Johnny Pellas, Fritz Renner, Julie L. Ji och Mattias Damberg (2021). Telephone-based behavioral activation with mental imagery for depression: A pilot randomized clinical trial in isolated older adults during the covid-19 pandemic. Publicerad i International journal of geriatric psychiatry.
Fyra telefonsamtal med psykolog minskade depression
Coronapandemin och dess restriktioner har medfört extra påfrestningar för äldre personer som tidigt rekommenderades att isolera sig fysiskt. Studier och rapporter har bland annat visat att den fysiska isoleringen lett till depressionskänslor bland personer 70 år och äldre.
Nu visar en pilotstudie från Region Västmanland att enbart fyra telefonsamtal med psykologer hjälpte till att lindra depressionen hos äldre under coronapandemin. Efter fyra veckor rapporterade deltagarna färre depressionssymptom och var mer aktiva.
I studien fick personer 65 år och äldre hjälp med att identifiera och komma igång med aktiviteter som kändes meningsfulla och viktiga. För att förstärka behandlingens effekt och öka motivationen ytterligare användes en metod som kallas mentala bilder. Deltagarna fick föreställa sig att de genomför sina önskade aktiviteter och fokuserade på de positiva känslor som upplevelsen kunde ge.
– Vi vet att beteendebehandling fungerar bra som behandling mot depression, men problemet är att många som är deprimerade har svårt att uppbringa den energi och motivation som behövs. Därför lade vi till mentala bilder för att öka sannolikheten att aktiviteterna faktiskt blir av, säger försteförfattaren Johnny Pellas, som också är doktorand vid centrum för klinisk forskning i Region Västmanland, i ett pressmeddelande.
Studien är ett internationellt samarbete med forskare från Australien och Tyskland, och är den första i sitt slag. Men eftersom det enbart var en pilotstudie blir det viktigt att upprepa och studera upplägget i större skala för att verkligen kunna visa på någon eventuell effekt.
– Förhoppningsvis kan vi visa att telefonbaserad psykoterapi är en effektiv och säker behandling, som i framtiden skulle kunna bli en etablerad del av behandlingen vid depression hos äldre, säger medförfattaren och docenten Mattias Damberg vid Region Västmanland.
Relaterat
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Fler nyheter
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…
Insatser mot ensamhet bland äldre personer
SBU har granskat fem sammanställningar av forskningen kring insatser mot ensamhet. De konstaterar att forskningen är spretig, men att det finns saker att…