Xiao Tan et al. (2021) Reverse Dipping of Systolic Blood Pressure Is Associated With Increased Dementia Risk in Older Men: A Longitudinal Study Over 24 Years. Publicerad i Hypertension.
Högt blodtryck på natten ökar alzheimerrisken
Högt blodtryck är sedan tidigare känt som en riskfaktor för att utveckla alzheimer. Men det är inte känt om avvikande blodtrycksmönster är kopplat till demensrisk.
Hos friska människor varierar blodtrycket under dygnet, vilket leder till att blodtrycket är tio procent lägre nattetid än dagtid, något som kallas dipping. Hos vissa personer är detta mönster omvänt och de har istället högre blodtryck på natten än under dagen.
För att fylla kunskapsgapet kring avvikande blodtrycksmönster har forskare från Uppsala universitet undersökt den potentiella kopplingen mellan omvänd dipping och högre demensrisk hos äldre män.
– Det visade sig att så kallade omvända dippare hade en 1,64 gånger högre risk att få en demensdiagnos. Våra resultat pekar på att risken framför allt ökar för Alzheimers sjukdom, säger Christian Benedict, docent vid institutionen för neurovetenskap och studiens seniora forskare, i ett pressmeddelande.
Eftersom endast äldre män deltog i studien kan forskarna inte dra slutsatser om samma effekt kan ses hos äldre kvinnor med samma avvikande blodtrycksmönster, säger Xiao Tan, forskare vid Uppsala universitet och försteförfattare till studien.
Enligt Christian Benedict och Xiao Tan kommer nästa steg vara att undersöka om blodtryckssänkande preparat kan minska risken för alzheimer hos äldre män om den ges nattetid.
Nästan ett tusen äldre män deltog i undersökningen. Vid studiens början var de i 70-års åldern och följdes upp i som längst 24 år.
Relaterat
Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan…
Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…
Lägre demensrisk med bra kondition
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre…
Fler nyheter
Personer med parkinson får hjälp att bryta ensamhet
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans…
Bättre livskvalitet med smart tandborste
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från…
Många kommuner delar upp arbetet i hemtjänsten
Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt…