Nytt stöd i arbetet med våldsutsatta äldre
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
Av de cirka 8 000 personer som lever med hiv är det allt fler som blir äldre. Kunskapen om hur det är att leva med en hivdiagnos är oftast låg hos personal som arbetar inom sjukvården och omsorgen. De som har hiv uppsöker oftare vård än andra och med stigande ålder kommer vård- och omsorgsbehoven att öka.
– Det finns inga studier gjorda i Sverige på den här patientgruppen inom äldreomsorgen och primärvården och vi har inte hittat en enda intervjustudie om personer som är äldre än 65 år och lever med hiv, varken i Sverige eller i länder som är jämförbara med en svensk vårdkontext, säger Ewa Carlsson Lalloo som är ansvarig för studien i en nyhet från Högskolan i Borås.
Forskarna ska undersöka hur det är att leva och åldras med hiv och om erfarenheter av hälso- och sjukvården. Personer som har hiv upplever att det ofta är svårt att vara öppen om sin diagnos då de inte vet hur de ska bli bemötta. Det finns också en stigmatisering runt åldrande, att ha ett sexuellt aktivt liv när du är gammal kanske är något som inte förväntas av alla. Förhoppningen är att studien ska kunna bidra till en större öppenhet kring hiv och minska stigmatiseringen.
Den vetenskapliga studien görs på uppdrag av Folkhälsomyndigheten och utförs av Högskolan i Borås. De som deltar i studien är 65 år och äldre och har hiv. Den beräknas vara avslutad i slutet av 2023.
Socialstyrelsen har tagit fram ett nytt diskussionsmaterial för personal som arbetar med äldre. Syftet är att upptäcka och kunna hantera våld som förekommer…
En ny utbildningsmodell kan hjälpa till att förebygga hälsorisker som trycksår, undernäring och dålig munhälsa hos äldre. Forskare och omsorgspersonal har utvecklat den…
Ensamhet och social isolering bland äldre har legat på samma nivå de senaste trettio åren. Men trots att ingen ökning har skett, behöver…
Mer än hälften av alla äldre på särskilda boenden har svårt att ta sig ut. Utemiljöerna brister också i tillgänglighet. Det visar nya…
Bättre kommunikation mellan vårdpersonal och äldre patienter vid utskrivning från sjukhus kan minska felaktig användning av mediciner, onödiga akutbesök och återinläggningar. Det visar…
När Pensionsmyndigheten publicerar en ny rapport om jobbonärer står det klart att de blir allt fler. Hur många som väljer att jobba efter…