Katarina Lindblad disputerar i musikvetenskap den 9 juni med avhandlingen ”Som plåster på själen”: Om äldre män och musik som välbefinnanderesurs.

Omplåstrande musik för pensionerade
Det är doktoranden och musikterapeuten Katarina Lindblad vid forskarskolan Successful ageing vid Örebro universitet som i sin doktorsavhandling visar hur musik i vardagen påverkar äldre mäns välbefinnande och skapar social gemenskap.
– Huvudslutsatsen är att musik hjälper äldre män att vara i kontakt med sina känslor, ett behov som de inte har mycket utrymme för i andra sammanhang, säger Katarina Lindblad i ett pressmeddelande.
För de studerade männen var musiken en fristad, en plats där de kunde vara känslosamma utan att deras manlighet ifrågasattes. Studien visade också att de män som var aktiva utövare av musik, som körsångare eller amatörmusiker, upplevde att musiken stärkte deras självförtroende och självkänsla.
– De hade ett intresse för fakta och kunskap, blev stimulerade av att lära sig nya saker, och tyckte även om att själva berätta och visa sin kunskap.
Katarina Lindblads avhandling består dels av intervjuer med äldre män om deras förhållande till musik, dels av en observation av en musiklyssningsgrupp med socialt utsatta äldre män. Resultaten från musiklyssningsgruppen visar att musiken också utvecklade en gemenskap.
– Att träffas och tillsammans uppleva musik gav männen en känsla av tillhörighet, säger Katarina Lindblad.
Men deltagarna undvek att berätta om sig själva, sina känslor och minnen. De flesta lärde sig inte ens varandras namn.
– Männen knöt inte an till varandra som personer även om de delade upplevelserna bidrog till deras välbefinnande.
Maskulinitetsnormer gör att många äldre män undviker att delta i sociala aktiviteter som främst lockar kvinnor. Katarina Lindblad ser ett behov av att utveckla och anpassa sociala aktiviteter så att även äldre män känner sig inkluderade och bekräftade.
– Många aktiviteter för äldre är skapade av kvinnor för kvinnor. Vi måste hitta sätt att erbjuda olika sociala sammanhang som också tilltalar äldre män. Då kan musik vara en nyckel.
Läs mer om Örebro universitets strategiska satsning på forskning om hälsosamt åldrande i Äldre i Centrum #2/21.
Relaterat

God hörsel och syn förbättrar hjärnans funktion
När vi blir äldre försämras vår kognitiva förmåga. Men god hörsel och syn kanske är nyckeln till att bromsa försämringen. Det visar en…

”Dans för Parkinson” ger god effekt
Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

Bättre sömn med tyngdtäcke
Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…
Fler nyheter

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande
Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Risker med blodförtunnande minskar över tid
Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…