”Språktester är inte hela lösningen”
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd, skriver Palle Storm.
Överenskommelsen innebär att frivilligorganisationer kan stödja kommuner att hjälpa de riskgrupper som Folkhälsomyndigheten uppmanar ska begränsa fysiska kontakter under corona-pandemin,utan att hemtjänsten belastas. Stödet är i första hand riktat till kommuner som inte har en lösning för frivilligsamordning.
Röda Korset, Svenska kyrkan, Riksidrottsförbundet, Rädda barnen och Sveriges stadsmissioner är de organisationer som ingår i överenskommelsen. Kommuner som vill komma igång med ett samarbete ska kontakta Röda korsets infoservice som hjälper till att sammanföra kommunerna med den frivilligorganisation som koordinerar arbetet lokalt.
Frivilligorganisationerna kan hjälpa till att handla mat, hämta medicin från apoteket och liknande. Personen som får hjälpen behöver inte betala för denna, däremot behöver hen själv stå för kostnaderna för inköp.
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd, skriver Palle Storm.
I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet är både att sprida forskningsresultat och väcka intresse för forskning.
Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de nya utmaningar, samt den nya utanförskapet och ojämlikheten som den snabba digitaliseringen har bidragit till. Men tidningen…
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken kan bidra till tidigare vårdinsatser.
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap kan stå i vägen för att lyckas.
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning, går det att se positiva effekter på både kroppen och hjärnan. Det visar en avhandling från Umeå…