Så kan demens påverka empatiförmågan
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.
Lidingö stad har invigt sitt ett år långa livsstilsprogram baserat på den finska FINGER-studien, som undersöker demensförebyggande träning. Lidingöbor kan anmäla sig till projektet, som heter Träna hjärna, och ta del av olika livsstilsinterventioner.
Deltagarna kommer att erbjudas gruppträning med personlig tränare på ett gym i kommunen. Med hjälp av kostföreläsningar med hemläxor får de hjälp med hälsosammare kostvanor. För att stärka sitt sociala umgänge erbjuds olika aktivitetsgrupper, och med hjälp av ett digitalt minnesträningsprogram får de stimulera sitt minne. Dessutom kommer alla kunna delta i individuell rådgivning med hjälp av motiverande samtal för förändring. Deltagarna uppmuntras också att testa exempelvis blodtryck, blodsocker och blodfetter under programmet.
Träna hjärnas pilotförsök kommer att pågå i sex månader. Sedan ska det utvärderas av forskare vid Karolinska institutet, och nästa höst inleds ett ordinarie program med förtur för alla deltagare i försöket.
– Det känns roligt att äntligen vara igång med pilotprojektet och att Lidingö som första kommun i landet deltar i ett forskningsprojekt som utgår från Finger-studien, sa Birgitta Sköld, kommunalråd och ordförande i omsorgs- och socialnämnden i Lidingö, vid invigningen av Träna hjärna.
Läs mer om FINGER-studien, eller lyssna på vårt poddavsnitt om FINGER.
Patienter med frontallobsdemens saknar ofta förmågan till att känna empati. En ny studie visar att dessa patienter inte har samma aktivitet i hjärnan som friska personer när de bevittnar andras smärta.
Att tidigt upptäcka personer med ökad risk för kognitiv försämring är avgörande för att kunna ge stöd och behandling i tid. En ny studie som leds av forskare i Skåne ska nu studera om rörelseförmågan kan ge tecken på kognitiv…
Människor med förhöjd demensrisk kan minska den med upp till en tredjedel genom att förbättra konditionen. Bättre kondition är också kopplat till bättre kognitiv förmåga. Det visar en studie från Karolinska institutet.
En ny app kan hjälpa personer med Parkinsons sjukdom att bryta isolering och ensamhet. Forskaren Gomathi Thangavel, Örebro universitet, har utvecklat tekniken tillsammans med målgruppen.
Med hjälp av sensorer kan en smart, intelligent eltandborste göra stor skillnad för äldre personers munhälsa och livskvalitet. Det visar en avhandling från Blekinge tekniska högskola.
Att dela upp arbetet i mer och mindre kvalificerade uppgifter kan vara en lösning på problemen med kompetensförsörjningen i äldreomsorgen. Socialstyrelsen har kartlagt hur kommunerna använder arbetsdifferentiering.