Äldre par promenerar

Hälsa på recept minskar dödligheten i hjärt-kärlsjukdom

En långtidsstudie från Karolinska institutet visar att preventionsprogram via primärvården kan ge mycket goda resultat för folkhälsan.

I studien, som nu publicerats i den vetenskapliga tidskriften British journal of sports medicine, har KI-forskare följt mer än 5 000 personer under 22 år i primärvården i Sollentuna mellan 1988 och 2011. Deltagarna fick olika typer av stöd för att leva en mer hälsosam livsstil. De fick fysisk aktivitet på recept, en föreläsningsserie, konktakt med dietist och grupper för viktminskning, stresshantering och rökavvänjning.

– Vår studie visar att primärvården fyller en viktig funktion för att minska sjuklighet och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom, men även död av andra orsaker. Studien visar också att det går att implementera ett storskaligt individ- och populationsinriktat preventionsprogram i klinisk vardag som ger långsiktiga effekter på hälsan, säger professor Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet och ansvarig för forskningsprogrammet, till KI:s webbsajt.

De personer som ingick i preventionsprogrammet hade tolv procents lägre risk att få hjärt-kärlsjukdomar. Dessutom hade de 17 procents lägre dödlighet. Referensgruppen bestod av 35 000 personer boende i Stockholms län.

En viktig del i studien har varit att kunna använda de svenska registren.

– Nationella och internationella riktlinjer har i många år poängterat betydelsen av livsstilsförändring som en bas för prevention och behandling av hjärt-kärlsjukdomar, men fortfarande saknas till stor del långsiktiga vetenskapliga utvärderingar av sådana satsningar. Svenska register ger oss en unik möjlighet, säger Gunilla Journath, medicine doktor och forskare vid Karolinska institutet.

Relaterat

Protein och styrketräning hjälper åldrande muskel

Äldre behåller förmågan att bevara muskelmassa och funktion. Styrketräning och intag av proteiner ger god effekt i den processen, visar en ny avhandling…

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…

Kära dagbok …

Fler nyheter

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…

Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten

Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…