Enligt Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör på Myndigheten för vård- och omsorg, finns det ett glapp mellan hälso- och sjukvårdens behov och det nuvarande läget. Foto: Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

Fortfarande långt kvar till en god och nära vård

Patienter upplever inte att tillgängligheten, delaktigheten och kontinuiteten i vården har förbättrats trots satsningar från regeringen. En anledning är att regionerna inte har gett primärvården tillräckligt med verktyg för att ställa om.

2018 tog regeringen initiativ till att börja ställa om och förbättra hälso- och sjukvården. Det ska göras genom att bland annat primärvården ska agera navet i vården och ge patienter en god, nära och samordnad vård som främjar hälsan. Några av de förändringar som införts är teambaserad vård och digitala lösningar för vård på avstånd.

För äldre personer handlar omställningen om bland annat att kunna få trygg och säker vård och omsorg i hemmet.

Men det finns hittills få tecken på att sjukvården har kommit närmare målen, enligt en delrapport från Myndigheten för vård och omsorgsanalys som har haft i uppdrag att utvärdera arbetet.

Med hjälp av intervjuer med professions- och patientorganisationer samt enkäter som skickats ut till befolkningen har man sett det finns en lång väg kvar.

– Patienternas erfarenheter av vården är i stort sett oförändrade och för de yrkesverksamma i primärvården kvarstår brister som hög arbetsbelastning och svårigheter med bemanning. Det är för tidigt att förvänta sig att omställningen helt ska ha nått målen, men så här långt borde vi ändå kunna se fler tecken på att utvecklingen går åt rätt håll, säger Daniel Zetterberg, projektledare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten har regionerna inte bistått med tillräckliga resurser för att primärvården ska kunna genomföra förändringsarbetet. Till exempel har finansieringen inte motsvarat uppdraget och det finns fortfarande problem gällande arbetsbelastning och tillgång till kompetens.

Resultaten pekar också på att kostnaderna för den kommunala hälso- och sjukvården, som är en viktig del av primärvården, har ökat.

– Vår delrapport visar på ett glapp mellan behoven och det nuvarande läget. Nu behövs konkreta och långsiktiga planer på hur regioner och kommuner ska stärka primärvårdens förutsättningar och tillvarata det utvecklingsarbete som pågår, säger Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Läs delrapporten i sin helhet

Relaterat

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa…

Syskon och föräldrar till 108-åringar lever längre

Föräldrar och syskon till personer som blir 108 år, lever också längre än genomsnittet. Det visar Jimmy Lindberg, doktorand vid Linköpings universitet, i…

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar…

Fler nyheter

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres…

Kollage med silhuetter på huvuden

Ny prognos: Så många får demens

Runt en kvarts miljon personer uppskattas ha en demenssjukdom i Sverige år 2050. En ny rapport från Karolinska institutet ger även prognos på…

Kvinna håller i en transflagga

Osäkerhet i mötet med äldre transpersoner

Socialsekreterare har begränsad kunskap om äldre transpersoners erfarenheter och behov, och är oroliga över att ställa fel frågor om könsidentitet. Det visar en…