Merparten av kolesterol kommer inte från ägg, utan från andra delar i kosten. Foto: Pixabay

Ett ägg om dagen ingen fara för hjärt-/kärlsjuka

En stor internationell studie visar att kolesterolhalten i ett ägg om dagen inte ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Personer med hjärt-/kärlsjukdom kan alltså pusta ut och i stället njuta av det rika näringsinnehållet som är särskilt viktigt för äldre.

I Sverige lever cirka en miljon personer över 65 år med någon form av hjärt-/kärlsjukdom. För dem är det viktigt att hålla nere kolesterolnivåerna, ett fettämne som finns i bland annat ägg. För höga nivåer kan leda till hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke.

Men en ny studie visar att det inte finns något signifikant samband mellan äggkonsumtion och blodfettsrubbningar, större hjärt-/kärlhändelser eller död.

– Måttlig konsumtion, cirka ett ägg om dagen, är helt ofarlig för de flesta, oavsett om man är frisk eller tillhör en riskgrupp för hjärt-/kärlsjukdom. Ägg ger både välbehövlig energi och ett högt näringsinnehåll av stort värde, inte minst för personer med hjärt-/kärlsjukdom, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av författarna till studien.

Till skillnad från tidigare studier på äggkonsumtion, som främst riktat in sig på USA och Europa, ingår 177 000 personer från hela världen i den nya studien, totalt 50 länder. I den svenska delen, som har fått stöd från Hjärt-Lungfonden, har forskarna följt 4 000 personer som vid starten av studien 2005 var 35–70 år. Deltagarna har regelbundet fått sina matvanor, vikt, blodfetter och blodtryck undersökta.

Annan forskning har visat att merparten av kolesterolet i kroppen bildas av andra delar i kosten. Personer med höga kolesterolnivåer rekommenderas att äta mindre fett kött, feta chark- och mejeriprodukter, och äta mer fet fisk och vegetabiliska fetter i stället.

Ladda ner studien

Relaterat

Vill du leka – även när vi blir äldre?

Lek är inte bara för små barn, utan det är mänsklighetens mest avancerade kompetens. Det skriver forskaren Albert Westergren som vill slå ett…

Äldre kvinna sitter och äter mat själv

Försämrat måltidsstöd för äldre

Färre äldre personer får ledsagning till restaurang eller sällskap av en måltidsvän. Även stödet kring måltiderna på äldreboenden har försämrats, visar Livsmedelsverkets senaste…

Rakt in i åldersmuren

Äldre i Centrum ställer några snabba frågor till journalisten Jonas Nordling, som har skrivit en bok om åldersutmaningarna i dagens samhälle.

Fler nyheter

Nya forskningscentrum ska förbättra livet för personer med demens

Forskningsrådet Forte har beviljat över en halv miljard kronor till elva nya forskningscentrum. Av pengarna går 120 miljoner kronor till att starta två…

Porträttbild på Zeyad Albadri

Dödlig hudsjukdom vanligare än forskare tidigare trott

En hudsjukdom som främst drabbar äldre personer är vanligare i Sverige än man tidigare trott. Det visar en avhandling från Linköpings universitet.

Tarmsjukdom kan påskynda kognitiv försämring

Det finns en koppling mellan inflammatorisk tarmsjukdom och snabbare kognitiv försämring vid demens, visar forskning från Karolinska institutet.