Frivilligt coronastöd till personer över 70 år

Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har kommit överens med organisationer inom civilsamhället om hjälp till personer över 70 år och andra riskgrupper för coronasmitta. Syftet är de som behöver isoleras ska få hjälp med matinköp och upphämtning av mediciner.

Överenskommelsen innebär att frivilligorganisationer kan stödja kommuner att hjälpa de riskgrupper som Folkhälsomyndigheten uppmanar ska begränsa fysiska kontakter under corona-pandemin,utan att hemtjänsten belastas. Stödet är i första hand riktat till kommuner som inte har en lösning för frivilligsamordning.

Röda Korset, Svenska kyrkan, Riksidrottsförbundet, Rädda barnen och Sveriges stadsmissioner är de organisationer som ingår i överenskommelsen. Kommuner som vill komma igång med ett samarbete ska kontakta Röda korsets infoservice som hjälper till att sammanföra kommunerna med den frivilligorganisation som koordinerar arbetet lokalt.

Frivilligorganisationerna kan hjälpa till att handla mat, hämta medicin från apoteket och liknande. Personen som får hjälpen behöver inte betala för denna, däremot behöver hen själv stå för kostnaderna för inköp.

Relaterat

Stora skillnader i kompensation för nyblivna pensionärer

65-åringar som valde att gå i pension 2022 fick i genomsnitt 79 procent av slutlönen i pension. Men skillnaden mellan olika inkomstgrupper är mycket stor och kompensationsgraden för den allmänna pensionen har minskat sedan 2008. Det visar en ny rapport…

Ministern Anna Tenje framför en postervägg

Ministern diskuterade FoU-frågor hos Stiftelsen Äldrecentrum

I slutet av 2023 besökte äldre- och socialförsäkringsminister, Anna Tenje, Stiftelsen Äldrecentrum. Ministern fick ta del av både aktuella forsknings- och utvecklingsprojekt och diskutera FoU-verksamhet inom äldreområdet.

Äldres delaktighet saknas i dagens demokrati

Gerdt Sundström har läst två antologier om styrning och delaktighet i välfärdssamhället, som till viss del berör villkoren för den äldre befolkningen. De innehåller några guldkorn, men spretar en del och Gerdt Sundström finner föga stöd för att äldre personer…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.