Karta över förekomsten av coronasymtom i Sverige.
Illustration: Lunds universitet

För få äldre i appbaserad covid-19-symptomstudie

Sannolikt har mellan tre och 3,5 procent av befolkningen i åldrarna 20–69 år haft covid-19-symtom i de län som är värst drabbade. Men för personer över 70 år är deltagandet för litet för att göra beräkningar på åldersgruppen. Det visar forskningsstudien Covid symptom study vid Lunds universitet där deltagare via en app dagligen rapporterar hur de mår.

Sedan lanseringen av appen deltar mer än 130 000 svenskar med dagliga rapporter om sitt välmående. Syftet med appen är att följa förekomsten av covid-19-symtom och den är även lanserad även i Storbritannien och USA. Nu har den första sammanställningen av de svenska analyserna gjorts på data från personer mellan 20 och 69 år.

De län där flest personer sannolikt har covid-19 är Stockholms, Södermanlands, Västmanlands, Gävleborgs och Dalarnas län. Uppskattningsvis är tre till tre och en halv procent av befolkningen i dessa län smittade av viruset. De län med lägst andel sannolikt smittade är Skåne, Kronoberg, Jönköping och Västernorrland, med en och en halv till två procent infekterade.

– Vi kommer göra fortlöpande analyser för att undersöka hur trenderna i Sverige förändras över tid. Vi kommer också jämföra med data från andra kartläggningar av covid-19 i Sverige, säger Paul Franks, professor vid Lunds universitet och initiativtagare till den svenska delen av studien.

I nuläget är det för få äldre personer som deltar i studien för att man ska kunna göra säkra beräkningar på åldersgruppen. Därför välkomnas särskilt personer över 70 år att skaffa appen.

Relaterat

Rörelseforskning på labb i världsklass

Lunds universitet har startat ett experimentellt hälsovetenskapligt labb och samtidigt skapat en ny forskningsinriktning. Målet är att uppnå ett hälsosamt åldrande genom samverkan.

Äldre kan bo kvar hemma längre med smart teknik

Många äldre skadar sig i hemmet. Den som bor ensam har störst risk att råka ut för en olycka. Forskare på Högskolan i…

Psykologisk forskning gör omvårdnadsrobotar bättre

Sociala robotar som utvecklas för äldreomsorgen måste ta hänsyn till den åldrande människans förmågor. Det säger Lucas Morillo vid Örebro universitet efter att…

Fler nyheter

Minskad dopaminsignalering påverkar hjärnans kommunikationsbanor

När vi blir äldre fungerar hjärnan inte lika effektivt som tidigare. Effekten av dopamin, hjärnans belöningssystem, verkar minska när vi åldras visar forskningsprojektet…

Allt fler äldre kvinnor medicinerar mot ångest och depression

Under åren 2006–2022 ökade användningen av antidepressiva läkemedel med 23 procent bland personer över 65 år. Det är främst kvinnor som blir diagnostiserade…

En man och en kvinna ligger i sängen och sover och håller varandra i handen.

Många sätt att flytta ihop som äldre

Många flyttar när de har gått i pension, antingen själva eller tillsammans med en partner. Nu har forskare undersökt hur flytt och boende…