Flerspråkigt närståendestöd från Betaniastiftelsen

Betaniastiftelsen ger nu ut översättningar av informationshäftet ”Till dig som är närstående”, som är tänkt att bidra till god vård i livets slutskede.

”Till dig som är närstående” skapades 2017 som en del av läroboken Palliationspraktikan. Betaniastiftelsen såg då ett behov av ett informationshäfte till låg kostnad om vård i livets slutskede, som skulle kunna delas ut till närstående som stöd i en svår tid.

Nu planerar stiftelsen att ytterligare tillgängliggöra materialet genom totalt 16 översättningar till de mest talade språken i Sverige samt de fem minoritetsspråken. Översättningar på engelska, finska och arabiska finns redan, under 2020 kommer ytterligare 13 språk.

– Vi tror och hoppas att dessa översättningar blir en tillgång för närstående och för vård- och omsorgspersonal, säger Johan Sundelöf, programchef på Betaniastiftelsen och läkare, tillika den som har skrivit materialet.

Häftet ”Till dig som är närstående” på olika språk kan beställas för 20 kr/st eller läsas utan kostnad på Betaniastiftelsens webbplats

Relaterat

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst av allt är att de inte ens behöver mäta bentätheten.

Miljoner till forskningsprojekt om aggressiv prostatacancer

Ett projekt för effektivare behandling av aggressiv prostatacancer får 21 miljoner kronor av Sjöbergsstiftelsen. Umeå universitet och Göteborgs universitet leder projektet där flera svenska lärosäten och universitetssjukhus ingår.

Detta kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom hos äldre kvinnor

Forskare vid Karolinska institutet har identifierat en ny riskmarkör för hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor i högre ålder. En ny studie visar att det kan finnas en koppling mellan låga nivåer av antikropp och risken att drabbas av hjärtinfarkt samt kranskärlsjukdom.

Fler nyheter

Foto på en tandborste

Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende

En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.

Äldre par på träningscykel

Högintensiv träning bra och säkert för äldre

Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning, går det att se positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det visar en avhandling från Umeå…

Samlad seniormottagning kan underlätta för alla

Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av en seniormottagning i Nacka.