Johan Carlson - Folkhälsomyndigheten
Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten. Foto: Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten

Ingen förändring i Folkhälsomyndighetens rekommendationer för 70-plussare

Folkhälsomyndigheten hade öppnat för att införa nya rekommendationer för åldersgruppen 70+. Men efter utvärdering av rekommendationerna blev beskedet att det i så fall dröjer.

Många har varit kritiska till att Folkhälsomyndighetens rekommendationer för personer över 70 år inte gör skillnad på dem som har god hälsa och de som av någon anledning är sköra och tillhör en annan riskgrupp.

”Andelen dödsfall i covid-19 är stor hos individer över 70. Svårast drabbade är dock främst sköra äldre på särskilda boenden eller personer som har hemtjänst. Personer över 70 som lever självständigt ute i samhället löper mindre risk att bli allvarligt sjuka än vad som framgår av kronologiska åldersanalyser”, skrev till exempel forskarna Loretta G Platts, Lawrence B Sacco och Boo Johansson i en uppmärksammad artikel i Läkartidningen. De krävde förändringar i rekommendationerna då de ”riskerar att ytterligare begränsa personlig frihet och förstärka den sociala, ekonomiska och politiska marginaliseringen.”

För två veckor sedan berättade Folkhälsomyndigheten att de analyserade åldersgruppen närmare och öppnade för att det kunde komma nya rekommendationer för just dem. Vid dagens pressträff kom dock beskedet att det inte blir några förändringar. Åldersgränsen 70 år definierar fortfarande riskgruppen äldre.

– Som det ser ut nu är min bedömning att det inte kommer förändras. Vi har ett stort antal personer som har insjuknat som vi tittat på. Så jag är rätt säker på att den här gränsen ligger rätt. Det finns ingen grund i dag att ändra 70-årsgränsen. Men skulle smittspridningen avta skulle det bli annorlunda, sade myndighetens generaldirektör Johan Carlson under pressträffen.

Läs utvärderingen

Relaterat

Bostadsområde var inte avgörande för dödligheten i covid

Under coronapandemin kunde man se en högre dödlighet i socioekonomiskt svaga områden. En ny studie ifrågasätter nu om det verkligen är ett mönster…

Covid-19 ökade risken för hjärt-kärlsjukdom

En ny avhandling från Umeå universitet visar att covidsjuka har ökad risk för hjärt-kärlsjukdom så länge som sex månader efter infektionen.

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.