Omslag till rapporten Global report on ageism

FN agerar mot den globala ålderismen

Med sin nya kampanj vill WHO tillsammans med andra FN-institutioner bekämpa ålderismen. En ny rapport pekar ut färdvägen.

Omslag till rapporten Global report on ageismI sitt arbete med en aktionsplan kring åldrande och hälsa i det stora samarbetsprojektet Decade of healthy ageing 2021–2030, har WHO identifierat ålderismen som ett av de stora hindren för att kunna förbättra förhållandena för äldre personer. Nu startar man en kampanj tillsammans med andra FN-organ för att bekämpa ålderism. Ett första steg är den nya rapporten Global report on ageism.

Global report on ageism riktar sig till beslutsfattare, politiker, praktiker, forskare, utvecklingsenheter, den privata sektorn och civilsamhället. I olika kapitel definierar man ålderismen, sammanställer det vetenskapliga stödet för dess orsaker och effekter, samt diskuterar vilka strategier som är mest effektiva för att motverka den.

I rapporten framhåller man tre strategier mot ålderismen. Lagstiftning, exempelvis mot åldersdiskriminering; utbildning, från grunskolan till universitet; och utökade generationsöverskridande kontakter som ett sätt att motverka fördomar. Vidare ger man tre rekommendationer till aktion.

  • Investera i evidensbaserade strategier för att förebygga och motverka ålderism. Prioritera de tre föreslagna strategierna och skala upp dem så att de påverkar hela samhället.
  • Satsa på bättre data och forskning för att få en bättre förståelse för ålderismen och hur den kan minskas.
  • Skapa en rörelse som kan förändra berättelsen om ålder och åldrande. Involvera styrande politiker, offentlig verksamhet, den provata sektorn, ideella organisationer och forskningsinstitutioner och arbeta tillsammans.

I ett förord till rapporten konstaterar WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att coronapandemin har förstärkt många ålderistiska idéer, och att det nu är upp till de olika länderna att arbeta aktivt för att motverka ålderismen och dess effekter.

Läs rapporten

Global campaign to combat ageism (2021). Global report on ageism. Världshälsoorganisationen WHO.

Relaterat

AI:s inverkan på ålderismen

Maria Edström: Vad kommer artificiell intelligens göra med mediebilden av äldre? Och vad gör mediebilden av äldre med AI? Det är inga oviktiga…

Ålderism – en fara för folkhälsan

Som huvudtalare för NKG 2024, berättar Vânia de la Fuente-Núñez om varför kampen mot ålderism inte enbart handlar om att förbättra levnadsvillkoren för…

Börja agera för allas bästa

Chefredaktör Lotta Segelberg introducerar den nordiska gerontologiska konferensen om att åldras i en värld i ständig förändring som är denna tidnings tema, och…

Fler nyheter

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…