Gamlebo – en plats för äldre missbrukare
På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp bättre, enligt forskare i Lund. De har kartlagt drygt tjugo boenden.
Forskare vid Göteborgs universitet har tillsammans med FoU-enheter i Västra Götalands län startat ett nätverk. Forskningsnätverket god och nära vård med fokus på kommunal vård och omsorg, KomFoU, siktar in sig på just kommunal vård och omsorg, eller vård och omsorg där flera vårdgivare, inklusive kommunen, behöver samverka.
Tanken med det nya samarbetet är att föra forskning och praktik närmare varandra på olika sätt och att göra det möjligt för kommun, region och lärosäten att samverka i dessa frågor. Det gör man genom att öka samarbetet mellan vård- och omsorgstagare, personal och forskare för att lättare kunna driva forsknings- och utvecklingsprojekt tillsammans, så att forskningen kan bedrivas ute i verksamheterna. Förhoppningen är en stärkt tvärvetenskaplig forskning, och man vill också sprida forskningsresultat både till praktiken och bland beslutsfattare.
Initiativet till det nya nätverket kom under hösten 2020, från Göteborgsregionens FoU i Väst, samt institutionen för vårdvetenskap och hälsa, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, och Centrum för personcentrerad vård, GPCC, vid Göteborgs Universitet.
Nätverket kommer att träffas minst fyra gånger om året och leds av en styrgrupp från initiativtagarna. Än så länge har man ingen egen finansiering.
På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp bättre, enligt forskare i Lund. De har kartlagt drygt tjugo boenden.
Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.
En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de försvinner. Förhoppningen är att resultaten kan leda till ett mer effektivt och säkrare sökningsarbete.
Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.
Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas bli 90 år.
Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en undersökning som Skövde kommun och Högskolan i Skövde har gjort.