Två boende på äldreboende framför fönstret.
De kommuner som drabbats värst har haft svårt att begränsa smittspridningen på äldreboenden (bilden är en arkivbild och inte kopplad till IVO:s granskning). Foto: Etan J. Tal (CC BY 3.0)

Fördjupad granskning av äldreboenden

Efter en granskning av landets 1 700 äldreboenden, pekar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ut 40 kommuner som sammanlagt står för 70 procent av dödsfallen i covid-19 på äldreboenden. Utifrån resultaten kommer IVO att fortsätta med en fördjupad granskning av 91 boenden.

– Vi bedömer att förutsättningarna för individuell bedömning och behandling generellt är relativt goda, och framför allt har läget förbättrats under pandemins gång. Men det finns ett mindre antal kommuner och boenden där vi fått indikation på att vård och behandling inte alltid har genomförts på rätt sätt, säger Sofia Wallström, generaldirektör IVO.

De 40 kommuner som står för 70 procent av dödsfallen på äldreboenden har haft svårast dels att begränsa smittspridningen och att ge vård och behandling till de äldre, konstaterar Sofia Wallström. Bland dessa kommuner är det också endast 60 procent som bedömde att de hade goda förutsättningar till individuell bedömning och behandling av covid-19 på äldreboendena.

Det betyder också att övriga 250 kommuner har varit bättre på att hantera smittspridningen, fortsätter hon. Det finns också kommuner där det funnits en allmän smittspridning, men där andel avlidna varit lägre.

Bland de 40 hårdast drabbade kommunerna kommer IVO fortsätta att undersöka 91 boenden närmare genom att begära in och granska patientjournaler. Ansvariga sjuksköterskor vid boendena kommer att intervjuas.

– Vi vill så långt som möjligt jobba proaktivt så att vi kan förhindra att misstag upprepas, att goda exempel sprids och att man lär sig av de som lyckats bra med att begränsa smittspridningen, säger Sofia Wallström.

Relaterat

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Personalen maktlös under pandemin

Chock, sorg och maktlöshet samt en ständig oro för att själv bli smittad präglade den första tiden våren 2020 vittnar personalen om på…

De stod mitt i en flod av information

Under coronapandemin jobbade vårdpersonalen på som vanligt, men ändå var allt annorlunda. Sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och undersköterskor berättar om hur deras arbetsvardag påverkades…

Fler nyheter

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…