205 äldre personer, 70 år och äldre, med en nytillkommen höftfraktur har deltagit i en avhandling som undersökt hur väl teambaserad hemrehabilitering fungerar.
Resultaten visar att det leder till en sex dagar kortare vårdtid i genomsnitt och att återhämtningen nästan höll samma nivå som de som vårdades en längre tid på sjukhus.
– Ett glädjande resultat var att de som rehabiliteras i hemmet återfick gångförmåga och självständighet i vardagliga aktiviteter, även om mer forsknings behövs för att bekräfta resultaten framför allt för äldre med demenssjukdom, säger Åsa Karlsson, doktorand vid Umeå universitet, som har skrivit avhandlingen.
Deltagarna bodde i eget boende eller på ett äldreboende och ungefär hälften hade en demenssjukdom. Efter studiens slut intervjuades 20 av deltagarna om sina upplevelser av habiliteringen och sin återhämtning under året efter frakturen.
De svarade att hemrehabiliteringen var ett uppskattat alternativ och att hemmiljön gjorde att de kände sig friskare och blev mer aktiva. Däremot sa de att det var viktigt med rehabilitering under en lång tid efter frakturen för att uppnå en så bra återhämtning som möjligt och att den inte kunde ersättas med självträning.
– Deltagarnas upplevelser visar att det är viktigt att erbjuda olika alternativ som kan anpassas till individens behov och skede i rehabiliteringen. Äldre personer med höftfraktur behöver tillgång till teamrehabilitering och möjlighet till handledd träning i större omfattning än vad som erbjuds i dag, säger Åsa Karlsson.