Omslag till rapporten Global report on ageism

FN agerar mot den globala ålderismen

Med sin nya kampanj vill WHO tillsammans med andra FN-institutioner bekämpa ålderismen. En ny rapport pekar ut färdvägen.

Omslag till rapporten Global report on ageismI sitt arbete med en aktionsplan kring åldrande och hälsa i det stora samarbetsprojektet Decade of healthy ageing 2021–2030, har WHO identifierat ålderismen som ett av de stora hindren för att kunna förbättra förhållandena för äldre personer. Nu startar man en kampanj tillsammans med andra FN-organ för att bekämpa ålderism. Ett första steg är den nya rapporten Global report on ageism.

Global report on ageism riktar sig till beslutsfattare, politiker, praktiker, forskare, utvecklingsenheter, den privata sektorn och civilsamhället. I olika kapitel definierar man ålderismen, sammanställer det vetenskapliga stödet för dess orsaker och effekter, samt diskuterar vilka strategier som är mest effektiva för att motverka den.

I rapporten framhåller man tre strategier mot ålderismen. Lagstiftning, exempelvis mot åldersdiskriminering; utbildning, från grunskolan till universitet; och utökade generationsöverskridande kontakter som ett sätt att motverka fördomar. Vidare ger man tre rekommendationer till aktion.

  • Investera i evidensbaserade strategier för att förebygga och motverka ålderism. Prioritera de tre föreslagna strategierna och skala upp dem så att de påverkar hela samhället.
  • Satsa på bättre data och forskning för att få en bättre förståelse för ålderismen och hur den kan minskas.
  • Skapa en rörelse som kan förändra berättelsen om ålder och åldrande. Involvera styrande politiker, offentlig verksamhet, den provata sektorn, ideella organisationer och forskningsinstitutioner och arbeta tillsammans.

I ett förord till rapporten konstaterar WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus att coronapandemin har förstärkt många ålderistiska idéer, och att det nu är upp till de olika länderna att arbeta aktivt för att motverka ålderismen och dess effekter.

Läs rapporten

Global campaign to combat ageism (2021). Global report on ageism. Världshälsoorganisationen WHO.

Relaterat

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Närbild kvinna och man, båda nakna och 70+, håller ömt om varandra.

Sex i tredje och fjärde åldern

Synen på äldres sexualitet har gått från exkluderande och snuskig till att vara ett tecken på gott åldrande. Den sexuella frigörelsen har satt…

Äldre kvinna och man i en säng med händer på täcket tittar lyckligt på varann och skrattar.

Tv-serie synliggör äldres sexualitet och lust

Unga människor som dejtar varandra, ingår relationer, och har sex kan betraktas som vardagsmat i dagens tv-utbud. Men när realityserien Hotell romantik tar…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.