Foto: Pixabay

Förläng livet med golf

Ökad kondition, minskad risk för fallskador och bättre muskelstyrka är några av fördelarna äldre personer kan förvänta sig om de spelar golf varje vecka. Dessutom kan det förlänga livet.

En ny litteraturstudie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att regelbundet golfspelande bland annat kan bidra till att bibehålla eller öka konditionen, framför allt hos äldre, och hjälpa till att bryta ensamhet. Under en genomsnittlig golfrunda tar spelare cirka 11 000 steg och uppåt, vilket innebär att man når de nationella riktlinjerna för fysisk aktivitet. 

De olika momenten under en golfrunda innebär att kroppen belastas på ett varierat sätt, något som kan bidra till att balansen förbättras hos äldre och därmed minskar risken för fallskador. 

I studien hänvisar forskarna till en rapport som visar att risken för död var 40 procent lägre, vilket motsvarar en livslängd på cirka fem år, bland golfare i Sverige, jämfört med icke-golfare. En nyare amerikansk studie från 2020 visar att äldre personer som golfade regelbundet hade en 40 procent lägre risk för förtida död.

– Det mest slående i vår rapport är att vi genom en till två golfrundor per vecka till stora delar når upp till de nationella riktlinjerna för fysisk aktivitet och du tänker inte ens på att du gör det, säger Elin Ekblom Bak, docent vid GIH som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Litteraturstudien gjordes på uppdrag av Svenska golfförbundet.

Ladda ner studien

Elin Ekblom Bak m fl (2021). En litteraturöversikt av golfens fysiologi och hälsoeffekter i vid bemärkelse. Gymnastik- och idrottshögskolan.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…