Två kvinnor kommunicerar via teckenspråk
Bild: Mostphotos

Forskare följer nystartat mobilt hemtjänstteam som stödjer äldre döva

I Jönköpings län ska äldre döva få testa en speciellt utformad hemtjänst. Det är en ny satsning som kan komma att bli verklig för fler i framtiden om det faller väl ut.

Jönköpings läns dövas och teckenspråkigas förbund har med hjälp av pengar ur Allmänna arvsfonden startat ett mobilt team som ska prova ett nytt sätt att stödja äldre döva personer i hem- och vårdtjänster. Det nya arbetssättet utvecklas i samarbete med kommunerna Jönköping, Gislaved och Nässjö.

Nu ska forskare vid på Jönköping university följa och utvärdera hur projektet faller ut.

– Det här ligger helt i linje med överenskommelsen om god och nära vård, dessutom en samordnad sådan. Vi vill visa på vilka åtgärder som är nödvändiga för att äldre döva ska kunna vara fullt delaktiga i vård, omsorg och samhällslivet, säger Sofi Fristedt, föreståndare för Jönköping Academy på Jönköping University.

Personalen som ingår i det mobila teamet behärskar teckenspråk flytande och har stor kunskap, utbildning och erfarenhet inom språkgruppens kultur, traditioner och värderingar. De är själva döva och har mångårig erfarenhet inom vård och omsorg. Om hemtjänstteamets arbete kommer att fungera väl ska det landa i en modell för hur andra kan arbeta. Förhoppningen är att sjukvården och omsorgen i Jönköpings län och kommuner ska kunna starta upp liknande mobila vård- och omsorgstjänster för äldre döva i landet.

Projektet ska leda till äldre döva får rätt till full delaktighet på lika villkor som den övriga befolkningen.

– Vi vill också åstadkomma en likvärdig och jämställd service, vård och omsorg. Jag tog kontakt med Jönköping Academy för att höra om de var intresserade av att följa vårt projekt och hjälpa oss med att sammanställa forskning kring det, säger Åsa Gustavsson på Jönköpings läns dövas och teckenspråkigas förbund som är projektledare för satsningen.

Syftet med forskningen är att utvärdera hur det mobila hemtjänstteamet kommer utvecklas. De kommer göra det utifrån flera perspektiv:

  • hur de äldre döva upplever stödet,
  • hur personalen i teamet tycker att det fungerar
  • samt utvärdera hur teamets insatser påverkar hälsorelaterade aspekter för äldre döva personer.

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Fler nyheter

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…