Så anpassade sig Europas äldre till pandemin
En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…
Sedan lanseringen av appen deltar mer än 130 000 svenskar med dagliga rapporter om sitt välmående. Syftet med appen är att följa förekomsten av covid-19-symtom och den är även lanserad även i Storbritannien och USA. Nu har den första sammanställningen av de svenska analyserna gjorts på data från personer mellan 20 och 69 år.
De län där flest personer sannolikt har covid-19 är Stockholms, Södermanlands, Västmanlands, Gävleborgs och Dalarnas län. Uppskattningsvis är tre till tre och en halv procent av befolkningen i dessa län smittade av viruset. De län med lägst andel sannolikt smittade är Skåne, Kronoberg, Jönköping och Västernorrland, med en och en halv till två procent infekterade.
– Vi kommer göra fortlöpande analyser för att undersöka hur trenderna i Sverige förändras över tid. Vi kommer också jämföra med data från andra kartläggningar av covid-19 i Sverige, säger Paul Franks, professor vid Lunds universitet och initiativtagare till den svenska delen av studien.
I nuläget är det för få äldre personer som deltar i studien för att man ska kunna göra säkra beräkningar på åldersgruppen. Därför välkomnas särskilt personer över 70 år att skaffa appen.
En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…
Chock, sorg och maktlöshet samt en ständig oro för att själv bli smittad präglade den första tiden våren 2020 vittnar personalen om på…
Den tekniska utvecklingen i Sverige går fort, men den ökar också risken för digitalt utanförskap hos äldre. Dessutom är det svårare för äldre…
Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…
Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…
Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…