Porträttbild på Dennis Fahlgren
Dennis Fahlgren. Foto: Umeå universitet

Historisk avhandling ger insikter om äldres ekonomi i dag

Många äldre personer fastnade i lågavlönade branscher och förlorade viktiga familjenätverk under början av 1900-talet. Det visar en avhandling som har undersökt äldres ekonomiska utsatthet under historien och om liknande problem finns i dag.

Många äldre personer i Västerbotten var ekonomiskt utsatta under första halvan av 1900-talet, trots en snabb ekonomisk tillväxt och stigande levnadsstandard. Det visar Dennis Fahlgrens avhandling som han har lagt fram vid Umeå universitet. Han har undersökt hur försörjningsmönster mellan 1890 och 1955 påverkade äldre personers liv i Västerbotten.

– På kort tid omvandlades området från huvudsakligen jordbruksekonomi till ett industrisamhälle. Det skedde i samband med att Boliden etablerades och infrastrukturen byggdes ut, säger Dennis Fahlgren i ett pressmeddelande.

En slutsats är att den industriella omvandlingen hade en negativ inverkan på äldres liv. De var ofta kvar i lågavlönade och stagnerade branscher, vilket försämrade deras ekonomiska villkor.

Äldre personer var oftast överrepresenterade inom jordbruket och traditionella hantverksyrken, alltså sektorer som inte hade samma löneutveckling som till exempel modern industri och tjänstesektorer.

Situationen blev ännu värre för äldre personer som levde på landsbygden när deras barn, som tidigare varit ett ekonomiskt stöd, flyttade till städerna för arbete. Då ökade risken för fattigdom och social isolering bland äldre personer.

– Dessa mönster innebar att äldre var ekonomiskt sårbara tämligen långt in på 1900-talet, trots den kraftigt stigande levnadsstandarden för individer i arbetsför ålder. Både äldre som arbetade i stagnerande branscher och äldre som levde utan barn löpte en högre risk att bli fattigvårdstagare, säger Dennis Fahlgren.

Först 1948, vid införandet av den första offentliga folkpensionsreformen, började de ekonomiska förhållandena för äldre personer att förbättras.

Enligt Dennis Fahlgren ger avhandlingen viktiga insikter för dagens samhälle. I dag finns det liknande omvälvande förändringar som påverkar arbetsmarknaden, till exempel digitalisering, automatisering och globalisering.

Han tycker att det är viktigt att införa långsiktiga lösningar, bland annat livslångt lärande, universella pensionssystem och en flexibel äldreomsorg, för att äldre inte ska bli ekonomiskt utsatta i framtiden.

– I samband med att vår befolkning blir allt äldre ökar behovet av framsynta politiska reformer. För att lösningarna ska vara hållbara behöver de även grundas på kunskap om hur långsiktiga ekonomiska processer påverkar äldre.

Relaterat

Halvering av formell omsorg – familjens roll ökar

På 30 år har nyttjandet av formell äldreomsorg halverats. Samtidigt ökar familjens betydelse, samt köp av privata tjänster. – Vi ser en oroande…

Myten om det goda exemplet

Vad innebär omställningen till en ny socialtjänst egentligen? Stiftelsen Äldrecentrums direktör Åsa Hedberg Rundgren förklarar att skapandet av en kunskapsbaserad socialtjänst är mer…

Ekonomisk stress tidigare i livet påverkar äldres hälsa

Ekonomisk utsatthet i barndomen ökar risken för att drabbas av ångest och depression senare i livet. Det visar en ny studie från Jönköping…

Fler nyheter

Äldre kvinna får sitt blodtryck mätt

Fem livsstilsförändringar som ger längre liv

Personer som undviker fem klassiska riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom lever upp till 15 år längre än personer som inte har ändrat sin livsstil. Det…

Tuber med urinprov

Urinprov kan skvallra om tidig prostatacancer

Ett enkelt urinprov kan vara en nyckel till att diagnostisera prostatacancer i ett tidigt skede i framtiden. Det visar forskning från Karolinska institutet…

Ökade ojämlikheter i äldres covid-19-skydd

Det finns både regionala och socioekonomiska skillnader i äldre personers vaccinskydd mot covid-19 i Sverige. Det visar ny svensk forskning.