Äldre kvinna i sjukhusmiljö i samtal med läkare och sköterska
Michael Erhardsson/Mostphotos

Låg kunskap om äldre med hiv

Det blir allt fler äldre som lever med hiv. Men det saknas kunskap inom hälso- och sjukvården om hur det är att vara äldre med hivdiagnos. En ny svensk studie ska bidra till en större öppenhet kring hiv och minska stigmatiseringen.

Av de cirka 8 000 personer som lever med hiv är det allt fler som blir äldre. Kunskapen om hur det är att leva med en hivdiagnos är oftast låg hos personal som arbetar inom sjukvården och omsorgen. De som har hiv uppsöker oftare vård än andra och med stigande ålder kommer vård- och omsorgsbehoven att öka.

– Det finns inga studier gjorda i Sverige på den här patientgruppen inom äldreomsorgen och primärvården och vi har inte hittat en enda intervjustudie om personer som är äldre än 65 år och lever med hiv, varken i Sverige eller i länder som är jämförbara med en svensk vårdkontext, säger Ewa Carlsson Lalloo som är ansvarig för studien i en nyhet från Högskolan i Borås.

Forskarna ska undersöka hur det är att leva och åldras med hiv och om erfarenheter av hälso- och sjukvården. Personer som har hiv upplever att det ofta är svårt att vara öppen om sin diagnos då de inte vet hur de ska bli bemötta. Det finns också en stigmatisering runt åldrande,  att ha ett sexuellt aktivt liv när du är gammal kanske är något som inte förväntas av alla. Förhoppningen är att studien ska kunna bidra till en större öppenhet kring hiv och minska stigmatiseringen.

Den vetenskapliga studien görs på uppdrag av Folkhälsomyndigheten och utförs av Högskolan i Borås. De som deltar i studien är 65 år och äldre och har hiv. Den beräknas vara avslutad i slutet av 2023.

Relaterat

Så kan munvården bli bättre för personal och äldre personer

Munhälsa är en viktig del för äldres välbefinnande och allmänhälsa, men munvården brister ofta. En avhandling från Högskolan i Skövde visar att en…

Så kan äldreboenden hantera värmeböljor

Klimatkrisen kan komma att slå hårt mot äldre personer, och värme ställer redan till problem på äldreboenden runt om i landet. Nu publicerar…

Våldsutsatta äldre söker sällan hjälp

Få personer över 65 år söker stöd efter att de blivit utsatta för våld, visar en omfattande undersökning från Sveriges kommuner och regioner…

Fler nyheter

Goda råd inför framtidens finansiering av demensvården

Det behövs en tydlig plan, ökat samarbete och nya betalningsmodeller för att samhället ska kunna betala för behandling och förebyggande insatser av kognitiv…

Äldre man håller händerna på sin fru.

Partnervårdare till demenssjuka drar det tyngsta lasset

Med sin doktorsavhandling kastar Marcus Falk Johansson nytt ljus över partnervårdare till demenssjuka, en grupp som gör ett stort jobb för sina närmaste.

Sex miljoner kronor till hjärnforskning 

Hjärnfonden delade nyligen ut sex miljoner kronor i form av postdoktorala stipendier till tio forskare som är i början av sina karriärer. En…