Oskar Hansson. Foto: Kennet Ruona./Lunds universitet

Bengt Winblads pris till Oskar Hansson

Svenska läkaresällskapet har beslutat vem som får Bengt Winblads pris 2020. Oskar Hansson tilldelas priset för sin forskning kring demens och framför allt Alzheimers sjukdom.

När Svenska läkaresällskapet delar ut årets upplaga av Bengt Winblads pris, går det till Oskar Hansson, professor i neurologi och forskargruppsledare vid klinisk minnesforskning, Lunds universitet samt överläkare på Skånes universitetssjukhus. Han prisas för sin framgångsrika forskning kring demens, inte minst när det gäller diagnostik och biomarkörer för Alzheimers sjukdom.

– Det är en stor ära för mig att erhålla Bengt Winblads pris 2020, framför allt mot bakgrund av att Bengt Winblad på många sätt har varit en stor inspiratör för mig samt visat att vi i Sverige kan på ett avgörande sätt vara med och leda alzheimerforskningen på den internationella arenan, säger Oskar Hansson i ett pressmeddelande från Svenska läkaresällskapet.

I sin helhet lyder prismotiveringen:

”Oskar Hansson är en mycket produktiv forskare med stort genomslag för sina resultat gällande diagnostik och biomarkörer och har under det senaste decenniet haft en central roll i forskningen kring demens, speciellt Alzheimers sjukdom. Detta har bland annat kommit till uttryck genom hans roll i etablerandet av internationella diagnoskriterier för Alzheimers sjukdom. Genom sin kombination av laborativ och patientnära verksamhet representerar han en forskning som verkligen kan betecknas som translationell och som är helt nödvändig om vi ska kunna utveckla en förbättrad diagnostik för denna sjukdomsgrupp.”

2017 inrättade Bengt Winblad en stiftelse för att främja neurovetenskaplig forskning inom geriatrik med huvudsaklig inriktning mot demenssjukdomar. Bengt Winblads pris är på 150 000 kronor och delas ut årligen av Svenska läkaresällskapet för framstående insatser inom alzheimerforskningen.

Läs forskarporträttet med Oskar Hansson i #2/20

Ett sjukdomsfall och en lösning

På cirka 20 år har diagnostiken av Alzheimers sjukdom gått från enkla, men osäkra minnestest och invasiva ryggmärgsprover till dagens sista skrik: Ett…

Bengt Winblads pris

Tidigare pristagare

2018
Lars Tjernberg, Karolinska institutet och sektionen för neurogeriatrik vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.
För sina studier kring de bakomliggande molekylära mekanismerna för Alzheimers sjukdom.

2019
Kaj Blennow, Sektionen för psykiatri och neurokemi vid Göteborgs universitet samt överläkare och chef för Neurokemiska laboratoriet på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
För sin mycket omfattande mångåriga translationella forskning kring demenssjukdomar.

Relaterat

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…