Äldre par promenerar

Hälsa på recept minskar dödligheten i hjärt-kärlsjukdom

En långtidsstudie från Karolinska institutet visar att preventionsprogram via primärvården kan ge mycket goda resultat för folkhälsan.

I studien, som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften British journal of sports medicine, har KI-forskare följt mer än 5 000 personer under 22 år i primärvården i Sollentuna mellan 1988 och 2011. Deltagarna fick olika typer av stöd för att leva en mer hälsosam livsstil. De fick fysisk aktivitet på recept, en föreläsningsserie, konktakt med dietist och grupper för viktminskning, stresshantering och rökavvänjning.

– Vår studie visar att primärvården fyller en viktig funktion för att minska sjuklighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom, men även död av andra orsaker. Studien visar också att det går att implementera ett storskaligt individ- och populationsinriktat preventionsprogram i klinisk vardag som ger långsiktiga effekter på hälsan, säger professor Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet och ansvarig för forskningsprogrammet, till KI:s webbsajt.

De personer som ingick i preventionsprogrammet hade tolv procents lägre risk att få hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom hade de 17 procents lägre dödlighet. Referensgruppen bestod av 35 000 personer boende i Stockholms län.

En viktig del i studien har varit att kunna använda de svenska registren.

– Nationella och internationella riktlinjer har i många år poängterat betydelsen av livsstilsförändring som en bas för prevention och behandling av hjärt-kärlsjukdomar, men fortfarande saknas till stor del långsiktiga vetenskapliga utvärderingar av sådana satsningar. Svenska register ger oss en unik möjlighet, säger Gunilla Journath, medicine doktor och forskare vid Karolinska institutet.

Relaterat

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Fler nyheter

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…