Foto: Unsplash

Låg inkomst riskfaktor för återkommande hjärtinfarkter

Det finns god kunskap om vad som ökar risken för att drabbas av en första hjärtinfarkt, men mindre om vad som gör att man kan få flera. Enligt en avhandling från Karolinska institutet kan svaret ligga i hur mycket pengar man tjänar.

– Kunskapen om olika riskfaktorer för att drabbas av en första hjärtinfarkt är god, men det behövs mer kunskaper om riskfaktorer av betydelse inom gruppen som har överlevt en hjärtinfarkt. Med undantag för läkemedelsbehandling har insatser för att förhindra ytterligare hjärt-/kärlsjukdom låg följsamhet och generellt dåliga resultat.

Det säger läkaren och doktoranden Joel Ohm vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande. I sin avhandling har han studerat bland annat sambandet mellan socioekonomisk status och risken att drabbas av ytterligare hjärt-/kärlsjukdom. 

I en studie såg Joel Ohm att låg inkomst ökar risken för en ny hjärtinfarkt och i en annan studie visade det sig att dessa personer också fick mindre förebyggande behandling. 

Även behandlingsmål för sekundärprevention, det vill säga vårdinsatser för att förhindra ytterligare hjärtinfarkter, som ställts upp av internationella riktlinjer uppnåddes överlag sämre av gruppen med lägst inkomst. 

Resultaten pekar på att det behövs mer kunskap inom sekundärprevention och bland de drabbade själva. 

– Vi behöver bland annat bli bättre på att identifiera personer med störst risk för nya hjärt-/kärlhändelser så att de kan erbjudas mer intensiv behandling. Det behövs också mer kunskap om olika riskmarkörer där det så kallade onda kolestrolet kanske inte är så viktigt som vi trott, men socioekonomi är. Deltagande i hjärtrehabilitering, som bevisligen förbättrar prognosen efter hjärtinfarkt, behöver överlag bli bättre, i synnerhet bland grupper med låg socioekonomi, säger Joel Ohm. 

Relaterat

Äldre kvinna sitter i en soffa och tittar ut genom fönstret.

Utmattningssyndrom ökade risken för demenssjukdom

En studie från Göteborgs universitet undersökte sambandet mellan utmattningssyndrom i medelåldern och senare demenssjukdom. Det visade sig att det finns en koppling.

Porträttbild på Merita Neziraj.

Modell för ökad kunskap om hälsorisker på SÄBO

Befolkningen blir äldre och risken ökar för trycksår, undernäring, dålig munhälsa och fall. I sin doktorsavhandling har Merita Neziraj arbetat fram en kunskapsmodell…

Fler äldre lever längre efter operation

En omfattande studie från Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet visar att samtidigt som allt fler multisjuka äldre personer blir opererade, är överlevnaden efter…

Fler nyheter

Detalj ur omslaget till SBU:s rapport

Goda insatser för att behålla självständighet i åldrandet

SBU har utvärderat en forskningsöversikt över insatser för att bibehålla självständighet och hemmaboende hos äldre personer. De konstaterar att studien är välgjord och…

Att ge äldre personer plats i forskningen

Allt fler projekt ger utrymme för personer utanför den akademiska världen att delta i forskningsprocessen. En grupp som fortfarande har svårt att komma…

Ett ansvar som aldrig vilar!

–Stöd till anhöriga som vårdar en make, maka eller sambo med demenssjukdom i hemmet måste bli mer individanpassad och flexibel. Det konstaterar forskaren…