40 procent av alla pensionärer uppger att de får en lägre pension nu, jämfört med när de gick i pension. Foto: Unsplash

Hälften av pensionärerna missnöjda med ekonomin

EU-statistik visar att var sjunde svensk pensionär ligger på gränsen till fattigdom. Dessutom uppger hälften av alla 70–75-åringar att de inte är nöjda med sin ekonomi och att de skulle ha arbetat längre om de haft bättre arbetsvillkor.

Nyligen släppte EU:s statistikorgan Eurostat siffror över risken för fattigdom bland europeiska pensionärer för år 2019. Statistiken visar att cirka var sjunde svensk pensionär levde på mindre än 60 procent av befolkningens medianinkomst, cirka 19 000 kronor före skatt, något som Senioren var först att rapportera om.

Dessa resultat kommer samtidigt som en rapport från Pensionsmyndigheten visar att hälften av 70–75-åringar inte är nöjda med sin ekonomiska situation. Närmare 40 procent uppger att de får en lägre pension nu, jämfört med när de gick i pension.

– Det är en lägre tjänstepension som ligger bakom de låga pensionerna. I sin tur beror det på att många har korta uttagningstider för sin tjänstepension och vissa är inte insatta i vad det skulle innebära, säger Ann-Christin Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten.

En fjärdedel svarade också att de skulle vänta med att ta ut sin pension. En lösning på fattigdomsproblemet och missnöjet med ekonomin är kanske att äldre personer får chansen att arbeta längre. Hälften av de som deltog i undersökningen och är pensionärer på heltid säger att de hade kunnat tänka sig att jobba längre om de hade haft rätt förutsättningar.

– Några nämner bättre hälsa som en förutsättning, men några nämner också möjligheten att arbeta vidare från arbetsgivarens sida och bättre arbetsvillkor. Till exempel mindre slitsamma och mer stimulerande arbetsuppgifter, deltidsarbete, flexibla arbetstider och längre semester, säger Ann-Christin Meyerhöffer.

12 procent av deltagarna sa att de fortfarande arbetar eller har gått tillbaka till arbetet parallellt med att de tar ut sin pension.

Tips
PENSIONÄRERS RÅD TILL BLIVANDE PENSIONÄRER
  • Börja spara själv – så tidigt som möjligt
  • Arbeta längre, gå i pension senare eller så sent som möjligt
  • Informera dig, ta reda på saker, gör en ekonomisk kalkyl
  • Säkerställ att du har tjänstepension och se över uttagstiden, välj gärna lång uttagstid

Relaterat

Cyklar 80 mil för att sprida forskning

I vår ska forskaren Oskar Jonsson ge sig ut på en 80 mil lång föredragsturné om åldrande och hälsa – på tandemcykel. Målet…

Tema Det digitala samhället i Äldre i Centrum #3/24

Allt fler aktiviteter i vardagen innehåller någon form av digitala inslag. Årets tredje nummer av Äldre i Centrum handlar bland annat om de…

Porträttbild på kvinna

Ålderism i politiken

Hur ser ålderismen ut i den svenska politiken och vad borde göras för att engagera fler äldre personer? Lena Wängnerud reder ut detta.

Fler nyheter

Fortfarande är det långt fler kvinnor än män som blir 100 år och äldre. Foto: Mostphotos

Hundraåringarna blir allt fler

Allt fler fyller hundra år, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är fortfarande betydligt fler kvinnor än män som uppnår den höga…

Kvinna i arbetskläder kör runt en äldre person i rullstol

Närhet till personal lockar äldre att flytta till boende

Trots att äldre personer i Sverige förväntas bo hemma så länge som möjligt, väljer många att ansöka om att flytta till ett särskilt…

Skärmdump från forskarnas hemsida med ett formulär, där man kan skriva in sin ålder och klicka i vilka riskfaktorer man har.

Ny enkel metod räknar ut risken för höftfraktur

Med en ny beräkningsmodell kan forskarna med hög precision räkna ut hur stor risk en person har för att få en höftfraktur. Bäst…