Förlängd svarstid för anhörigenkät om covid-19

Nu finns en utsträckt möjlighet för alla anhöriga att berätta hur de har påverkats av covid-19-pandemin.

Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, och Linnéuniversitetet genomför med stöd av Socialdepartementet och det europeiska nätverket för organisationer verksamma inom området för närståendevård, Eurocarers, en kartläggning av covid-19-pandemins konsekvenser för anhöriga. Som en del i studien finns en enkät och det sista datumet för att svara på den har förlängts till den 15 februari..

Enkäten riktar sig till alla som är 18 år och äldre som ger vård, stöd eller hjälp till en närstående. Den närstående kan vara en familjemedlem, vän, granne eller kollega som behöver vård eller stöd på grund av sjukdom, funktionsnedsättning, svaghet eller ålderdom.

Den som svarar på enkäten hjälper Nka, Eurocarers och medverkande organisationer med att belysa anhörigas situation under pandemin.

SÅ SVARAR DU

Du kan antingen svara på enkäten digitalt eller skriva ut den och skicka in den i ett brev.

Utskriven och ifylld enkät skickas till:
Nationellt kompetenscentrum anhöriga
Viskastrandsgatan 5, 5 tr
506 30 Borås

Länk till pappersenkät

Länk till webbenkät

Relaterat

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar

På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande utveckling för välfärden, säger Isabelle von Saenger, forskare vid ARC och Karolinska institutet, som disputerar i ämnet…

Ökade ojämlikheter i äldres covid-19-skydd

Det finns både regionala och socioekonomiska skillnader i äldre personers vaccinskydd mot covid-19 i Sverige. Det visar ny svensk forskning.

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Fler nyheter

Tema SoL i Äldre i Centrum #2/25

1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft. Vad kommer den att innebära för äldreomsorgen? Det handlar temat i kommande nummer av Äldre i Centrum om. Nu får du som är nyhetsprenumerant eller besökare på vår webbsida tillgång till…

Två äldre kvinnor promenerar hand i hand

Även lite fysisk aktivitet är bra för hälsan

Fysisk aktivitet hos äldre personer skyddar mot många sjukdomar. Vinsten för hälsan gäller även dem som rör sig mindre än vad som är rekommenderat, visar en ny europeisk studie med forskare från Örebro universitet.

Äldre kvinna får sitt blodtryck mätt

Fem livsstilsförändringar som ger längre liv

Personer som undviker fem klassiska riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom lever upp till 15 år längre än personer som inte har ändrat sin livsstil. Det visar en global studie där forskare från Umeå universitet har medverkat.