Linda Beckman och Johanna Gustavsson är båda forskare vid Centrum för forskning om samhällsrisker på Karlstads universitet. Foto: Karlstads universitet

Fokus på digital teknik i studie om äldres fysiska aktivitet

Två forskare från Karlstads universitet ska undersöka om coronapandemin har lett till nya förutsättningar för fysisk aktivitet för äldre – och om digitala lösningar kan vara det som möjliggör detta.

Regelbunden fysisk aktivitet har flera fördelar. Det kan bidra till att hälsan och det sociala livet förbättras. Coronapandemin ledde till att många distanserade sig socialt från andra personer, något som i sin tur också har påverkat den fysiska aktiviteten.

Men nu ska forskare vid Karlstads universitet studera vilka nya förutsättningar för fysisk aktivitet för äldre som uppstod i samband med pandemin. Och trots att det finns omfattande forskning om hur man kan motivera yngre och medelålders människor till träning så finns det inte samma kunskapsunderlag om äldre.

En del av projektet ska studera hur digitala lösningar har skapat nya motivationsmöjligheter.

– När fysisk aktivitet kan ske mer flexibelt och digitalt kan viljan att träna öka och det blir lättare att hålla i sin goda vana, säger Johanna Gustavsson, lektor i risk och miljövetenskap vid Karlstads universitet, som tillsammans med kollegan och docenten i folkhälsovetenskap Linda Beckman leder projektet.

Några exempel på digitala lösningar som eventuellt kan motivera till träning är internetbaserade träningsprogram, gymnastikpass som sänds på tv och aktivitetsband, enligt forskarna.

– Att som äldre finna motivation till att vara fysiskt aktiv kan vara en utmaning, speciellt om man inte varit aktiv tidigare i livet. Vi ska undersöka vilka hinder, men också möjligheter som finns för fysisk aktivitet, säger Linda Beckman i ett pressmeddelande.

Projektet finansieras av 3,4 miljoner kronor i tre år av Familjen Kamprads stiftelse och är ett samarbete mellan Karlstads universitet, Karlstads kommun och Karlstads Bostads AB, KBAB.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…