Merparten av kolesterol kommer inte från ägg, utan från andra delar i kosten. Foto: Pixabay

Ett ägg om dagen ingen fara för hjärt-/kärlsjuka

En stor internationell studie visar att kolesterolhalten i ett ägg om dagen inte ökar risken för att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Personer med hjärt-/kärlsjukdom kan alltså pusta ut och i stället njuta av det rika näringsinnehållet som är särskilt viktigt för äldre.

I Sverige lever cirka en miljon personer över 65 år med någon form av hjärt-/kärlsjukdom. För dem är det viktigt att hålla nere kolesterolnivåerna, ett fettämne som finns i bland annat ägg. För höga nivåer kan leda till hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke.

Men en ny studie visar att det inte finns något signifikant samband mellan äggkonsumtion och blodfettsrubbningar, större hjärt-/kärlhändelser eller död.

– Måttlig konsumtion, cirka ett ägg om dagen, är helt ofarlig för de flesta, oavsett om man är frisk eller tillhör en riskgrupp för hjärt-/kärlsjukdom. Ägg ger både välbehövlig energi och ett högt näringsinnehåll av stort värde, inte minst för personer med hjärt-/kärlsjukdom, säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av författarna till studien.

Till skillnad från tidigare studier på äggkonsumtion, som främst riktat in sig på USA och Europa, ingår 177 000 personer från hela världen i den nya studien, totalt 50 länder. I den svenska delen, som har fått stöd från Hjärt-Lungfonden, har forskarna följt 4 000 personer som vid starten av studien 2005 var 35–70 år. Deltagarna har regelbundet fått sina matvanor, vikt, blodfetter och blodtryck undersökta.

Annan forskning har visat att merparten av kolesterolet i kroppen bildas av andra delar i kosten. Personer med höga kolesterolnivåer rekommenderas att äta mindre fett kött, feta chark- och mejeriprodukter, och äta mer fet fisk och vegetabiliska fetter i stället.

Ladda ner studien

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…