Porträtt av Konstantinos-Georgios Papaioannou, som står på en friidrottsanläggning utomhus.
Konstantinos-Georgios Papaioannou. Foto: Jasenka Dobric.

Grönsaker kan skydda mot inflammation

Grönsaker, fysisk aktivitet och minskat stillasittande är tre viktiga faktorer för att få ner nivåerna av inflammation i kroppen hos äldre personer. Det konstaterar en ny avhandling från Örebro universitet.

Konstantinos-Georgios Papaioannou är en del av forskarskolan Successful ageing vid Örebro universitet. Nu har han disputerat med avhandlingen Diet and physical activity behaviors for healthy aging där han alltså undersöker effekter av och samband mellan fysisk aktivitet och kostintag bland äldre personer.

Avhandlingens studier visar bland annat att äldre personer som åt två portioner grönsaker eller mer varje dag hade lägre nivåer av en inflammatorisk biomarkör, ett samband som gällde vare sig man var fysiskt aktiv eller inaktiv, eller om man i övrigt åt hälsosamt. Mängden kroppsfett spelade heller ingen roll.

– Det är i linje med tidigare forskning. Att vi har tagit hänsyn till mängden kroppsfett i vår studie stärker ytterligare våra resultat eftersom det finns ett samband mellan inflammatoriska markörer och mängden kroppsfett, säger Konstantinos-Georgios Papaioannou i en nyhet på Örebro universitets hemsida.

Mer oväntat var det att intag av frukt inte uppvisade samma mönster.

– Det kan delvis förklaras med otillräckligt intag av frukter. Flera studier behövs inom det här området för att bestämma den optimala mängden frukt och grönsaker som ger positiva hälsoeffekter bland äldre.

Stillasittande uppvisade ett starkt samband med inflammation. Att träna med måttlig till kraftig belastning kunde inte kompensera för de skadliga effekterna av i långa perioder vara helt inaktiv. Snarare var det total fysisk aktivitet per dag som kunde göra skillnad. Om den dagliga aktiviteten minskar får stillasittandet alltså genomslag på inflammationer i kroppen.

– Vår forskning stödjer de nuvarande riktlinjerna för kost och fysisk aktivitet. Den visar också att det dagliga intaget av grönsaker kan främja hälsan hos äldre även om intaget inte uppgår till det rekommenderade intaget som är fem knytnävsstora portioner frukt och grönt om dagen. Resultaten kan användas av alla som vill förbättra sin hälsa. Hälso- och sjukvårdspersonal kan också ha nytta av resultaten i sitt arbete med att främja ett hälsosamt åldrande, säger Konstantinos-Georgios Papaioannou.

Läs avhandlingen

Konstantinos-Georgios Papaioannou (2022). Diet and physical activity behaviors for healthy aging. Doktorsavhandling, Örebro universitet.

Avhandlingens artiklar
O Bergens, A Nilsson, K-G Papaioannou och F Kadi (2022). Sedentary patterns and systemic inflammation: Sex-specific links in older adults. Frontiers in physiology.

K-G Papaioannou, F Kadi och A Nilsson (2022). Consumption of vegetables is associated with systemic inflammation in older adults. Nutrients.

K-G Papaioannou, F Kadi och A Nilsson (2022). Benefits of fruit and vegetable consumption on prevalence of metabolic syndrome are independent of physical activity behaviors in older adults. Nutrients.

K-G Papaioannou, A Nilsson, LM Nilsson och F Kadi (2021). Healthy eating is associated with sarcopenia risk in physically active older adults. Nutrients.

Relaterat

En äldre kvinna och hennes barnbarn fixar mat vid köksbordet.

Det får äldre personer att må bra

Det är en till synas enkel fråga: Vad får dig att må bra? Men den är grundläggande för att kunna främja äldre personers…

Tema Fallprevention i Äldre i Centrum #1/2023

Fallpreventivt arbete är temat för #1/23. Sex artiklar om bland annat balansträning och styrketräning, att Sverige måste påbörja ett landsomfattande fallpreventivt arbete samt…

Färre skador med bättre balans och starka ben

Fallskador leder till ett personligt lidande för många äldre. Men med muskler som får träna och bibehållen balans minskar risken för att skada…

Fler nyheter

Risk att digitalisering lämnar äldre utanför samhället

Den tekniska utvecklingen i Sverige går fort, men den ökar också risken för digitalt utanförskap hos äldre. Dessutom är det svårare för äldre…

Äldre kvinnor stärker varumärket

Reklambranschen har länge satsat på ungdom i sina annonser. Men det kan vara ett misstag, visar ny forskning från Handelshögskolan i Stockholm.

Projekt undersöker koppling mellan sömnapné och demens

Sömnapné drabbar ungefär en tredjedel av personer i åldrarna 30 till 60. Nu ska forskare från Akademiska sjukhuset på Uppsala universitet undersöka om…