Katarina Lindblad disputerar i musikvetenskap den 9 juni med avhandlingen ”Som plåster på själen”: Om äldre män och musik som välbefinnanderesurs.
Omplåstrande musik för pensionerade
Det är doktoranden och musikterapeuten Katarina Lindblad vid forskarskolan Successful ageing vid Örebro universitet som i sin doktorsavhandling visar hur musik i vardagen påverkar äldre mäns välbefinnande och skapar social gemenskap.
– Huvudslutsatsen är att musik hjälper äldre män att vara i kontakt med sina känslor, ett behov som de inte har mycket utrymme för i andra sammanhang, säger Katarina Lindblad i ett pressmeddelande.
För de studerade männen var musiken en fristad, en plats där de kunde vara känslosamma utan att deras manlighet ifrågasattes. Studien visade också att de män som var aktiva utövare av musik, som körsångare eller amatörmusiker, upplevde att musiken stärkte deras självförtroende och självkänsla.
– De hade ett intresse för fakta och kunskap, blev stimulerade av att lära sig nya saker, och tyckte även om att själva berätta och visa sin kunskap.
Katarina Lindblads avhandling består dels av intervjuer med äldre män om deras förhållande till musik, dels av en observation av en musiklyssningsgrupp med socialt utsatta äldre män. Resultaten från musiklyssningsgruppen visar att musiken också utvecklade en gemenskap.
– Att träffas och tillsammans uppleva musik gav männen en känsla av tillhörighet, säger Katarina Lindblad.
Men deltagarna undvek att berätta om sig själva, sina känslor och minnen. De flesta lärde sig inte ens varandras namn.
– Männen knöt inte an till varandra som personer även om de delade upplevelserna bidrog till deras välbefinnande.
Maskulinitetsnormer gör att många äldre män undviker att delta i sociala aktiviteter som främst lockar kvinnor. Katarina Lindblad ser ett behov av att utveckla och anpassa sociala aktiviteter så att även äldre män känner sig inkluderade och bekräftade.
– Många aktiviteter för äldre är skapade av kvinnor för kvinnor. Vi måste hitta sätt att erbjuda olika sociala sammanhang som också tilltalar äldre män. Då kan musik vara en nyckel.
Läs mer om Örebro universitets strategiska satsning på forskning om hälsosamt åldrande i Äldre i Centrum #2/21.
Relaterat
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Fler nyheter
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
Allt fler blir jobbonärer
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…