Vårdpersonal skjutsar äldre person i rullstol
Foto: Mostphotos

Europeiskt projekt ska skapa bättre vård för äldre

Det blir allt vanligare att digitala verktyg ingår i olika delar av vården. Nu ska ett nystartat europeiskt projekt förbättra vården för äldre genom att göra användningen av digitala verktyg lättare.

Numera är det vanligt att vårdprocesser innefattar digitala verktyg. För äldre personer med svårigheter att förstå och ta till sig information från hälso- och sjukvården kan digitaliseringen medföra ytterligare utmaningar. En europeisk forskargrupp ska nu utveckla nya metoder som kan hjälpa äldre personer i deras kontakt med vårdgivare.

– Vi vet att det fortfarande finns äldre, och även vårdpersonal, som är ovana och obekväma med digital teknik. Detta skapar ojämlikhet i tillgången till vård och även dess kvalitet, säger Margareta Karlsson, forskare vid Högskolan Väst och den som leder projektet från svenskt håll, i ett pressmeddelande.

Projektet är inriktat på äldre personer med svårigheter att förstå och ta till sig information och kunskap kring både hälsa och digitala verktyg. Tanken är att först undersöka vad dessa äldre personer har för behov. Sedan ska de undersöka vilka digitala verktyg och tjänster som finns i dag som är riktade till målgruppen.

Målet är också att vidareutveckla en app som kan underlätta användningen av till exempel läsplattor.

När appen är framtagen ska forskarna också genomföra utbildningar i att stödja patienter för vårdpersonal. Margareta Karlsson har tydliga förhoppningar med projektet.

– I grunden handlar det om att patienter som har svårt att ta till sig information och kunskap från hälso- och sjukvården ska få bättre vård. Det är det absolut viktigaste. För att nå målet behöver vi utveckla kommunikationen mellan patient och vårdgivare. En annan förhoppning är att projektet kan ha en påverkan på policyfrågor kring hälso- och sjukvård, men också förändra sättet vårdgivare arbetar, och genom det minska belastningen för dem, säger hon.

Fakta
Projektet

STARS-health är ett europeiskt forskningsprojekt där Högskolan Väst är den svenska parten. De andra är Hanze university of applied sciences i nederlänska Groningen, Polytechnic institute of Bragança i Portugal, University of La Laguna i Spanien.

 

Projektet finansieras genom det europeiska initiativet Transforming health and care systems.

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och…

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…

Äldre kvinna sitter och tittar på en datorskärm

Webbsidor riskerar att utesluta äldre personer

Gränssnitten på offentliga verksamheters webbsidor ställer krav på att man är van att använda digitala plattformar, vilket riskerar att stänga ute personer med…

Fler nyheter

Ensamhet kopplas till ökade hälsoproblem

Var tionde person över 75 år uppger att ensamhet påverkar deras mående negativt. Det visar en avhandling från Lunds universitet som även pekar…

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…