Lidingö blir platsen för svensk FINGER-pilot

Nu öppnar Lidingö ett ettårigt livsstilsprogram för kommuninvånare över 65 år. Programmet bygger på den demensförebyggande FINGER-studien och kommer också att följas av forskare från Karolinska institutet.

Lidingö stad har invigt sitt ett år långa livsstilsprogram baserat på den finska FINGER-studien, som undersöker demensförebyggande träning. Lidingöbor kan anmäla sig till projektet, som heter Träna hjärna, och ta del av olika livsstilsinterventioner.

Deltagarna kommer att erbjudas gruppträning med personlig tränare på ett gym i kommunen. Med hjälp av kostföreläsningar med hemläxor får de hjälp med hälsosammare kostvanor. För att stärka sitt sociala umgänge erbjuds olika aktivitetsgrupper, och med hjälp av ett digitalt minnesträningsprogram får de stimulera sitt minne. Dessutom kommer alla kunna delta i individuell rådgivning med hjälp av motiverande samtal för förändring. Deltagarna uppmuntras också att testa exempelvis blodtryck, blodsocker och blodfetter under programmet.

Träna hjärnas pilotförsök kommer att pågå i sex månader. Sedan ska det utvärderas av forskare vid Karolinska institutet, och nästa höst inleds ett ordinarie program med förtur för alla deltagare i försöket.

– Det känns roligt att äntligen vara igång med pilotprojektet och att Lidingö som första kommun i landet deltar i ett forskningsprojekt som utgår från Finger-studien, sa Birgitta Sköld, kommunalråd och ordförande i omsorgs- och socialnämnden i Lidingö, vid invigningen av Träna hjärna.

Läs mer om FINGER-studien, eller lyssna på vårt poddavsnitt om FINGER.

Relaterat

Äldre kvinnor håller i stolar och tränar balansen

Bättre förståelse för balans minskar fallrisken

Fallolyckor är en av de vanligaste orsakerna till skador hos äldre personer. En bättre förståelse för hur balans fungerar och hur man tränar upp den kan minska risken för fall, visar en avhandling från Luleå tekniska universitet.

Polis i uniform som står framför polisskylt

Studie kartlägger personer med demens som försvinner

En studie från polisregion Öst visar att det finns fem faktorer som ökar risken för att personer med demens ska skadas när de försvinner. Förhoppningen är att resultaten kan leda till ett mer effektivt och säkrare sökningsarbete.

Äldre kvinna står med utsträcka armar

Skräddarsydd rehabilitering förbättrar livet vid demenssjukdom

Ett individanpassat rehabiliteringsprogram, kombinerat med utbildning och stöd för närstående, kan öka social delaktighet för personer med demenssjukdom. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.

Fler nyheter

Äldre man sitter och tittar på sin smarttelefon

55 miljoner kronor till forskning om bättre livskvalitet för äldre 

Familjen Kamprads stiftelse har beviljat över 50 miljoner kronor till forskning som ska förbättra livskvaliteten hos äldre personer. Digital trygghet på nätet och hemrehabilitering för äldre personer är några exempel på projekt som har fått pengar.

Äldre man sitter på sängen och håller om sin nacke

Mening med livet viktigt för äldre med smärta

Känsla av meningsfullhet är centralt för livskvaliteten bland äldre personer med smärta. Det visar en studie från Örebro universitet.

Så gamla väntas vi bli

Vi kommer att leva längre än vi tror. Medellivslängden, som vi ofta utgår ifrån, kan vara missvisande. Nu visar Pensionsmyndighetens siffror att varannan kvinna som är 66 år i dag väntas bli 90 år.