Socialstyrelsen (2022). Fallprevention – en kostnadseffektiv åtgärd?

Enkla metoder kan minska kostnaden för fallskador
Fallolyckor är vanliga bland äldre och kan leda till skador, försämrad livskvalitet och dödsfall. Varje år faller ungefär 100 000 äldre personer och skadar sig så pass illa att de behöver vård. Fallskador bidrar också till en stor samhällelig vårdkostnad. År 2020 kostade fallolyckor bland äldre 16,8 miljarder kronor, varav 11,3 miljarder kronor var direkta kostnader för regioner och kommuner.
En ny rapport från Socialstyrelsen visar att det finns tre relativt enkla metoder för att förebygga och därmed minska kostnaderna vid fallskador: fysisk träning, anpassning av hemmiljön med olika hjälpmedel samt broddar på vinterväglag.
– Alla dessa insatser visade sig vara kostnadsbesparande för kommuner och regioner. Det finns alltså viktiga hälsorelaterade och kostnadsmässiga incitament för dem att erbjuda fysisk träning för de äldre hemmaboende, liksom broddar att använda när det är snö och is ute, säger Thea Enhörning, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.
– Det är också viktigt med omgivningsanpassning där en arbetsterapeut går igenom risker för fall som finns i de äldres hem ser till att dessa blir åtgärdade. Det kan handla om höga mattkanter och trösklar, fortsätter hon.
Kombinerade åtgärder för säbo
Rapporten undersöker även fallprevention i särskilt boende. Där verkar det som att så kallade multifaktoriella åtgärder – individanpassade sammansättningar av olika åtgärder som utgår från en persons riskfaktorer – fungerar bäst. Dessa åtgärder har dock högre kostnader.
– I särskilt boende arbetar man ofta med kombinerade åtgärder kopplade till exempelvis fall, nutrition och sjukdomstillstånd, snarare än enbart fallrisk. Många åtgärder är kopplade till assistans från personal, därmed kan en adekvat bemanning vara en viktigt för att minska fall i särskilt boende, säger Thea Enhörning.
Relaterat

”Dans för Parkinson” ger god effekt
Aktiviteten ”Dans för Parkinson” påverkar de sjuka positivt, visar en ny studie. Dansen kan vara en av fler hälsoaktiviteter som kan komplettera den…

Bättre sömn med tyngdtäcke
Tyngdtäcken kan vara ett effektivt alternativ för att förbättra sömn och livskvalitet hos sköra äldre. Dock är det viktigt att användningen anpassas individuellt,…

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande
Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…
Fler nyheter

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön
Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Risker med blodförtunnande minskar över tid
Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…

Forskare följer unik äldresatsning i Härnösand
Insatser för äldre behöver utvärderas på bättre sätt, enligt forskare vid Lunds universitet. Nu ska de jobba fram en ny modell för det,…