Här hittar du Folkhälsomyndighetens rapport Utvärdering av åldersgräns för särskilda råd till personer 70 år eller äldre.

Ingen förändring i Folkhälsomyndighetens rekommendationer för 70-plussare
Många har varit kritiska till att Folkhälsomyndighetens rekommendationer för personer över 70 år inte gör skillnad på dem som har god hälsa och de som av någon anledning är sköra och tillhör en annan riskgrupp.
”Andelen dödsfall i covid-19 är stor hos individer över 70. Svårast drabbade är dock främst sköra äldre på särskilda boenden eller personer som har hemtjänst. Personer över 70 som lever självständigt ute i samhället löper mindre risk att bli allvarligt sjuka än vad som framgår av kronologiska åldersanalyser”, skrev till exempel forskarna Loretta G Platts, Lawrence B Sacco och Boo Johansson i en uppmärksammad artikel i Läkartidningen. De krävde förändringar i rekommendationerna då de ”riskerar att ytterligare begränsa personlig frihet och förstärka den sociala, ekonomiska och politiska marginaliseringen.”
För två veckor sedan berättade Folkhälsomyndigheten att de analyserade åldersgruppen närmare och öppnade för att det kunde komma nya rekommendationer för just dem. Vid dagens pressträff kom dock beskedet att det inte blir några förändringar. Åldersgränsen 70 år definierar fortfarande riskgruppen äldre.
– Som det ser ut nu är min bedömning att det inte kommer förändras. Vi har ett stort antal personer som har insjuknat som vi tittat på. Så jag är rätt säker på att den här gränsen ligger rätt. Det finns ingen grund i dag att ändra 70-årsgränsen. Men skulle smittspridningen avta skulle det bli annorlunda, sade myndighetens generaldirektör Johan Carlson under pressträffen.
Relaterat

Nära ledarskap viktigt under pandemin
Covid-19-utbrottet ställde höga krav på äldreomsorgens personal. I en ny rapport har Nestor FoU-center undersökt förutsättningarna för lärande under pandemin. Ett nära ledarskap…

Ålderism i pandemins spår enligt GERDA
När GERDA-studien nu avslutat sin senaste datainsamling kan man se några konsekvenser av pandemin för äldre. Exempelvis uppger en tredjedel att de blivit…

Vänner och bekanta som omsorgsgivare
I sin avhandling har Elin Siira vid Göteborgs universitet undersökt vardaglig omsorg mellan äldre vänner och bekanta. Där finns mycket att lära, exempelvis…
Fler nyheter

Ensam är ofta stark
Att vara ensam som äldre är inte alltid ohälsosamt utan tvärtom ibland. Relativt få äldre personer är ensamma och en betydande del av…

Döden har flyttat hemifrån
Det blir allt vanligare att leva längre, men döden hanteras av vården och vi distanserar oss från den. Döden har blivit ”övermedikaliserad” menar…

Förslag på ny äldreomsorgslag överlämnad till regeringen
Socialtjänstlagen ger inte tillräckligt stöd för äldreomsorgens verksamheter och därför gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram ett förslag till en ny…