Gunilla Journath m fl. A Swedish primary healthcare prevention programme focusing on promotion of physical activity and a healthy lifestyle reduced cardiovascular events and mortality: 22-year follow-up of 5761 study participants and a reference group. British journal of sports medicine, 2020.
Hälsa på recept minskar dödligheten i hjärt-kärlsjukdom
I studien, som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften British journal of sports medicine, har KI-forskare följt mer än 5 000 personer under 22 år i primärvården i Sollentuna mellan 1988 och 2011. Deltagarna fick olika typer av stöd för att leva en mer hälsosam livsstil. De fick fysisk aktivitet på recept, en föreläsningsserie, konktakt med dietist och grupper för viktminskning, stresshantering och rökavvänjning.
– Vår studie visar att primärvården fyller en viktig funktion för att minska sjuklighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom, men även död av andra orsaker. Studien visar också att det går att implementera ett storskaligt individ- och populationsinriktat preventionsprogram i klinisk vardag som ger långsiktiga effekter på hälsan, säger professor Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet och ansvarig för forskningsprogrammet, till KI:s webbsajt.
De personer som ingick i preventionsprogrammet hade tolv procents lägre risk att få hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom hade de 17 procents lägre dödlighet. Referensgruppen bestod av 35 000 personer boende i Stockholms län.
En viktig del i studien har varit att kunna använda de svenska registren.
– Nationella och internationella riktlinjer har i många år poängterat betydelsen av livsstilsförändring som en bas för prevention och behandling av hjärt-kärlsjukdomar, men fortfarande saknas till stor del långsiktiga vetenskapliga utvärderingar av sådana satsningar. Svenska register ger oss en unik möjlighet, säger Gunilla Journath, medicine doktor och forskare vid Karolinska institutet.
Relaterat
”Språktester är inte hela lösningen”
Språkfrågan är viktig inom äldreomsorgen. Men det krävs mer än språktester för att få systemet att fungera. Personalen måste få utbildning och stöd,…
AI ska upptäcka sjukdomar i god tid
I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…
Goda rutiner kan ge bättre munhälsa på särskilt boende
En ny studie har undersökt arbetet för god munhälsa på särskilt boende. Det finns verktyg som fungerar, men oklar ansvarsfördelning och bristande kunskap…
Fler nyheter
Högintensiv träning bra och säkert för äldre
Äldre personer gynnas och klarar av att träna högintensivt i korta intervaller. Trots att den totala träningstiden kan halveras, jämfört med konventionell träning,…
Samlad seniormottagning kan underlätta för alla
Att samla primärvård, rehab och biståndshandläggning i en seniormottagning kan underlätta för äldre personer som behöver stöd. Nestor FoU-center har utvärderat uppbyggnaden av…
Bonusbarnbarn sätter engagemanget främst
För den äldre generationen kan relationen till bonusbarnbarn vara komplicerad. Men barnen gör ingen större skillnad på biologisk eller bonusanknyting – engagemanget räknas,…