I Perle-studien ingår ett sextiotal sjuksköterskor inom äldrevården i olika kommuner i nordöstra Skåne och Västerbotten. De ska få dela med sig av sin syn på personcentrerad vård och personcentrerat ledarskap i fokusgruppsintervjuer.
Hon granskar ledarskapet inom vården
Marie Jönsson har över 20 års erfarenhet som operationssköterska. Hon har också sett ledarskap ur olika perspektiv, både som facklig företrädare och enhetschef på centraloperationen i Kristianstad.
Men som en av flera nyanställda doktorander på Forskningsplattformen för hälsa i samverkan vid Högskolan Kristianstad ska hon nu granska just den roll hon tidigare själv innehaft: ledarskapsrollen. De kommande åren ska hon ägna åt Perle-studien som har fokus på personcentrerat ledarskap inom äldrevården.
– När man pratar om ledarskap utgår man ofta från begrepp som till exempel effektivitet. Man hämtar inspiration från modeller inom industrin där man mäter pengar och minuter, säger hon i ett pressmeddelande.
Men Marie Jönsson tycker att man borde betona andra aspekter inom arbetet såsom bemötande och delaktighet och menar att det är viktigt att ta hänsyn till medarbetarna som individer.
– Ett personcentrerat ledarskap behöver genomsyra alla led i organisationen. Som chef kan man inte uppmuntra till personcentrerad vård och samtidigt låta bli att involvera personalen.
Inom doktorandprojektet är tanken att vidareutveckla ett teoretiskt ramverk som kan vara till hjälp och vägledning för ett personcentrerat ledarskap. Ramverket utgår ursprungligen från australiensiska förhållanden, men ska nu översättas till svenska utifrån de resultat som Marie Jönsson får.
I Perle-studien ingår ett sextiotal sjuksköterskor inom äldrevården i olika kommuner i nordöstra Skåne och Västerbotten. De ska få dela med sig av sin syn på personcentrerad vård och personcentrerat ledarskap i fokusgruppsintervjuer.
Relaterat
Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
Fler nyheter
Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Tydligare samtal minskar felaktig läkemedelsanvändning
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…