Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre
Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…
Regelbunden fysisk aktivitet har flera fördelar. Det kan bidra till att hälsan och det sociala livet förbättras. Coronapandemin ledde till att många distanserade sig socialt från andra personer, något som i sin tur också har påverkat den fysiska aktiviteten.
Men nu ska forskare vid Karlstads universitet studera vilka nya förutsättningar för fysisk aktivitet för äldre som uppstod i samband med pandemin. Och trots att det finns omfattande forskning om hur man kan motivera yngre och medelålders människor till träning så finns det inte samma kunskapsunderlag om äldre.
En del av projektet ska studera hur digitala lösningar har skapat nya motivationsmöjligheter.
– När fysisk aktivitet kan ske mer flexibelt och digitalt kan viljan att träna öka och det blir lättare att hålla i sin goda vana, säger Johanna Gustavsson, lektor i risk och miljövetenskap vid Karlstads universitet, som tillsammans med kollegan och docenten i folkhälsovetenskap Linda Beckman leder projektet.
Några exempel på digitala lösningar som eventuellt kan motivera till träning är internetbaserade träningsprogram, gymnastikpass som sänds på tv och aktivitetsband, enligt forskarna.
– Att som äldre finna motivation till att vara fysiskt aktiv kan vara en utmaning, speciellt om man inte varit aktiv tidigare i livet. Vi ska undersöka vilka hinder, men också möjligheter som finns för fysisk aktivitet, säger Linda Beckman i ett pressmeddelande.
Projektet finansieras av 3,4 miljoner kronor i tre år av Familjen Kamprads stiftelse och är ett samarbete mellan Karlstads universitet, Karlstads kommun och Karlstads Bostads AB, KBAB.
Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…
Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…
Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…
En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…
Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…
Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…