Digitala stenar väcker berättelser till liv
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
Årets Melvin R Goodes-pris tilldelas Miia Kivipelto, professor vid Karolinska institutet och initiativtagare till FINGER-studien. FINGER är en förkortning av Finnish geriatric intervention study to prevent cognitive impairment and disability, en studie om förebyggande insatser mot demenssjukdom, som fått flera uppföljande studier och rönt stort intresse runt om i världen.
Miia Kivipelto får priset för sitt ”banbrytande arbete med världens första globala initiativ för att förebygga demens och Alzhemiers sjukdom”, enligt prismotiveringen.
– Det är ett paradigmskifte, prevention har blivit en behandling mot alzheimer, säger Miia Kivipelto i en kommentar till Äldre i Centrum.
Miia Kivipeltos forskningsteam har fortsatt att utveckla sitt arbete sedan den första studien, bland annat med det internationella nätverket World wide FINGERS, som knyter samman studier från hela världen. Även framöver har de nya satsningar på gång.
– I början av nästa år kommer vi börja implementera den patientnära forskningen från Finger-studien på Stockholms sjukhem som går under namnet Stronger. Stronger har tyvärr satts på vänt på grund av pandemin men nu ska vi börja använda resultaten för att motverka demens. Vi kommer att anpassa behandlingen efter olika patienter och deras behov. Vi bakar helt enkelt in den i verksamheten på primärvårdsrehabiliteringen där det finns fysioterapeuter som kan ge träningstips, dietister som kan ge patienterna kostråd och arbetsterapeuter som kan jobba med kognitiv träning. Vi ligger i frontlinjen med den här forskningen och den är helt unik, säger hon i en nyhet på Stockholms sjukhems hemsida.
Melvin R Goodes prize for excellence in Alzheimer’s drug discovery delas ut varje år av stiftelsen Alzheimer’s drug discovery foundation, ADDF, till en innovativ forskare som satt betydande och varaktiga avtryck i forskningsfältet om alzheimer. Med utmärkelsen kommer 150 000 dollar, cirka 1,3 miljoner kronor till pristagarens forskning.
Ett taktilt koncept för att aktivera och tillgängliggöra livsberättelser. Det har forskare utvecklat i form av stenliknande objekt med en digital kärna. Det…
Hur kan musikaliska gruppsessioner stärka livskvaliteten hos personer med demenssjukdom? Det kommer forskare nu att undersöka med hjälp av ett nytt forskningsanslag.
Det finns många skäl att behandla högt blodtryck. Enligt en nypublicerad studie kan det även ger en ökad risk för demenssjukdom.
Stillasittande behöver inte bara vara av ondo, utan kan vara nödvändigt för återhämtningen. Därför behöver bilden av sittandet nyanseras, enligt Joakim Niklasson, nybliven…
Digitala verktyg är på frammarsch i vård och omsorg och ofta visar studier på god effekt för brukarna. Men hur påverkas resultaten om…
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…