Karta över förekomsten av coronasymtom i Sverige.
Illustration: Lunds universitet

För få äldre i appbaserad covid-19-symptomstudie

Sannolikt har mellan tre och 3,5 procent av befolkningen i åldrarna 20–69 år haft covid-19-symtom i de län som är värst drabbade. Men för personer över 70 år är deltagandet för litet för att göra beräkningar på åldersgruppen. Det visar forskningsstudien Covid symptom study vid Lunds universitet där deltagare via en app dagligen rapporterar hur de mår.

Sedan lanseringen av appen deltar mer än 130 000 svenskar med dagliga rapporter om sitt välmående. Syftet med appen är att följa förekomsten av covid-19-symtom och den är även lanserad även i Storbritannien och USA. Nu har den första sammanställningen av de svenska analyserna gjorts på data från personer mellan 20 och 69 år.

De län där flest personer sannolikt har covid-19 är Stockholms, Södermanlands, Västmanlands, Gävleborgs och Dalarnas län. Uppskattningsvis är tre till tre och en halv procent av befolkningen i dessa län smittade av viruset. De län med lägst andel sannolikt smittade är Skåne, Kronoberg, Jönköping och Västernorrland, med en och en halv till två procent infekterade.

– Vi kommer göra fortlöpande analyser för att undersöka hur trenderna i Sverige förändras över tid. Vi kommer också jämföra med data från andra kartläggningar av covid-19 i Sverige, säger Paul Franks, professor vid Lunds universitet och initiativtagare till den svenska delen av studien.

I nuläget är det för få äldre personer som deltar i studien för att man ska kunna göra säkra beräkningar på åldersgruppen. Därför välkomnas särskilt personer över 70 år att skaffa appen.

Relaterat

Koll på tiden skapar trygghet

En elektronisk klocka och kalender kan leda till minskad oro för personer med demenssjukdom. Det kan även vara möjligt att ställa diagnos tidigare…

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…

Så förändrades våra digitala vanor under pandemin

Coronapandemin blev en samhällelig kris, som ökade behovet av att kommunicera då många blev isolerade i sina hem. I en ny artikel har…

Fler nyheter

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…