Katarina Lindblad disputerar i musikvetenskap den 9 juni med avhandlingen ”Som plåster på själen”: Om äldre män och musik som välbefinnanderesurs.
Omplåstrande musik för pensionerade
Det är doktoranden och musikterapeuten Katarina Lindblad vid forskarskolan Successful ageing vid Örebro universitet som i sin doktorsavhandling visar hur musik i vardagen påverkar äldre mäns välbefinnande och skapar social gemenskap.
– Huvudslutsatsen är att musik hjälper äldre män att vara i kontakt med sina känslor, ett behov som de inte har mycket utrymme för i andra sammanhang, säger Katarina Lindblad i ett pressmeddelande.
För de studerade männen var musiken en fristad, en plats där de kunde vara känslosamma utan att deras manlighet ifrågasattes. Studien visade också att de män som var aktiva utövare av musik, som körsångare eller amatörmusiker, upplevde att musiken stärkte deras självförtroende och självkänsla.
– De hade ett intresse för fakta och kunskap, blev stimulerade av att lära sig nya saker, och tyckte även om att själva berätta och visa sin kunskap.
Katarina Lindblads avhandling består dels av intervjuer med äldre män om deras förhållande till musik, dels av en observation av en musiklyssningsgrupp med socialt utsatta äldre män. Resultaten från musiklyssningsgruppen visar att musiken också utvecklade en gemenskap.
– Att träffas och tillsammans uppleva musik gav männen en känsla av tillhörighet, säger Katarina Lindblad.
Men deltagarna undvek att berätta om sig själva, sina känslor och minnen. De flesta lärde sig inte ens varandras namn.
– Männen knöt inte an till varandra som personer även om de delade upplevelserna bidrog till deras välbefinnande.
Maskulinitetsnormer gör att många äldre män undviker att delta i sociala aktiviteter som främst lockar kvinnor. Katarina Lindblad ser ett behov av att utveckla och anpassa sociala aktiviteter så att även äldre män känner sig inkluderade och bekräftade.
– Många aktiviteter för äldre är skapade av kvinnor för kvinnor. Vi måste hitta sätt att erbjuda olika sociala sammanhang som också tilltalar äldre män. Då kan musik vara en nyckel.
Läs mer om Örebro universitets strategiska satsning på forskning om hälsosamt åldrande i Äldre i Centrum #2/21.
Relaterat
”Cancer angår oss alla”
Cancer finns nära oss alla, de flesta känner någon som har drabbats. Tidningens chefredaktör Enikö Arnell-Szurkos gör personliga reflektioner och presenterar sig också…
Så kan äldres fallolyckor förebyggas
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
Fler nyheter
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…