Numera är det vanligt att vårdprocesser innefattar digitala verktyg. För äldre personer med svårigheter att förstå och ta till sig information från hälso- och sjukvården kan digitaliseringen medföra ytterligare utmaningar. En europeisk forskargrupp ska nu utveckla nya metoder som kan hjälpa äldre personer i deras kontakt med vårdgivare.
– Vi vet att det fortfarande finns äldre, och även vårdpersonal, som är ovana och obekväma med digital teknik. Detta skapar ojämlikhet i tillgången till vård och även dess kvalitet, säger Margareta Karlsson, forskare vid Högskolan Väst och den som leder projektet från svenskt håll, i ett pressmeddelande.
Projektet är inriktat på äldre personer med svårigheter att förstå och ta till sig information och kunskap kring både hälsa och digitala verktyg. Tanken är att först undersöka vad dessa äldre personer har för behov. Sedan ska de undersöka vilka digitala verktyg och tjänster som finns i dag som är riktade till målgruppen.
Målet är också att vidareutveckla en app som kan underlätta användningen av till exempel läsplattor.
När appen är framtagen ska forskarna också genomföra utbildningar i att stödja patienter för vårdpersonal. Margareta Karlsson har tydliga förhoppningar med projektet.
– I grunden handlar det om att patienter som har svårt att ta till sig information och kunskap från hälso- och sjukvården ska få bättre vård. Det är det absolut viktigaste. För att nå målet behöver vi utveckla kommunikationen mellan patient och vårdgivare. En annan förhoppning är att projektet kan ha en påverkan på policyfrågor kring hälso- och sjukvård, men också förändra sättet vårdgivare arbetar, och genom det minska belastningen för dem, säger hon.