Oskar Hansson. Foto: Kennet Ruona./Lunds universitet

Bengt Winblads pris till Oskar Hansson

Svenska läkaresällskapet har beslutat vem som får Bengt Winblads pris 2020. Oskar Hansson tilldelas priset för sin forskning kring demens och framför allt Alzheimers sjukdom.

När Svenska läkaresällskapet delar ut årets upplaga av Bengt Winblads pris, går det till Oskar Hansson, professor i neurologi och forskargruppsledare vid klinisk minnesforskning, Lunds universitet samt överläkare på Skånes universitetssjukhus. Han prisas för sin framgångsrika forskning kring demens, inte minst när det gäller diagnostik och biomarkörer för Alzheimers sjukdom.

– Det är en stor ära för mig att erhålla Bengt Winblads pris 2020, framför allt mot bakgrund av att Bengt Winblad på många sätt har varit en stor inspiratör för mig samt visat att vi i Sverige kan på ett avgörande sätt vara med och leda alzheimerforskningen på den internationella arenan, säger Oskar Hansson i ett pressmeddelande från Svenska läkaresällskapet.

I sin helhet lyder prismotiveringen:

”Oskar Hansson är en mycket produktiv forskare med stort genomslag för sina resultat gällande diagnostik och biomarkörer och har under det senaste decenniet haft en central roll i forskningen kring demens, speciellt Alzheimers sjukdom. Detta har bland annat kommit till uttryck genom hans roll i etablerandet av internationella diagnoskriterier för Alzheimers sjukdom. Genom sin kombination av laborativ och patientnära verksamhet representerar han en forskning som verkligen kan betecknas som translationell och som är helt nödvändig om vi ska kunna utveckla en förbättrad diagnostik för denna sjukdomsgrupp.”

2017 inrättade Bengt Winblad en stiftelse för att främja neurovetenskaplig forskning inom geriatrik med huvudsaklig inriktning mot demenssjukdomar. Bengt Winblads pris är på 150 000 kronor och delas ut årligen av Svenska läkaresällskapet för framstående insatser inom alzheimerforskningen.

Läs forskarporträttet med Oskar Hansson i #2/20

Ett sjukdomsfall och en lösning

På cirka 20 år har diagnostiken av Alzheimers sjukdom gått från enkla, men osäkra minnestest och invasiva ryggmärgsprover till dagens sista skrik: Ett…

Bengt Winblads pris

Tidigare pristagare

2018
Lars Tjernberg, Karolinska institutet och sektionen för neurogeriatrik vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.
För sina studier kring de bakomliggande molekylära mekanismerna för Alzheimers sjukdom.

2019
Kaj Blennow, Sektionen för psykiatri och neurokemi vid Göteborgs universitet samt överläkare och chef för Neurokemiska laboratoriet på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
För sin mycket omfattande mångåriga translationella forskning kring demenssjukdomar.

Relaterat

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de…

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Fler nyheter

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan…

Äldre man tittar frustrerat på en surfplatta

Ensamhet vanligare hos digitalt otrygga äldre

Äldre personer som är mindre digitalt aktiva har oftast mer besvär med ensamhet, jämfört med äldre som är digitalt aktiva. Det visar en…