Gert Kipper, Munish Sharma och Nellie Mustonen är alla studenter vid Linnéuniversitetet och med i ett projekt där de utvecklar en digital spegel. Foto: Linnéuniversitetet

Intelligent spegel ska underlätta vardagen

Studenter och forskare vid Linnéuniversitetet ska underlätta vardagen för äldre med ett speciellt verktyg som kan sköta allt från att ringa till att hitta busstider. Verktyget har formen av något som är vanligt i hemmet – en spegel.

Vid Linnéuniversitetet pågår ett arbete med att utveckla en digital spegel som kan användas inom till exempel hemtjänsten eller av äldre personer själva i sina hem. 

Projektet är fortfarande i en utvecklingsfas men den färdiga spegeln ska utrustas med olika tjänster och funktioner som visas på själva spegelytan för att ge en så tydlig och enkel användarupplevelse som möjligt. Äldre ska bland annat enkelt kunna kontakta vården, dokumentera sitt eget mående, se väderprognosen och ringa videosamtal. 

Det som skiljer spegeln från exempelvis mobiler och surfplattor är möjligheten till ett större gränssnitt och att utrusta den med röststyrningsteknik. Den utrustas även med kamera, mikrofon, pekskärm och internetanslutning. 

Spegeln utvecklas framför allt av studenter vid Linnéuniversitetet med stöd av forskare och i samarbete med HSB Living lab och innovationsföretaget Tietoevry.

– En spegel är ett vanligt föremål som alla har hemma. Vi hoppas att den ska underlätta för äldre att börja nyttja teknik i större utsträckning, säger Gert Kipper, en av studenterna som utvecklar spegeln, i ett pressmeddelande.

Relaterat

En äldre man sitter i en soffa och tittar på sin mobiltelefon.

Skevt urval kan påverka forskningen om digitala verktyg

Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…

Stenen blir ett föremål som kan få en stor ­betydelse för användaren, enligt forskarna i projektet. Foto: Rise

Digitala stenar väcker berättelser till liv

Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en ­digital kärna. Det…

AI ska på sikt hjälpa vårdpersonal att upptäcka hälsoproblem hos äldre i ett tidigare skede. Foto: Mostphotos

AI ska upptäcka sjukdomar i god tid

I ett nytt forskningsprojekt ska data från äldre analyseras med hjälp av AI, för att upptäcka hälsoproblem i god tid. Den nya tekniken…

Fler nyheter

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny…

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa…