Foto: Pixabay

Förläng livet med golf

Ökad kondition, minskad risk för fallskador och bättre muskelstyrka är några av fördelarna äldre personer kan förvänta sig om de spelar golf varje vecka. Dessutom kan det förlänga livet.

En ny litteraturstudie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att regelbundet golfspelande bland annat kan bidra till att bibehålla eller öka konditionen, framför allt hos äldre, och hjälpa till att bryta ensamhet. Under en genomsnittlig golfrunda tar spelare cirka 11 000 steg och uppåt, vilket innebär att man når de nationella riktlinjerna för fysisk aktivitet. 

De olika momenten under en golfrunda innebär att kroppen belastas på ett varierat sätt, något som kan bidra till att balansen förbättras hos äldre och därmed minskar risken för fallskador. 

I studien hänvisar forskarna till en rapport som visar att risken för död var 40 procent lägre, vilket motsvarar en livslängd på cirka fem år, bland golfare i Sverige, jämfört med icke-golfare. En nyare amerikansk studie från 2020 visar att äldre personer som golfade regelbundet hade en 40 procent lägre risk för förtida död.

– Det mest slående i vår rapport är att vi genom en till två golfrundor per vecka till stora delar når upp till de nationella riktlinjerna för fysisk aktivitet och du tänker inte ens på att du gör det, säger Elin Ekblom Bak, docent vid GIH som har lett studien, i ett pressmeddelande.

Litteraturstudien gjordes på uppdrag av Svenska golfförbundet.

Ladda ner studien

Elin Ekblom Bak m fl (2021). En litteraturöversikt av golfens fysiologi och hälsoeffekter i vid bemärkelse. Gymnastik- och idrottshögskolan.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…