Global campaign to combat ageism (2021). Global report on ageism. Världshälsoorganisationen WHO.
FN agerar mot den globala ålderismen
I sitt arbete med en aktionsplan kring åldrande och hälsa i det stora samarbetsprojektet Decade of healthy ageing 2021–2030, har WHO identifierat ålderismen som ett av de stora hindren för att kunna förbättra förhållandena för äldre personer. Nu startar man en kampanj tillsammans med andra FN-organ för att bekämpa ålderism. Ett första steg är den nya rapporten Global report on ageism.
Global report on ageism riktar sig till beslutsfattare, politiker, praktiker, forskare, utvecklingsenheter, den privata sektorn och civilsamhället. I olika kapitel definierar man ålderismen, sammanställer det vetenskapliga stödet för dess orsaker och effekter, samt diskuterar vilka strategier som är mest effektiva för att motverka den.
I rapporten framhåller man tre strategier mot ålderismen. Lagstiftning, exempelvis mot åldersdiskriminering; utbildning, från grunskolan till universitet; och utökade generationsöverskridande kontakter som ett sätt att motverka fördomar. Vidare ger man tre rekommendationer till aktion.
- Investera i evidensbaserade strategier för att förebygga och motverka ålderism. Prioritera de tre föreslagna strategierna och skala upp dem så att de påverkar hela samhället.
- Satsa på bättre data och forskning för att få en bättre förståelse för ålderismen och hur den kan minskas.
- Skapa en rörelse som kan förändra berättelsen om ålder och åldrande. Involvera styrande politiker, offentlig verksamhet, den provata sektorn, ideella organisationer och forskningsinstitutioner och arbeta tillsammans.
I ett förord till rapporten konstaterar WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att coronapandemin har förstärkt många ålderistiska idéer, och att det nu är upp till de olika länderna att arbeta aktivt för att motverka ålderismen och dess effekter.
Relaterat
AI:s inverkan på ålderismen
Maria Edström: Vad kommer artificiell intelligens göra med mediebilden av äldre? Och vad gör mediebilden av äldre med AI? Det är inga oviktiga…
Ålderism – en fara för folkhälsan
Som huvudtalare för NKG 2024, berättar Vânia de la Fuente-Núñez om varför kampen mot ålderism inte enbart handlar om att förbättra levnadsvillkoren för…
Börja agera för allas bästa
Chefredaktör Lotta Segelberg introducerar den nordiska gerontologiska konferensen om att åldras i en värld i ständig förändring som är denna tidnings tema, och…
Fler nyheter
Utmaningar för äldre par att fortsätta bo hemma
Möjligheten att bo kvar i den egna bostaden som äldre person har varit den officiella policyn länge. Nu visar en studie från Luleå…
Hemtjänst för sommargäster ett problem för kommuner
Sommarkommuner är kommuner som har en inflyttning av invånare under sommaren som huvudsakligen bor i andra kommuner. En undersökning från SKR visar att…
Så ser regionens vårdkostnader ut för boende på säbo
Forskare vid Stockholms sjukhem och Karolinska institutet har undersökt hur mycket extern vård boende på säbo får, och vad den kostar regionen. Hypotesen…