Hemtjänstens roll i brandskyddsarbetet

Äldre personer är överrepresenterade i dödsstatistiken vid bostadsbränder. I ett projekt vid Luleå tekniska universitet tittar man närmare på hur personal i hemtjänsten kan bidra till brandsäkerhet.

Äldre personer sticker ut i statistiken för avlidna vid bränder i bostaden. Nu finansierar Brandskyddsföreningens insamlingsstiftelse Brandforsk ett projekt vid Luleå tekniska universitet, där man ska se hur hemtjänstens personal tycker sig kunna stödja ökad brandsäkerhet.

– Det dör ungefär 100 per år i bränder. En stor del av dem är äldre personer, säger Michael Försth, professor i byggkonstruktion och specialist på brandsäkerhet.

Tillsammans med Päivi Juuso, Carina Nilsson, Alexandra Byström och Petter Hansson ska han genomföra en undersökning av hur kommunernas arbete med brandsäkerhet ser ut, samt intervjua personal ute i verksamheterna. Forskarna kommer både från omvårdnadsfältet och från byggkonstruktion vid universitetet.

– Vi ska undersöka hur personal inom hemtjänsten, både kommunal och privat, ser på möjligheterna att bidra till en bättre brandsäkerhet för äldre som bor kvar hemma, säger Carina Nilsson, som är lektor i omvårdnad.

Projektrapporten ska kunna komma till användning i hemtjänstens arbete i framtiden. Men man vill också bedöma om hemtjänstorganisationerna alls är lämpade för brandskyddsarbete.

– Sedan kan vi gå vidare i så fall och undersöka hur vi når det bästa sättet att arbeta med de här frågorna för att färre äldre ska dö i bränder, säger Michael Försth.

Relaterat

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya studier från Göteborgs universitet och nya siffror från Socialstyrelsen.

Nu finns ett nytt diskussionsmaterial som stöd i arbetet med våldsutsatta äldre. Foto: Mostphotos

Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre

Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer i olika former.

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det nya verktyget når bortom diagnoserna.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven doktor vid Linnéuniversitetet.

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om utvärderingarna görs på dem som har lättast att ta till sig och använda digital teknik?

Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning

Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar ny forskning.