Klädbyte kan förhindra branddöd

Personer som är 65 år och äldre löper en förhöjd risk att dö vid bostadsbränder. Värst är det för rökare som är över 85 år. Detta visar en ny avhandling som också undersöker vad som kan göras för att undvika dödsfall – till exempel att byta klädmaterial.

Varje år omkommer cirka nittio personer i bostadsbränder i Sverige, och det är framför allt äldre personer och personer med alkoholproblem som far illa. I kombination med rökning ökar risken kraftigt, speciellt för dem som är 85 år eller äldre. De har en tre gånger högre risk att dö jämfört med dem i samma åldersgrupp som inte röker och 45 gånger högre risk jämfört med hela befolkningen.

– Främsta orsaken till att risken ökar med ålder är försämrad fysisk rörelseförmåga, att de inte kan ta sig ut utan hjälp eller släcka en cigarett som de har tappat, säger Marcus Runefors, doktorand i brandteknik som har skrivit avhandlingen vid Lunds tekniska högskola, till Vetenskap & hälsa.

Sammantaget visar avhandlingen att bränder hos äldre personer ofta startar i kläder eller sängkläder.

– Det finns all anledning att se över materialet i kläderna. Syntetmaterial är brandsäkrare än naturmaterial som till exempel bomull, särskilt mot cigaretter, säger Marcus Runefors.

Ett alternativ vore att tvätta sängkläder i flamskyddsmedel eller att installera ett rökgasaktiverat sprinklersystem. En viktig varningssignal om att åtgärder behövs är om hemtjänstpersonal hittar brännmärken i till exempel kläder eller golv.

Avhandlingen visar också att brandvarnare inte är lika effektiva för äldre personer eftersom de generellt hör sämre, något som Marcus Runefors tycker att tillverkarna borde ta hänsyn till.

Avhandlingen heter Fatal residential fires: prevention and response.

Fler nyheter

Studie undersöker rörelseförmågans koppling till demens

Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…

Stor potential i äldreomsorgens personal

Hur ska äldreomsorgen klara kompetensförsörjningen? Det finns stor potential i den personal som redan är anställd, visar Socialstyrelsens nya rapport.

Med träningsprogram och olika förebyggande insatser kan fallolyckor minskas ordentligt, visar ny studie. Foto: Mostphotos

Så kan äldres fallolyckor förebyggas

Det finns relativt enkla sätt att minska antalet fallolyckor rejält, visar ny forskning vid Lunds universitet. Vården behöver ta ett helhetsgrepp kring dessa patienter, enligt Sölve Elmståhl, professor i geriatrik och ansvarig för studien.

Äldre par cyklar genom skog

Lägre demensrisk med bra kondition

Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre kognitiv förmåga. Det visar en studie från Karolinska institutet.

En person i vit rock håller en modell av en hjärna i sina händer.

Sjukdomstillstånd får hjärnan att åldras snabbare

Med hjälp av magnetkameraundersökningar har forskare jämfört 70-åringars biologiska hjärnålder. Det visade sig att kärlsjukdomar fick hjärnan att åldras snabbare, medan en hälsosam livsstil gjorde åldrandet saktade ner.