Kvinna tittar i ett mikroskop

Inget samband mellan alzheimer och diabetes

Diabetes befaras ha ett samband med Alzheimers sjukdom. Men detta motsägs nu av resultat från en forskargrupp i Region Skåne. För andra demenssjukdomar gäller dock sambandet.

Diabetes och högt blodtryck anges som riskfaktorer för alzheimer. Men enligt ny forskning stämmer inte sambandet.

– Våra nya fynd i forskningsgruppen går emot en allmän tro, att det finns ett samband mellan alzheimer och diabetes. I stället kan vi visa att det är tvärtom, säger Elisabet Englund, professor vid Klinisk genetik och patologi i Region Skåne, i en nyhetsartikel på Region Skånes webbsajt.

Forskargruppen lutar sig mot data från obduktioner av personer som man antagit haft alzheimer, och i många fall visar det sig inte stämma. Jämfört med befolkningen i stort har personer med Alzheimers sjukdom mindre förekomst av diabetes.

– Det finns andra typer av demenssjukdomar som har ett samband med diabetes och det är viktigt är att dela upp sjukdomarna och peka ut exakt vad som gäller. Den som har demens behöver få rätt diagnos från början, säger Elisabet Englund.

Relaterat

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

Miljoner till forskning om musik för personer med demens

Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.

En sköterska mäter blodtrycket på en äldre man.

Risken för demens kan öka med blodtrycket

Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.

Fler nyheter

Ny forskning: Äldre ska inte skämmas för sitt sittande

Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Nya siffror: Svårt för äldre att komma ut

Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…