Foto: Mostphotos/Yuri Arcurs

Kiropraktik kan hjälpa äldre med muskel- och ledbesvär

Många äldre har ont i leder och muskler och kontaktar hälso- och sjukvården för sina besvär. Att få hjälp från en kiropraktor kan vara till bra hjälp, men det saknas vetenskaplig forskning kring hur äldre reagerar på kiropraktisk behandling. Ett internationellt forskningsprojekt undersöker just nu detta.

Den äldre befolkningen i världen växer snabbt. Det innebär att behovet av hälso- och sjukvårdsinsatser ökar som följd av åldersrelaterade åkommor och sjukdomar, inte minst på grund av muskel- och ledbesvär som drabbar många äldre personer.

Forskare vid Umeå universitet och Karolinska institutet undersöker nu tillsammans med forskare från Syddansk universitetet i Danmark, Vrije universitet i Nederländerna och AECC university college i Storbritannien, kiropraktorers erfarenheter av vård och behandling av patienter som är 55 år eller äldre med muskel- och ledbesvär.

Cecilia Bergström. Foto Andreas Lundberg

– Det finns viss forskning om kiropraktisk behandling av äldre, men till stora delar saknas vetenskaplig litteratur om kiropraktorers roll och erfarenhet av att behandla denna patientgrupp. När allt fler äldre personer söker hjälp för besvär riskerar färre få hjälp, behandling och rehabilitering om inte ansvariga för regionernas hälso- och sjukvård tänker i nya banor. Vår förhoppning är att vår forskning ska kunna ligga till grund för att förbättra samordningen mellan kiropraktorvård och andra offentliga hälsovårdstjänster för äldre patienter, säger Cecilia Bergström vid Umeå universitet som är projektansvarig för studien.

Som del i ett större internationellt forskningsprojekt har hittills 21 djupintervjuer genomförts med yrkesverksamma kiropraktorer i Sverige, Norge, Nederländerna och Storbritannien. Preliminära resultat från intervjuerna visar på flera gemensamma möjligheter och utmaningar vid omhändertagandet av äldre patienter med muskel- och ledbesvär. Detta trots skillnader i integration inom det nationella hälso- och sjukvårdsystemet och reglering av kiropraktorer i länderna i studien.

Kiropraktorerna i studien ansåg sig vara kvalificerade att bedöma, behandla och erbjuda mer än bara smärtlindring för äldre patienter med muskel- och ledbesvär.

– Kiropraktorer som deltog i studien ansåg att de med sitt holistiska synsätt på hälsa är väl lämpande som primärvårdskontakt för äldre patienter med muskel- och ledbesvär. De upplevde sina kliniska kompetenser som en underutnyttjad resurs, säger Cecilia Bergström.

De preliminära resultaten belyser även deltagarnas önskan om att främja samarbete och integration av kiropraktik i det nationella hälso- och sjukvårdssystemen.

Det överordnade syftet med projektet är att studera kiropraktorers erfarenheter och uppfattningar kring behandling och omhändertagande av äldre personer. Resultaten ska bidra med nya insikter kring muskel- och ledbesvär som i stor utsträckning drabbar den ständigt ökande gruppen av äldre människor.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…