Hemtjänstens roll i brandskyddsarbetet

Äldre personer är överrepresenterade i dödsstatistiken vid bostadsbränder. I ett projekt vid Luleå tekniska universitet tittar man närmare på hur personal i hemtjänsten kan bidra till brandsäkerhet.

Äldre personer sticker ut i statistiken för avlidna vid bränder i bostaden. Nu finansierar Brandskyddsföreningens insamlingsstiftelse Brandforsk ett projekt vid Luleå tekniska universitet, där man ska se hur hemtjänstens personal tycker sig kunna stödja ökad brandsäkerhet.

– Det dör ungefär 100 per år i bränder. En stor del av dem är äldre personer, säger Michael Försth, professor i byggkonstruktion och specialist på brandsäkerhet.

Tillsammans med Päivi Juuso, Carina Nilsson, Alexandra Byström och Petter Hansson ska han genomföra en undersökning av hur kommunernas arbete med brandsäkerhet ser ut, samt intervjua personal ute i verksamheterna. Forskarna kommer både från omvårdnadsfältet och från byggkonstruktion vid universitetet.

– Vi ska undersöka hur personal inom hemtjänsten, både kommunal och privat, ser på möjligheterna att bidra till en bättre brandsäkerhet för äldre som bor kvar hemma, säger Carina Nilsson, som är lektor i omvårdnad.

Projektrapporten ska kunna komma till användning i hemtjänstens arbete i framtiden. Men man vill också bedöma om hemtjänstorganisationerna alls är lämpade för brandskyddsarbete.

– Sedan kan vi gå vidare i så fall och undersöka hur vi når det bästa sättet att arbeta med de här frågorna för att färre äldre ska dö i bränder, säger Michael Försth.

Relaterat

Kära dagbok …

Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet

En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.

Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten

Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt hur kommunerna använder arbetsdifferentiering.

Fler nyheter

Äldre par sitter i soffa där kvinnan är ledsen, men inte mannen

Så kan demens påverka empatiförmågan

Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.

Äldre kvinna borstar tänderna med en eltandborste framför spegeln

Bättre livskvalitet med smart tandborste

Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.

Undersköterskor mer positiva till dödshjälp

Olika yrkesgrupper inom palliativ vård har olika syn på dödshjälp. Läkarna är mer negativa och undersköterskor överraskande positiva, enligt en ny studie vid Lunds universitet.