Foto: Pixabay

Enkla metoder kan minska kostnaden för fallskador

Broddar, fysisk träning och anpassning av hemmiljön är några fallpreventiva metoder som kan gynna regioner och kommuner ur ett hälsoekonomiskt perspektiv. Det enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

Fallolyckor är vanliga bland äldre och kan leda till skador, försämrad livskvalitet och dödsfall. Varje år faller ungefär 100 000 äldre personer och skadar sig så pass illa att de behöver vård. Fallskador bidrar också till en stor samhällelig vårdkostnad. År 2020 kostade fallolyckor bland äldre 16,8 miljarder kronor, varav 11,3 miljarder kronor var direkta kostnader för regioner och kommuner. 

En ny rapport från Socialstyrelsen visar att det finns tre relativt enkla metoder för att förebygga och därmed minska kostnaderna vid fallskador: fysisk träning, anpassning av hemmiljön med olika hjälpmedel samt broddar på vinterväglag. 

– Alla dessa insatser visade sig vara kostnadsbesparande för kommuner och regioner. Det finns alltså viktiga hälsorelaterade och kostnadsmässiga incitament för dem att erbjuda fysisk träning för de äldre hemmaboende, liksom broddar att använda när det är snö och is ute, säger Thea Enhörning, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

– Det är också viktigt med omgivningsanpassning där en arbetsterapeut går igenom risker för fall som finns i de äldres hem ser till att dessa blir åtgärdade. Det kan handla om höga mattkanter och trösklar, fortsätter hon. 

Kombinerade åtgärder för säbo

Rapporten undersöker även fallprevention i särskilt boende. Där verkar det som att så kallade multifaktoriella åtgärder – individanpassade sammansättningar av olika åtgärder som utgår från en persons riskfaktorer – fungerar bäst. Dessa åtgärder har dock högre kostnader.

– I särskilt boende arbetar man ofta med kombinerade åtgärder kopplade till exempelvis fall, nutrition och sjukdomstillstånd, snarare än enbart fallrisk. Många åtgärder är kopplade till assistans från personal, därmed kan en adekvat bemanning vara en viktigt för att minska fall i särskilt boende, säger Thea Enhörning.

Läs rapporten

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…