Förlängd svarstid för anhörigenkät om covid-19

Nu finns en utsträckt möjlighet för alla anhöriga att berätta hur de har påverkats av covid-19-pandemin.

Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Nka, och Linnéuniversitetet genomför med stöd av Socialdepartementet och det europeiska nätverket för organisationer verksamma inom området för närståendevård, Eurocarers, en kartläggning av covid-19-pandemins konsekvenser för anhöriga. Som en del i studien finns en enkät och det sista datumet för att svara på den har förlängts till den 15 februari..

Enkäten riktar sig till alla som är 18 år och äldre som ger vård, stöd eller hjälp till en närstående. Den närstående kan vara en familjemedlem, vän, granne eller kollega som behöver vård eller stöd på grund av sjukdom, funktionsnedsättning, svaghet eller ålderdom.

Den som svarar på enkäten hjälper Nka, Eurocarers och medverkande organisationer med att belysa anhörigas situation under pandemin.

SÅ SVARAR DU

Du kan antingen svara på enkäten digitalt eller skriva ut den och skicka in den i ett brev.

Utskriven och ifylld enkät skickas till:
Nationellt kompetenscentrum anhöriga
Viskastrandsgatan 5, 5 tr
506 30 Borås

Länk till pappersenkät

Länk till webbenkät

Relaterat

Tuff press på anhöriga

Anhörigvårdare lägger ofta mycket tid och omsorg på sina nära, och främst gäller det kvinnor. Joana Vicente har lagt fram en avhandling vid Linnéuniversitetet, om just anhörigvårdare och hur deras liv ser ut.

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster som hade med covid-19 att göra.

ÄiC-podden avsnitt 26: Anhörig vid livets slut

I det här avsnittet av Äldre i Centrum-podden samtalar vi med Anette Alvariza, professor vid Marie Cederschiöld högskola och Mikaela Luthman, överläkare på Stockholms sjukhem som båda har lång erfarenhet av att möta och stötta anhöriga till någon som närmar…

Fler nyheter

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.

En man springer på en väg.

Symptom, samsjuklighet och andra utmaningar för äldre med ADHD

En litteraturstudie från Hälsohögskolan i Jönköping har sammanställt forskningen om äldre personer med ADHD. De grundläggande symptomen består, men tar sig ofta andra uttryck och får en annan intensitet.