Linda Beckman och Johanna Gustavsson är båda forskare vid Centrum för forskning om samhällsrisker på Karlstads universitet. Foto: Karlstads universitet

Fokus på digital teknik i studie om äldres fysiska aktivitet

Två forskare från Karlstads universitet ska undersöka om coronapandemin har lett till nya förutsättningar för fysisk aktivitet för äldre – och om digitala lösningar kan vara det som möjliggör detta.

Regelbunden fysisk aktivitet har flera fördelar. Det kan bidra till att hälsan och det sociala livet förbättras. Coronapandemin ledde till att många distanserade sig socialt från andra personer, något som i sin tur också har påverkat den fysiska aktiviteten.

Men nu ska forskare vid Karlstads universitet studera vilka nya förutsättningar för fysisk aktivitet för äldre som uppstod i samband med pandemin. Och trots att det finns omfattande forskning om hur man kan motivera yngre och medelålders människor till träning så finns det inte samma kunskapsunderlag om äldre.

En del av projektet ska studera hur digitala lösningar har skapat nya motivationsmöjligheter.

– När fysisk aktivitet kan ske mer flexibelt och digitalt kan viljan att träna öka och det blir lättare att hålla i sin goda vana, säger Johanna Gustavsson, lektor i risk och miljövetenskap vid Karlstads universitet, som tillsammans med kollegan och docenten i folkhälsovetenskap Linda Beckman leder projektet.

Några exempel på digitala lösningar som eventuellt kan motivera till träning är internetbaserade träningsprogram, gymnastikpass som sänds på tv och aktivitetsband, enligt forskarna.

– Att som äldre finna motivation till att vara fysiskt aktiv kan vara en utmaning, speciellt om man inte varit aktiv tidigare i livet. Vi ska undersöka vilka hinder, men också möjligheter som finns för fysisk aktivitet, säger Linda Beckman i ett pressmeddelande.

Projektet finansieras av 3,4 miljoner kronor i tre år av Familjen Kamprads stiftelse och är ett samarbete mellan Karlstads universitet, Karlstads kommun och Karlstads Bostads AB, KBAB.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…

Steg för steg kan personalen lära sig mer om att förebygga hälsorisker hos äldre, med ­Kunskapstrappan som hjälp. Illustrationen är ­hämtad från avhandlingens omslag – se ref.

Kunskapstrappa förebygger hälsorisker

En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, under­näring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…

Fler nyheter

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…