40 procent av alla pensionärer uppger att de får en lägre pension nu, jämfört med när de gick i pension. Foto: Unsplash

Hälften av pensionärerna missnöjda med ekonomin

EU-statistik visar att var sjunde svensk pensionär ligger på gränsen till fattigdom. Dessutom uppger hälften av alla 70–75-åringar att de inte är nöjda med sin ekonomi och att de skulle ha arbetat längre om de haft bättre arbetsvillkor.

Nyligen släppte EU:s statistikorgan Eurostat siffror över risken för fattigdom bland europeiska pensionärer för år 2019. Statistiken visar att cirka var sjunde svensk pensionär levde på mindre än 60 procent av befolkningens medianinkomst, cirka 19 000 kronor före skatt, något som Senioren var först att rapportera om.

Dessa resultat kommer samtidigt som en rapport från Pensionsmyndigheten visar att hälften av 70–75-åringar inte är nöjda med sin ekonomiska situation. Närmare 40 procent uppger att de får en lägre pension nu, jämfört med när de gick i pension.

– Det är en lägre tjänstepension som ligger bakom de låga pensionerna. I sin tur beror det på att många har korta uttagningstider för sin tjänstepension och vissa är inte insatta i vad det skulle innebära, säger Ann-Christin Meyerhöffer, marknadsanalytiker på Pensionsmyndigheten.

En fjärdedel svarade också att de skulle vänta med att ta ut sin pension. En lösning på fattigdomsproblemet och missnöjet med ekonomin är kanske att äldre personer får chansen att arbeta längre. Hälften av de som deltog i undersökningen och är pensionärer på heltid säger att de hade kunnat tänka sig att jobba längre om de hade haft rätt förutsättningar.

– Några nämner bättre hälsa som en förutsättning, men några nämner också möjligheten att arbeta vidare från arbetsgivarens sida och bättre arbetsvillkor. Till exempel mindre slitsamma och mer stimulerande arbetsuppgifter, deltidsarbete, flexibla arbetstider och längre semester, säger Ann-Christin Meyerhöffer.

12 procent av deltagarna sa att de fortfarande arbetar eller har gått tillbaka till arbetet parallellt med att de tar ut sin pension.

Tips
PENSIONÄRERS RÅD TILL BLIVANDE PENSIONÄRER
  • Börja spara själv – så tidigt som möjligt
  • Arbeta längre, gå i pension senare eller så sent som möjligt
  • Informera dig, ta reda på saker, gör en ekonomisk kalkyl
  • Säkerställ att du har tjänstepension och se över uttagstiden, välj gärna lång uttagstid

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Äldre inte mer ensamma än förr

Ensamhet och social isolering bland äldre har legat på samma nivå de senaste trettio åren. Men trots att ingen ökning har skett, behöver…

Han har full koll på pensionsåldern

Mikael Stattin har studerat pensionsåldern under hela sin forskarkarriär. Han tycker att arbetslivet behöver bli mer flexibelt och anpassat till äldre. Själv jobbar…

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…