Porträtt av Stig Ålund
Stig Ålund. Foto: Kennet Ruona.

Hedersdoktor för sitt engagemang i äldreforskning

Som ordförande i CASE brukarråd har Stig Ålund varit viktig för Lunds forskning om äldre och åldrande. Nu har han utnämnts hedersdoktor vid medicinska fakulteten.

När CASE, Center for ageing and supportive environments, vid Lunds universitet skulle bygga upp sin forskning, kom brukarnas medverkan tidigt i fokus. Det handlar om att forska tillsammans med dem som forskningen berör. För ändamålet har man skapat ett brukarråd som ska fungera som länken mellan akademin och de äldre.

En strategi för brukarrådet har varit att utse en ordförande, som både kan skapa kontakter med äldreorganisationerna, och fungera som en stark representant för brukarna och forskningen, och det är en roll som Stig Ålund har axlat. Han är socionom och tidigare direktör för Kommunförbundet Skåne. Som pensionär har han haft förtroendeuppdrag för PRO både lokalt och regionalt. Sedan 2013 har han varit engagerad för brukardeltagande i forskningen.

Nu belönas han alltså med titeln hedersdoktor vid medicinska fakulteten, vid Lunds universitet.

– Stig Ålunds engagemang har varit avgörande för etableringen och det nationella och internationella uppmärk­sammandet av den typ av brukarinvolvering i forskning som kännetecknar den gränsöverskridande forskningen inom CASE, säger Susanne Iwarsson, professor i gerontologi och koordinator för CASE, i ett pressmeddelande.

Relaterat

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam…

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Fler nyheter

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…

Allt fler blir jobbonärer

När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…