Foto: Unsplash

Låg inkomst riskfaktor för återkommande hjärtinfarkter

Det finns god kunskap om vad som ökar risken för att drabbas av en första hjärtinfarkt, men mindre om vad som gör att man kan få flera. Enligt en avhandling från Karolinska institutet kan svaret ligga i hur mycket pengar man tjänar.

– Kunskapen om olika riskfaktorer för att drabbas av en första hjärtinfarkt är god, men det behövs mer kunskaper om riskfaktorer av betydelse inom gruppen som har överlevt en hjärtinfarkt. Med undantag för läkemedelsbehandling har insatser för att förhindra ytterligare hjärt-/kärlsjukdom låg följsamhet och generellt dåliga resultat.

Det säger läkaren och doktoranden Joel Ohm vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande. I sin avhandling har han studerat bland annat sambandet mellan socioekonomisk status och risken att drabbas av ytterligare hjärt-/kärlsjukdom. 

I en studie såg Joel Ohm att låg inkomst ökar risken för en ny hjärtinfarkt och i en annan studie visade det sig att dessa personer också fick mindre förebyggande behandling. 

Även behandlingsmål för sekundärprevention, det vill säga vårdinsatser för att förhindra ytterligare hjärtinfarkter, som ställts upp av internationella riktlinjer uppnåddes överlag sämre av gruppen med lägst inkomst. 

Resultaten pekar på att det behövs mer kunskap inom sekundärprevention och bland de drabbade själva. 

– Vi behöver bland annat bli bättre på att identifiera personer med störst risk för nya hjärt-/kärlhändelser så att de kan erbjudas mer intensiv behandling. Det behövs också mer kunskap om olika riskmarkörer där det så kallade onda kolestrolet kanske inte är så viktigt som vi trott, men socioekonomi är. Deltagande i hjärtrehabilitering, som bevisligen förbättrar prognosen efter hjärtinfarkt, behöver överlag bli bättre, i synnerhet bland grupper med låg socioekonomi, säger Joel Ohm. 

Relaterat

ÄiC-podden, avsnitt 27: Om boendemiljö och aktivt åldrande

Nu startar vi en ny serie i Äldre i Centrum-podden, där vi presenterar nya avhandlingar inom äldre- och åldrandeforskningens fält. Först ut i…

”Tänk till om boendemiljön i tid”

Vår hemmiljö är viktig för ett aktivt åldrande. Vi bör fundera på hur vi bor i god tid, och behöver fler valmöjligheter också.…

Nytt nummer: Om boendemiljö, tema hbtq, nya avhandlingar och forskningsrön

Äldre i Centrums nya nummer har just kommit från tryckeriet. Vi bjuder på många spännande nyheter inom äldreforskningens område. Läs mer om tidningens…

Fler nyheter

Filmdragerade tabletter i en hög

Risker med blodförtunnande minskar över tid

Blodförtunnande läkemedel som ges efter en blodpropp i ben eller lunga ökar initialt blödningsrisken, särskilt hos kvinnor och äldre personer. Men nu visar…

Forskare följer unik äldresatsning i Härnösand

Insatser för äldre behöver utvärderas på bättre sätt, enligt forskare vid Lunds universitet. Nu ska de jobba fram en ny modell för det,…

Dragerade tabletter i hög

Antidepressiva kopplas till kognitiv försämring

Det finns tecken på att antidepressiva läkemedel kan påskynda den kognitiva försämringen hos personer med demens. Samtidigt tycks vissa läkemedel vara mindre skadliga…