Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid
Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…
– Vi bedömer att förutsättningarna för individuell bedömning och behandling generellt är relativt goda, och framför allt har läget förbättrats under pandemins gång. Men det finns ett mindre antal kommuner och boenden där vi fått indikation på att vård och behandling inte alltid har genomförts på rätt sätt, säger Sofia Wallström, generaldirektör IVO.
De 40 kommuner som står för 70 procent av dödsfallen på äldreboenden har haft svårast dels att begränsa smittspridningen och att ge vård och behandling till de äldre, konstaterar Sofia Wallström. Bland dessa kommuner är det också endast 60 procent som bedömde att de hade goda förutsättningar till individuell bedömning och behandling av covid-19 på äldreboendena.
Det betyder också att övriga 250 kommuner har varit bättre på att hantera smittspridningen, fortsätter hon. Det finns också kommuner där det funnits en allmän smittspridning, men där andel avlidna varit lägre.
Bland de 40 hårdast drabbade kommunerna kommer IVO fortsätta att undersöka 91 boenden närmare genom att begära in och granska patientjournaler. Ansvariga sjuksköterskor vid boendena kommer att intervjuas.
– Vi vill så långt som möjligt jobba proaktivt så att vi kan förhindra att misstag upprepas, att goda exempel sprids och att man lär sig av de som lyckats bra med att begränsa smittspridningen, säger Sofia Wallström.
Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…
En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.
En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…
Diagnostisering av Alzheimers sjukdom sker ofta väldigt sent i sjukdomsförloppet. Nu vill ett internationellt projekt med bland annat svenska forskare ändra på det…
Personer som inte längre tycker att livet har en mening har högre risk att drabbas av demens. Det visar forskning från bland annat…
Ett enkelt blodprov kan återspegla hjärnhälsan och förutsäga vem som har störst risk att drabbas av stroke. Det visar forskning från Akademiska sjukhuset…