Foto: JL G/Pixabay

Ingen vanlig dödlighet

Den förväntade medellivslängden sjönk med 0,69 år för män och 0,40 år för kvinnor under pandemiåret 2020 jämfört med 2019. Det visar en rapport från Institutet för framtidsstudier, IFFS, som kartlagt vilken påverkan covid-19 haft på medellivslängd och dödlighet för olika åldersgrupper och regioner i Sverige.

– Att medellivslängden sjunker tydligt för både män och kvinnor mellan olika år är ovanligt. Det har inte observerats sedan 1968, då förändringen också var mindre än 2020, säger Martin Kolk, docent i demografi och en av rapportens författare.

Rapporten Överdödlighet och dödlighet i covid-19 i Sverige under 2020 har tagits fram av Institutet för framtidsstudier på uppdrag av Folkhälsomyndigheten. Forskare vid institutet och Stockholms universitet har självständigt undersökt hur dödsmönstren utmärkt sig under 2020, och jämfört både med tidigare år och den prognos Statistiska centralbyrån, SCB, gjorde för 2020 innan pandemin blev känd. Rapporten studerar dödligheten i olika åldersgrupper, uppdelat mellan könen, under olika månader, och på regional nivå.

Forskarna använder både SCB:s statistik på samtliga dödsfall och statistiken från Folkhälsomyndigheten på dödsfall i covid-19 för att studera dödlighet och överdödlighet i olika åldersgrupper. I rapporten framgår att dödligheten i covid-19 gör att tidigare års ökningar av medellivslängd bröts under 2020, och att den observerade medellivslängden i Sverige 2020 i stället låg på nivåerna för 2017 (för män) och 2018 (för kvinnor).

Nedgången i medellivslängd jämfört med 2019 var störst för män i Kronobergs län (-1,25 år), Gotland (-1,19 år) och Stockholms län (-1,15 år). De regioner där medellivslängden påverkats minst finns i västra och södra Sverige och i övre Norrland.

Rapporten visar också att den förhöjda dödligheten under 2020 har varit koncentrerad till högre åldrar. Det gör att påverkan på olika åldersjusterade dödlighetsmått såsom återstående medellivslängd blir mindre än om man studerar avvikelser i antalet dödsfall mellan olika år.

Andra resultat i rapporten pekar på att dödligheten i andra dödsorsaker än i covid-19 var lägre 2020 än under tidigare år. 7 752 fler dödsfall inträffade under 2020 än vad som tidigare prognostiserats för detta år.

Här finns hela rapporten

Ladda ner rapporten Överdödlighet och dödlighet i covid-19 i Sverige under 2020 på Institutet för framtidsstudiers webbplats.

Relaterat

Så anpassade sig Europas äldre till pandemin

En ny studie från Umeå universitet har undersökt hur Europas äldre befolkning anpassade sitt liv till covid-19-pandemin. Det visar sig att mönstren var…

Personalen maktlös under pandemin

Chock, sorg och maktlöshet samt en ständig oro för att själv bli smittad präglade den första tiden våren 2020 vittnar personalen om på…

De stod mitt i en flod av information

Under coronapandemin jobbade vårdpersonalen på som vanligt, men ändå var allt annorlunda. Sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och undersköterskor berättar om hur deras arbetsvardag påverkades…

Fler nyheter

Mental stimulering kan förebygga alzheimer

Forskning har visat att personer som stimulerar hjärnan mentalt, genom bland annat yrkesutövning, har bättre kognitiv funktion. Nu undersöker en avhandling om sociala…

Äldre med adhd får sällan diagnos och behandling

Vuxna med adhd har ökad risk för att drabbas av en rad åldersrelaterade sjukdomar, bland annat demens, högt blodtryck och typ-2 diabetes. Samtidigt…

Laura Fratiglioni får Bengt Winblads pris

Hon har bland annat byggt upp befolkningsstudien SNAC-K i Stockholm. Nu tilldelas Laura Fratiglioni Bengt Winblads pris av Svenska läkaresällskapet.