Göteborgsnätverk för forskning om nära vård

Ett nytt forskningsnätverk om nära vård med fokus på kommunal vård och omsorg har startats i Göteborgsregionen.

Forskare vid Göteborgs universitet har tillsammans med FoU-enheter i Västra Götalands län startat ett nätverk. Forskningsnätverket god och nära vård med fokus på kommunal vård och omsorg, KomFoU, siktar in sig på just kommunal vård och omsorg, eller vård och omsorg där flera vårdgivare, inklusive kommunen, behöver samverka.

Tanken med det nya samarbetet är att föra forskning och praktik närmare varandra på olika sätt och att göra det möjligt för kommun, region och lärosäten att samverka i dessa frågor. Det gör man genom att öka samarbetet mellan vård- och omsorgstagare, personal och forskare för att lättare kunna driva forsknings- och utvecklingsprojekt tillsammans, så att forskningen kan bedrivas ute i verksamheterna. Förhoppningen är en stärkt tvärvetenskaplig forskning, och man vill också sprida forskningsresultat både till praktiken och bland beslutsfattare.

Initiativet till det nya nätverket kom under hösten 2020, från Göteborgsregionens FoU i Väst, samt institutionen för vårdvetenskap och hälsa, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och Centrum för personcentrerad vård, GPCC, vid Göteborgs Universitet.

Nätverket kommer att träffas minst fyra gånger om året och leds av en styrgrupp från initiativtagarna. Än så länge har man ingen egen finansiering.

Relaterat

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam livsstil gjorde åldrandet saktade ner.

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Fler nyheter

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter pensionen skiljer sig också åt i landet.