Johan Carlson - Folkhälsomyndigheten
Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Foto: Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten

Ingen förändring i Folkhälsomyndighetens rekommendationer för 70-plussare

Folkhälsomyndigheten hade öppnat för att införa nya rekommendationer för åldersgruppen 70+. Men efter utvärdering av rekommendationerna blev beskedet att det i så fall dröjer.

Många har varit kritiska till att Folkhälsomyndighetens rekommendationer för personer över 70 år inte gör skillnad på dem som har god hälsa och de som av någon anledning är sköra och tillhör en annan riskgrupp.

”Andelen dödsfall i covid-19 är stor hos individer över 70. Svårast drabbade är dock främst sköra äldre på särskilda boenden eller personer som har hemtjänst. Personer över 70 som lever självständigt ute i samhället löper mindre risk att bli allvarligt sjuka än vad som framgår av kronologiska åldersanalyser”, skrev till exempel forskarna Loretta G Platts, Lawrence B Sacco och Boo Johansson i en uppmärksammad artikel i Läkartidningen. De krävde förändringar i rekommendationerna då de ”riskerar att ytterligare begränsa personlig frihet och förstärka den sociala, ekonomiska och politiska marginaliseringen.”

För två veckor sedan berättade Folkhälsomyndigheten att de analyserade åldersgruppen närmare och öppnade för att det kunde komma nya rekommendationer för just dem. Vid dagens pressträff kom dock beskedet att det inte blir några förändringar. Åldersgränsen 70 år definierar fortfarande riskgruppen äldre.

– Som det ser ut nu är min bedömning att det inte kommer förändras. Vi har ett stort antal personer som har insjuknat som vi tittat på. Så jag är rätt säker på att den här gränsen ligger rätt. Det finns ingen grund i dag att ändra 70-årsgränsen. Men skulle smittspridningen avta skulle det bli annorlunda, sade myndighetens generaldirektör Johan Carlson under pressträffen.

Läs utvärderingen

Relaterat

De stod mitt i en flod av information

Under coronapandemin jobbade vårdpersonalen på som vanligt, men ändå var allt annorlunda. Sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och undersköterskor berättar om hur deras arbetsvardag påverkades…

Fortes logotyp

Miljonregn över äldreforskningen

Forte publicerade nyligen en lista på de forskningsprojekt som får finansiering under den öppna utlysningen 2022. Totalt gick nästan 80 miljoner kronor till…

Entré på Widerströmska huset där ARC:s lokaler ligger

Två lärosäten – en forskningsmiljö

Aging research center bildades genom ett samarbete mellan Karolinska institutet och Stockholms universitet. I dag bedriver man ett brett spann av äldreforskning inom…

Fler nyheter

Tema Fallprevention i Äldre i Centrum #1/2023

Fallpreventivt arbete är temat för #1/23. Sex artiklar om bland annat balansträning och styrketräning, att Sverige måste påbörja ett landsomfattande fallpreventivt arbete samt…

Äldre kvinnor stärker varumärket

Reklambranschen har länge satsat på ungdom i sina annonser. Men det kan vara ett misstag, visar ny forskning från Handelshögskolan i Stockholm.

Projekt undersöker koppling mellan sömnapné och demens

Sömnapné drabbar ungefär en tredjedel av personer i åldrarna 30 till 60. Nu ska forskare från Akademiska sjukhuset på Uppsala universitet undersöka om…