Hemtjänstens roll i brandskyddsarbetet

Äldre personer är överrepresenterade i dödsstatistiken vid bostadsbränder. I ett projekt vid Luleå tekniska universitet tittar man närmare på hur personal i hemtjänsten kan bidra till brandsäkerhet.

Äldre personer sticker ut i statistiken för avlidna vid bränder i bostaden. Nu finansierar Brandskyddsföreningens insamlingsstiftelse Brandforsk ett projekt vid Luleå tekniska universitet, där man ska se hur hemtjänstens personal tycker sig kunna stödja ökad brandsäkerhet.

– Det dör ungefär 100 per år i bränder. En stor del av dem är äldre personer, säger Michael Försth, professor i byggkonstruktion och specialist på brandsäkerhet.

Tillsammans med Päivi Juuso, Carina Nilsson, Alexandra Byström och Petter Hansson ska han genomföra en undersökning av hur kommunernas arbete med brandsäkerhet ser ut, samt intervjua personal ute i verksamheterna. Forskarna kommer både från omvårdnadsfältet och från byggkonstruktion vid universitetet.

– Vi ska undersöka hur personal inom hemtjänsten, både kommunal och privat, ser på möjligheterna att bidra till en bättre brandsäkerhet för äldre som bor kvar hemma, säger Carina Nilsson, som är lektor i omvårdnad.

Projektrapporten ska kunna komma till användning i hemtjänstens arbete i framtiden. Men man vill också bedöma om hemtjänstorganisationerna alls är lämpade för brandskyddsarbete.

– Sedan kan vi gå vidare i så fall och undersöka hur vi når det bästa sättet att arbeta med de här frågorna för att färre äldre ska dö i bränder, säger Michael Försth.

Relaterat

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.

Medelålders man tittar in i kamera från en dörröppning

Gamlebo – en plats för äldre missbrukare

På Gamlebo får äldre med aktivt missbruk stöd av personal. Den här ­typen av boenden brottas med många utmaningar och behöver följas upp bättre, enligt forskare i Lund. De har kartlagt drygt tjugo boenden.

Inspiration i arbetet med sociala problem

Ett välkommet tillskott i bokhyllan hos alla socionomstudenter och yrkesverksamma socialarbetare. Så beskriver recensenten­ Maria Sjölund den nya boken Sociala problem efter 65.

Fler nyheter

Ensamhet kopplas till ökade hälsoproblem

Var tionde person över 75 år uppger att ensamhet påverkar deras mående negativt. Det visar en avhandling från Lunds universitet som även pekar på att ensamhet kan kopplas till sömnsvårigheter och ökad läkemedelsanvändning.

Anhöriga som vårdar behöver stöd

Äldre som vårdar sina närstående intensivt, upplever vissa hälsoproblem i högre grad än andra, visar en ny studie vid ARC, Karolinska institutet. Dessa informella vårdare behöver mer stöd, enligt forskarna bakom studien.

Porträttbild på Dennis Fahlgren

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.