Enligt Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör på Myndigheten för vård- och omsorg, finns det ett glapp mellan hälso- och sjukvårdens behov och det nuvarande läget. Foto: Myndigheten för vård- och omsorgsanalys

Fortfarande långt kvar till en god och nära vård

Patienter upplever inte att tillgängligheten, delaktigheten och kontinuiteten i vården har förbättrats trots satsningar från regeringen. En anledning är att regionerna inte har gett primärvården tillräckligt med verktyg för att ställa om.

2018 tog regeringen initiativ till att börja ställa om och förbättra hälso- och sjukvården. Det ska göras genom att bland annat primärvården ska agera navet i vården och ge patienter en god, nära och samordnad vård som främjar hälsan. Några av de förändringar som införts är teambaserad vård och digitala lösningar för vård på avstånd.

För äldre personer handlar omställningen om bland annat att kunna få trygg och säker vård och omsorg i hemmet.

Men det finns hittills få tecken på att sjukvården har kommit närmare målen, enligt en delrapport från Myndigheten för vård och omsorgsanalys som har haft i uppdrag att utvärdera arbetet.

Med hjälp av intervjuer med professions- och patientorganisationer samt enkäter som skickats ut till befolkningen har man sett det finns en lång väg kvar.

– Patienternas erfarenheter av vården är i stort sett oförändrade och för de yrkesverksamma i primärvården kvarstår brister som hög arbetsbelastning och svårigheter med bemanning. Det är för tidigt att förvänta sig att omställningen helt ska ha nått målen, men så här långt borde vi ändå kunna se fler tecken på att utvecklingen går åt rätt håll, säger Daniel Zetterberg, projektledare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten har regionerna inte bistått med tillräckliga resurser för att primärvården ska kunna genomföra förändringsarbetet. Till exempel har finansieringen inte motsvarat uppdraget och det finns fortfarande problem gällande arbetsbelastning och tillgång till kompetens.

Resultaten pekar också på att kostnaderna för den kommunala hälso- och sjukvården, som är en viktig del av primärvården, har ökat.

– Vår delrapport visar på ett glapp mellan behoven och det nuvarande läget. Nu behövs konkreta och långsiktiga planer på hur regioner och kommuner ska stärka primärvårdens förutsättningar och tillvarata det utvecklingsarbete som pågår, säger Jean-Luc af Geijerstam, generaldirektör på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys.

Läs delrapporten i sin helhet

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…