Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.
Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes har startat Äldrebyrån. Foto: Paul Mac Innes.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre i samhället. Därför har de startat Äldrebyrån.

Helena Bjurbäck är doktorand vid Linköpings universitet och tidigare äldreombudsman i Göteborg. Tillsammans med forskaren Hanna Mac Innes vid Göteborgs universitet har hon startat Äldrebyrån.

Vad är Äldrebyrån och varför startar ni den?
Det är en nationell plattform som vill tillgängliggöra kunskap, driva påverkansarbete på policynivå och sammanföra olika röster i samhället för att synliggöra viktiga frågor kopplade till Sveriges åldrande befolkning. Det är inte självklart att hela den sociala välfärden kommer äldre personer till del och vi vill motverka det osynliggörandet.

Hur har ni blivit mottagna?
Äldrebyrån har fått hejarop av allt från äldre människor själva till verksamma i civilsamhälle, akademi och offentlig sektor! Det är det finaste betyget att få när vi vill sammanföra alla dessa röster i byrån.

Vad har ni gjort hittills?
Vi har sjösatt tre bokprojekt, kickat igång en podd och inte minst tyckt till i socialpolitisk debatt om socionomutbildningarnas inriktning framåt.

Hur ser planerna ut för den närmsta framtiden?
Vi vill stärka och utveckla Äldrebyråns fokusområden och nätverk. Sen har vi såklart glädjen att bjuda in spännande gäster till podden.

Är forskningen viktig för att stärka äldre personers rättigheter?
Definitivt. Där vill vi särskilt slå ett slag för den tredje uppgiften, att akademi samverkar med det omgivande samhället så att kunskap och kompetens kommer samhället till nytta, inte minst verksamhetsnära forskning och forskning som tar tillvara äldre människors erfarenheter och kunskap.

Om ni får önska er, vad kommer Äldrebyrån att vara om fem år?
Vi kommer vara en stark röst för äldre personers mänskliga rättigheter, social förändring och ett Sverige för alla åldrar. Det är redan många som vill kroka arm med oss och vi är öppna för samarbeten.

Fakta
Äldrebyrån

Besök Äldrebyråns hemsida: https://aldrebyran.com

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Fler nyheter

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…