Global campaign to combat ageism (2021). Global report on ageism. Världshälsoorganisationen WHO.

FN agerar mot den globala ålderismen
I sitt arbete med en aktionsplan kring åldrande och hälsa i det stora samarbetsprojektet Decade of healthy ageing 2021–2030, har WHO identifierat ålderismen som ett av de stora hindren för att kunna förbättra förhållandena för äldre personer. Nu startar man en kampanj tillsammans med andra FN-organ för att bekämpa ålderism. Ett första steg är den nya rapporten Global report on ageism.
Global report on ageism riktar sig till beslutsfattare, politiker, praktiker, forskare, utvecklingsenheter, den privata sektorn och civilsamhället. I olika kapitel definierar man ålderismen, sammanställer det vetenskapliga stödet för dess orsaker och effekter, samt diskuterar vilka strategier som är mest effektiva för att motverka den.
I rapporten framhåller man tre strategier mot ålderismen. Lagstiftning, exempelvis mot åldersdiskriminering; utbildning, från grunskolan till universitet; och utökade generationsöverskridande kontakter som ett sätt att motverka fördomar. Vidare ger man tre rekommendationer till aktion.
- Investera i evidensbaserade strategier för att förebygga och motverka ålderism. Prioritera de tre föreslagna strategierna och skala upp dem så att de påverkar hela samhället.
- Satsa på bättre data och forskning för att få en bättre förståelse för ålderismen och hur den kan minskas.
- Skapa en rörelse som kan förändra berättelsen om ålder och åldrande. Involvera styrande politiker, offentlig verksamhet, den provata sektorn, ideella organisationer och forskningsinstitutioner och arbeta tillsammans.
I ett förord till rapporten konstaterar WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att coronapandemin har förstärkt många ålderistiska idéer, och att det nu är upp till de olika länderna att arbeta aktivt för att motverka ålderismen och dess effekter.
Relaterat

Ojämlik bedömning av socialtjänsten
Socialtjänsten bedömer kvinnor och män olika liksom äldre och yngre personer, och utredningskulturerna skiljer sig mellan kommunerna. Det här leder till en ojämlik…

EVA-projektet hjälper ambulanspersonal bemöta äldre jämlikt
Äldre personer som blir akut eller allvarligt sjuka får inte alltid rätt hjälp. Den äldre kan ha svårt att fatta beslut kring den…

På tal om språk och demens
Personer med demenssjukdom förlorar inte förmågan att kommunicera – de gör det bara lite annorlunda. Det är budskapet Lars-Christer Hydén vill förmedla, efter…
Fler nyheter

Tuggproblem kan leda till näringsbrist
Det kan göra ont att tugga viss mat för den som har förlorat tänder. Då är det lätt att en morot eller gurka…
Så kan pensioner bli mer jämställda
År 2022 skiljde sig den inkomstgrundade allmänna pensionen mellan män och kvinnor. Nu har Pensionsmyndigheten undersökt hur bland annat möjlighet till att välja…

140 miljoner till äldreforskningens databaser
Den stora databassamlingen NEAR har beviljats 140 miljoner kronor och kan nu gå in i sin nästa utvecklingsfas. Projektet tar steget från att…