Marina Arkkukangas (2023). Involvement of older adults as a measure for fall prevention. Dovepress.
Ett fall för pensionärsföreningar
Fallskador innebär ett mänskligt lidande och kostar samhället mycket pengar. De drabbade är främst äldre personer, omkring var tredje över 65 år råkar ut för fallolyckor och risken ökar med åldern. Det är ofta en fallolycka orsakar en skada som innebär en stor förändring på resten av livet. Med olika former av träning går det att förebygga fall och minska risken att man skadar sig.
Marina Arkkukangas från FoU i Sörmland ingår i en forskargrupp som arbetar med ett fallpreventionsprojekt där de involverar äldre personer som ska leda andra. Det ingår i en större satsning på fallprevention som startade 2023 och pågår under hela 2024.
Hon har nyligen publicerat en studie som handlar om fördelarna med att involvera äldre vuxna. Man ser dem som gyllene resurser, de själva utgör den primära åtgärden för att förebygga fall. Metoden bygger på ”train the trainer”-principen.
– I vårt projekt handlar ”train the trainer” om att utbilda personer från pensionärsföreningarna i fallprevention med fokus på träning. Dessa ska sedan självständigt leda träningsgrupper i fallförebyggande syfte. Personer som anmäler sitt intresse får utbildning av olika experter inom området, där vi utgår från den allra senaste evidensen, säger Marina Arkkukangas.
Forskarna har valt att samverka med pensionärsföreningar eftersom de är etablerade, verkar inom en stor bredd av områden och når många i målgruppen. Efter att ledarna har lett träningsgrupper under våren ska forskningsgruppen utvärdera modellen. Om den visar positiva resultat blir nästa steg ett fokus på implementering av modellen. Att samverka med äldre är centralt för att modellen ska fungera.
– Jag anser att det är viktigt att de själva kan, och får möjlighet att äga kunskap om fallprevention samt har en modell att utgå ifrån. Genom att involvera och samverka med pensionärsföreningarna ser jag positiva fördelar som jag tänker kompletterar andra samhällsaktiviteter som erbjuds av andra aktörer i dagsläget, säger Marina Arkkukangas.
Vad kan de äldre deltagare bidra med för kunskap som ni forskare inte redan känner till?
– Att öka kunskapen om fallprevention. Genom att utbilda personer från pensionärsföreningarna,det ser vi som ett starkt bidrag för det tidiga förebyggande arbete som behöver ske. Vi vet också att personal inom region och kommuner inte kommer räcka till i framtiden, och att det tidigt förebyggande arbetet redan idag är eftersatt. Satsningen syftar därför till att så många som möjligt, så tidigt som möjligt, ska få ta del av kunskapsbaserade insatser för att minska olika fall och fall-relaterade skador, säger Marina Arkkukangas.
Generella råd för att undvika fallskador
- Träna styrka och balans. Det är det mest effektiva skyddet gällande fall och fallskada.
- Träna på att gå ner och upp från golv regelbundet. Det finns vissa Judo-program som fokuserar på fallträning.
- Kosten är viktig. Både kalcium och protein är viktiga komponenter samt att se över behov av D-vitamintillskott.
- Se över ditt hem för att upptäcka om det finns risker där.
- Se över läkemedel som eventuellt kan vara förknippade med ökad fallrisk.
- Använd broddar på vintern.
- Kontrollera din syn regelbundet.
- Vid extremhalka: gå som en pingvin.
De fyra pensionärsföreningarna som medverkar i Sörmland är SPF Seniorerna, SKPF Pensionärerna, RPG Riksförbundet PensionärsGemenskap och PRO Pensionärernas riksorganisation. Forskargruppen består av Marina Arkkukangas från FoU i Sörmland, Michail Tonkonogi från Högskolan Dalarna och FoU i Sörmlands doktorand Karin Strömqvist Bååthe.
Relaterat
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Kunskapstrappa förebygger hälsorisker
En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…
Fler nyheter
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…