Association of egg intake with blood lipids, cardiovascular disease, and mortality in 177,000 people in 50 countries. Publicerad i The American journal of clinical nutrition.

Ett ägg om dagen ingen fara för hjärt-/kärlsjuka
I Sverige lever cirka en miljon personer över 65 år med någon form av hjärt-/kärlsjukdom. För dem är det viktigt att hålla nere kolesterolnivåerna, ett fettämne som finns i bland annat ägg. För höga nivåer kan leda till hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke.
Men en ny studie visar att det inte finns något signifikant samband mellan äggkonsumtion och blodfettsrubbningar, större hjärt-/kärlhändelser eller död.
– Måttlig konsumtion, cirka ett ägg om dagen, är helt ofarlig för de flesta, oavsett om man är frisk eller tillhör en riskgrupp för hjärt-/kärlsjukdom. Ägg ger både välbehövlig energi och ett högt näringsinnehåll av stort värde, inte minst för personer med hjärt-/kärlsjukdom, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av författarna till studien.
Till skillnad från tidigare studier på äggkonsumtion, som främst riktat in sig på USA och Europa, ingår 177 000 personer från hela världen i den nya studien, totalt 50 länder. I den svenska delen, som har fått stöd från Hjärt-Lungfonden, har forskarna följt 4 000 personer som vid starten av studien 2005 var 35–70 år. Deltagarna har regelbundet fått sina matvanor, vikt, blodfetter och blodtryck undersökta.
Annan forskning har visat att merparten av kolesterolet i kroppen bildas av andra delar i kosten. Personer med höga kolesterolnivåer rekommenderas att äta mindre fett kött, feta chark- och mejeriprodukter, och äta mer fet fisk och vegetabiliska fetter i stället.
Relaterat

ÄiC-podden avsnitt 28: Familjen och ekonomin
I det senaste avsnittet av Äldre i Centrum-podden gästar den nybakade doktorn Isabelle von Saenger studion. Hon berättar om sin forskning som handlar…

Få studenter lär sig om åldrandet
Dagens socionomstudenter får bristfällig utbildning i social omsorg. Enbart 15 procent väljer kurser om åldrandet, visar en ny studie vid Örebro universitet.

Följ med på stormig tandemturné
Oskar Jonsson, Lunds universitet, har cyklat 120 mil för att sprida forskning om åldrande och hälsa. Äldre i Centrums chefredaktör följde med på…
Fler nyheter

Matsvinnet på äldreboenden ökar
I snitt kastar äldreboenden 114 gram mat per lunchportion förra året, vilket är en betydande ökning från två år innan. Det är en…

Robotspel ska stärka äldres hälsa
Forskare vid Högskolan i Skövde ska skapa spel som stärker äldre människors hälsa och välbefinnande – med hjälp av robotar.

Så kan digital teknik förstärka och motverka orättvisor
Det finns två sidor till den tekniska utvecklingen. Den kan underlätta vardagen, men också stänga ute vissa grupper från viktiga samhällstjänster. Det visar…