Två kvinnor kommunicerar via teckenspråk
Bild: Mostphotos

Forskare följer nystartat mobilt hemtjänstteam som stödjer äldre döva

I Jönköpings län ska äldre döva få testa en speciellt utformad hemtjänst. Det är en ny satsning som kan komma att bli verklig för fler i framtiden om det faller väl ut.

Jönköpings läns dövas och teckenspråkigas förbund har med hjälp av pengar ur Allmänna arvsfonden startat ett mobilt team som ska prova ett nytt sätt att stödja äldre döva personer i hem- och vårdtjänster. Det nya arbetssättet utvecklas i samarbete med kommunerna Jönköping, Gislaved och Nässjö.

Nu ska forskare vid på Jönköping university följa och utvärdera hur projektet faller ut.

– Det här ligger helt i linje med överenskommelsen om god och nära vård, dessutom en samordnad sådan. Vi vill visa på vilka åtgärder som är nödvändiga för att äldre döva ska kunna vara fullt delaktiga i vård, omsorg och samhällslivet, säger Sofi Fristedt, föreståndare för Jönköping Academy på Jönköping University.

Personalen som ingår i det mobila teamet behärskar teckenspråk flytande och har stor kunskap, utbildning och erfarenhet inom språkgruppens kultur, traditioner och värderingar. De är själva döva och har mångårig erfarenhet inom vård och omsorg. Om hemtjänstteamets arbete kommer att fungera väl ska det landa i en modell för hur andra kan arbeta. Förhoppningen är att sjukvården och omsorgen i Jönköpings län och kommuner ska kunna starta upp liknande mobila vård- och omsorgstjänster för äldre döva i landet.

Projektet ska leda till äldre döva får rätt till full delaktighet på lika villkor som den övriga befolkningen.

– Vi vill också åstadkomma en likvärdig och jämställd service, vård och omsorg. Jag tog kontakt med Jönköping Academy för att höra om de var intresserade av att följa vårt projekt och hjälpa oss med att sammanställa forskning kring det, säger Åsa Gustavsson på Jönköpings läns dövas och teckenspråkigas förbund som är projektledare för satsningen.

Syftet med forskningen är att utvärdera hur det mobila hemtjänstteamet kommer utvecklas. De kommer göra det utifrån flera perspektiv:

  • hur de äldre döva upplever stödet,
  • hur personalen i teamet tycker att det fungerar
  • samt utvärdera hur teamets insatser påverkar hälsorelaterade aspekter för äldre döva personer.

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…