Linda Beckman och Johanna Gustavsson är båda forskare vid Centrum för forskning om samhällsrisker på Karlstads universitet. Foto: Karlstads universitet

Fokus på digital teknik i studie om äldres fysiska aktivitet

Två forskare från Karlstads universitet ska undersöka om coronapandemin har lett till nya förutsättningar för fysisk aktivitet för äldre – och om digitala lösningar kan vara det som möjliggör detta.

Regelbunden fysisk aktivitet har flera fördelar. Det kan bidra till att hälsan och det sociala livet förbättras. Coronapandemin ledde till att många distanserade sig socialt från andra personer, något som i sin tur också har påverkat den fysiska aktiviteten.

Men nu ska forskare vid Karlstads universitet studera vilka nya förutsättningar för fysisk aktivitet för äldre som uppstod i samband med pandemin. Och trots att det finns omfattande forskning om hur man kan motivera yngre och medelålders människor till träning så finns det inte samma kunskapsunderlag om äldre.

En del av projektet ska studera hur digitala lösningar har skapat nya motivationsmöjligheter.

– När fysisk aktivitet kan ske mer flexibelt och digitalt kan viljan att träna öka och det blir lättare att hålla i sin goda vana, säger Johanna Gustavsson, lektor i risk och miljövetenskap vid Karlstads universitet, som tillsammans med kollegan och docenten i folkhälsovetenskap Linda Beckman leder projektet.

Några exempel på digitala lösningar som eventuellt kan motivera till träning är internetbaserade träningsprogram, gymnastikpass som sänds på tv och aktivitetsband, enligt forskarna.

– Att som äldre finna motivation till att vara fysiskt aktiv kan vara en utmaning, speciellt om man inte varit aktiv tidigare i livet. Vi ska undersöka vilka hinder, men också möjligheter som finns för fysisk aktivitet, säger Linda Beckman i ett pressmeddelande.

Projektet finansieras av 3,4 miljoner kronor i tre år av Familjen Kamprads stiftelse och är ett samarbete mellan Karlstads universitet, Karlstads kommun och Karlstads Bostads AB, KBAB.

Relaterat

Långa tupplurar kan leda till sämre kognition

Att sova mycket på natten och ta långa tupplurar på dagen, kan vara kopplat till sämre kognitiva förmågor hos äldre personer. Det visar…

Webbinarium om hur sömn påverkar äldres hälsa

Välkommen till vårt webbinarium om sömn den 19 april. Forskare berättar om varför sömnen förändras när vi åldras och hur det går att…

Så många över 65 är hemlösa

Hemlöshet är ett stort samhällsproblem även bland äldre personer. I Socialstyrelsens senaste kartläggning har andelen hemlösa över 65 år ökat.

Fler nyheter

Stipendier till forskning om transplantationer

Läkare som forskar om hur äldre personer påverkas av njurtransplantioner har tilldelats pengar från Transplantationsfonden.

Trygghetslarmet oftast första socialtjänstinsatsen för äldre

Trygghetslarm är det vanligaste stödet från socialtjänsten som äldre personer får, följt av hemtjänst och flytt till särskilt boende. Det visar en uppföljning…

Tudelad syn på åldrandet

Hur ser vi egentligen på vår framtida ålderdom? Det har en ny rapport undersökt – en stor andel ser positivt på sitt åldrande,…