaden och hur deras användning av äldreomsorg ser ut. Avhandlingen bygger på registerdata.

Resultaten visar att ålder är avgörande för integrationen på arbetsmarknaden, även jämfört med utbildningsnivå, kön och antal barn. Detta mönster går att se redan från 40 års ålder. Var tredje äldre person som kommer från ett låginkomstland är också inkomst- och förmögenhetsfattig, vilket gå att jämföra med siffran en procent för en inrikesfödd person.

För personer som tar del av äldreomsorg skiljer sig mönstret. Det visar sig att migration sent i livet inte behöver innebära lägre utnyttjande av omsorgen. Det tycks som om utrikesfödda har en något lägre sannolikhet att ta emot äldreomsorg än inrikesfödda. Men skillnaderna är stora beroende på vilket land man kommer i från. Personer från låginkomstländer utan partner är de som har lägst sannolikhet att använda äldreomsorg.

Läs avhandlingen

Avhandlingen

Hanna Mac Innes (2022). Older people in Sweden – Age at migration, poverty and utilization of long-term care services. Doktorsavhandling. Göteborgs universitet.

Avhandlingens artiklar

BA Gustafsson, H Mac Innes och T Österberg (2017). Age at immigration matters for labor market integration – the Swedish example. IZA Journal of development and migration.

B Gustafsson, H Mac Innes och T Österberg (2018). Older people in Sweden without means: on the importance of age at immigration for being ”twice poor”. Ageing and society.

H Mac Innes (2020). Use of long-term care services in a universal welfare state – On the importance of age at migration. Social science and medicine.

H MacInnes, K Walsh och T Österberg (2021). The inverse care law and the significance of income for utilization of longterm care services in a Nordic welfare state. Social science and medicine.

Relaterat

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Fler nyheter

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…

Så länge en "bonusförförälder" är engagerad betraktas hen som en riktig släkting i barnens ögon. Foto: Mostphotos

Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst

För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…

En man sitter ensam i sin soffa. Han ser allvarlig ut.

Insatser mot ensamhet bland äldre personer

SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…