Foto: Pixabay

Enkla metoder kan minska kostnaden för fallskador

Broddar, fysisk träning och anpassning av hemmiljön är några fallpreventiva metoder som kan gynna regioner och kommuner ur ett hälsoekonomiskt perspektiv. Det enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

Fallolyckor är vanliga bland äldre och kan leda till skador, försämrad livskvalitet och dödsfall. Varje år faller ungefär 100 000 äldre personer och skadar sig så pass illa att de behöver vård. Fallskador bidrar också till en stor samhällelig vårdkostnad. År 2020 kostade fallolyckor bland äldre 16,8 miljarder kronor, varav 11,3 miljarder kronor var direkta kostnader för regioner och kommuner. 

En ny rapport från Socialstyrelsen visar att det finns tre relativt enkla metoder för att förebygga och därmed minska kostnaderna vid fallskador: fysisk träning, anpassning av hemmiljön med olika hjälpmedel samt broddar på vinterväglag. 

– Alla dessa insatser visade sig vara kostnadsbesparande för kommuner och regioner. Det finns alltså viktiga hälsorelaterade och kostnadsmässiga incitament för dem att erbjuda fysisk träning för de äldre hemmaboende, liksom broddar att använda när det är snö och is ute, säger Thea Enhörning, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

– Det är också viktigt med omgivningsanpassning där en arbetsterapeut går igenom risker för fall som finns i de äldres hem ser till att dessa blir åtgärdade. Det kan handla om höga mattkanter och trösklar, fortsätter hon. 

Kombinerade åtgärder för säbo

Rapporten undersöker även fallprevention i särskilt boende. Där verkar det som att så kallade multifaktoriella åtgärder – individanpassade sammansättningar av olika åtgärder som utgår från en persons riskfaktorer – fungerar bäst. Dessa åtgärder har dock högre kostnader.

– I särskilt boende arbetar man ofta med kombinerade åtgärder kopplade till exempelvis fall, nutrition och sjukdomstillstånd, snarare än enbart fallrisk. Många åtgärder är kopplade till assistans från personal, därmed kan en adekvat bemanning vara en viktigt för att minska fall i särskilt boende, säger Thea Enhörning.

Läs rapporten

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…