Gynnsam fetma i högre ålder

Undernäring är farligt för äldre personer. I sin Umeåavhandling konstaterar nu Maria Burman att fetma även kan ge högre överlevnad.

Maria Burman arbetar som ST-läkare i geriatrik vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Nu har hon också disputerat med en avhandling om undernäring och fetma hos äldre personer, vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå universitet.

I en av sina studier har Maria Burman kartlagt undernäring och fetma i Västerbotten och finska Österbotten. Bland 800 personer över 85 år kunde lågt BMI och undernäring kopplas till ökad risk för död. Samtidigt var högre BMI korrelerat till en minskad risk för död.

– Resultaten understryker vikten av att göra riskbedömningar bland de äldre för att förhindra undernäring och viktnedgång eftersom de kan medföra en stor risk för att avlida, säger Maria Burman i ett pressmeddelande.

Även i en registerstudie med 48 000 personer över 65 år på särskilt boende, kunde man koppla ett högre BMI och högre grad av fetma till en minskad risk för död.

– Befolkningen åldras och därför blir det allt viktigare att förbättra kunskaperna om hur man ska klara hälsan högt upp i åldrarna. Att de äldre får i sig tillräckligt med näring är av avgörande betydelse medan det finns mindre anledning att oroa sig för övervikt som riktigt gammal, säger Maria Burman.

Ref.
Läs mer

Avhandlingen

Maria Burman (2021). Malnutrition and obesity among older adults, assessed by Mini Nutritional Assessment and the body mass index, respectively: prevalence and associations with mortality and urinary tract infection. Umeå universitet.

 

Avhandlingsartiklar

M Burman, S Säätelä, M Carlsson, B Olofsson, Y Gustafson, C Hörnsten (2015). Body mass index, Mini Nutritional Assessment, and their association with five-year mortality in very old people. The journal of nutrition, health and aging.

M Burman, C Hörnsten, M Carlsson, E Rosendahl, P Nordström, B Olofsson, Y Gustafson (2018). Is malnutrition a risk factor for incident urinary tract infection among older people in residential care facilities? Journal of nursing home research.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en digital utbildning ökar vårdpersonalens kunskap om äldres munhälsa – men det viktigaste är att personalen får lära…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar tre länsstyrelser resultaten från ett projekt som ska höja kunskapen om risker och möjliga åtgärder.

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner och SU-Kvinnofrid. De befarar att det finns ett stort mörkertal bland äldre som inte söker hjälp.

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv svikt och demenssjukdomar när kostnaderna förväntas öka alltmer.

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En av dem är Mattias Andréasson som forskar om Parkinsons sjukdom genom att studera nervtrådar i huden.