En äldre kvinna sitter vid datorn på ett kontor.
Foto: Andrey Popov/Mostphotos

Jobbonärernas drivkrafter kartlagda

När forskare frågade pensionärer varför de fortsatt att arbeta, svarade många att de såg det som meningsfullt. Men 20 procent hade ekonomiska skäl.

Forskare från Göteborgs universitet och Nederländerna lät 3 000 pensionärer svara på hur väl fyra påstående stämde med deras erfarenhet av att fortsätta arbeta efter pensioneringen: ”Min ekonomiska situation kräver det (har inte råd att sluta arbeta)”, ”Den sociala kontakten med andra är viktig för mig”, ”Jag vill fortsätta göra något meningsfullt”, och ”Jag behövdes på mitt gamla arbete”.

− Studien visar tydliga resultat. Den starkaste drivkraften för att fortsätta arbeta och att stanna kvar över tid är att arbetet upplevs som meningsfullt för individen, säger Isabelle Hansson, forskare i psykologi vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Ungefär en tredjedel av pensionärerna fortsatte arbeta efter att de börjat ta ut sin ålderspension. I studien följdes de upp under sju år och de flesta av dem minskade sin arbetsmängd med tiden.

Så många som en femtedel av studiens deltagare arbetade vidare på grund av sin ekonomi. De hade dessutom större sannolikhet att öka sin arbetstid.

− För dessa personer är det inte nödvändigtvis ett fritt val att fortsätta arbeta, utan något man gör för att den ekonomiska situationen kräver det, säger Isabelle Hansson.

Sociala kontakter via arbetet eller att man fortfarande behövdes på jobbet var inte tillräckligt för att få studiedeltagarna att stanna. De som uppgav att de var behövda, slutade till och med oftare att arbeta. De sociala kontakterna hade ett samband med att välja att trappa ner sitt arbetsliv gradvis.

Läs den vetenskapliga artikeln

Isabelle Hansson, Kène Henkens och Hanna van Solinge (2023). Motivational drivers of temporal dynamics in postretirement work. The Journals of gerontology: Series B.

Relaterat

En man sitter i soffan och mäter sitt blodtryck.

Fler och fler använder egenvårdsintyget

En ny studie från Stockholm konstaterar att antalet egenvårdsintyg har ökat med 600 procent mellan 2015 och 2022 i länet. Men samverkan mellan…

Äldre kvinna sitter och äter mat ensam

Kommuner tar ut matavgifter – trots maxtaxan

Det är stora skillnader mellan vad som ingår i kommunernas äldreomsorg. Ungefär fyra av tio kommuner tar ut en avgift för matdistribution, trots…

Tidig hembaserad palliativ vård ger bättre livskvalitet

Palliativ vård som inleds redan när en person diagnostiserats med en dödlig sjukdom kan få en avgörande roll för att förbättra patientens livskvalitet.…

Fler nyheter

Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes sitter på varsin pall vända mot varandra och tittar in i kameran.

En plattform för äldres rättigheter och välfärd

Som forskare och med lång erfarenhet av sociala frågor kring äldre personer vill Helena Bjurbäck och Hanna Mac Innes lyfta diskussionen om äldre…

Färdtjänst hjälper äldre man i rullstol

Forskning: Bristfällig delaktighet för äldre vid vårdövergångar

Trots att betydelsen av samordnade vårdövergångar och patientens delaktighet är avgörande för att hantera en åldrande befolkning, är delaktigheten fortfarande bristfällig. Det visar…

Äldre kvinna fläktar sig med en solfjäder

Värmeböljor kan ge farliga saltrubbningar hos äldre

Den globala uppvärmningen i samband med en åldrande befolkning kan leda till en kraftig ökning av människor med allvarliga saltrubbningar i blodet. Det…