Äldre kvinna i sjukhusmiljö i samtal med läkare och sköterska
Michael Erhardsson/Mostphotos

Låg kunskap om äldre med hiv

Det blir allt fler äldre som lever med hiv. Men det saknas kunskap inom hälso- och sjukvården om hur det är att vara äldre med hivdiagnos. En ny svensk studie ska bidra till en större öppenhet kring hiv och minska stigmatiseringen.

Av de cirka 8 000 personer som lever med hiv är det allt fler som blir äldre. Kunskapen om hur det är att leva med en hivdiagnos är oftast låg hos personal som arbetar inom sjukvården och omsorgen. De som har hiv uppsöker oftare vård än andra och med stigande ålder kommer vård- och omsorgsbehoven att öka.

– Det finns inga studier gjorda i Sverige på den här patientgruppen inom äldreomsorgen och primärvården och vi har inte hittat en enda intervjustudie om personer som är äldre än 65 år och lever med hiv, varken i Sverige eller i länder som är jämförbara med en svensk vårdkontext, säger Ewa Carlsson Lalloo som är ansvarig för studien i en nyhet från Högskolan i Borås.

Forskarna ska undersöka hur det är att leva och åldras med hiv och om erfarenheter av hälso- och sjukvården. Personer som har hiv upplever att det ofta är svårt att vara öppen om sin diagnos då de inte vet hur de ska bli bemötta. Det finns också en stigmatisering runt åldrande,  att ha ett sexuellt aktivt liv när du är gammal kanske är något som inte förväntas av alla. Förhoppningen är att studien ska kunna bidra till en större öppenhet kring hiv och minska stigmatiseringen.

Den vetenskapliga studien görs på uppdrag av Folkhälsomyndigheten och utförs av Högskolan i Borås. De som deltar i studien är 65 år och äldre och har hiv. Den beräknas vara avslutad i slutet av 2023.

Relaterat

Fysisk aktivitet kanske inte riktigt så effektivt som vi tror

Studier visar att fysisk aktivitet är ett effektivt sätt att undvika tidig död. Men nu visar en ny avhandling från Umeå universitet att…

Musikterapi som helare vid smärta

Kan personer med långvarig smärta få hjälp av musikterapi och hur går det till? Det ska forskare på Mälardalens universitet ta reda på…

Fortes logotyp

160 Fortemiljoner kronor till forskningen om äldre personer

I sin utlysning Kunskap och arbetssätt för ett mer jämlikt, värdigt och delaktigt åldrande delar Forte nu ut 160 miljoner kronor till forskning…

Fler nyheter

Gångsvårigheter kopplas till sämre kognition

Personer med neurodegenerativa sjukdomar, exempelvis parkinson, går långsammare, tar kortare steg och har mer varierad gångstil än de som är friska. Det visar…

Äldre man som tränar med gummiband

Fyra timmars träning nyckeln för återhämtning vid stroke

Personer som tränar fyra timmar i veckan efter en stroke uppnår bättre fysisk funktion på ett halvår, jämfört med dem som inte tränar.…

En äldre kvinna sitter vid sitt köksbord och äter

Äta ensam måste inte vara ett problem

Vi tar lätt för givet att det är ett problem att äta ensam. Men är det verkligen så enkelt? En ny svensk studie…